Opetushallitus: Numeroarviointi halutaan kaikkiin kouluihin 4. luokasta lähtien – Käytännöt kuntien välillä ovat suuria

Opetushallitus aikoo yhdenmukaistaa numeroarvioinnin käytäntöjä eri kunnissa. Marjanen Hanna

Anniina Virtanen

Opetushallitus haluaa aikaistaa numeroarviointia niin, että se aloitettaisiin kaikissa kouluissa neljännellä vuosiluokalla. Tällä hetkellä se on yleisin käytäntö kouluissa. Vuosiluokilla 1–3 opetuksen järjestäjä päättäisi, antaako todistukset numeerisina vai sanallisina.

Lisäksi opetushallitus aikoo tarkentaa oppilaan itsearviointia sekä arvioinnin dokumentointia. Todistuksista on laadittu yhdenmukaiset mallit ja todistusmerkintöjä täsmennetään.

Esitystä varten Opetushallitus keräsi arviointiin liittyvää palautetta ja kysymyksiä rehtoreilta, opettajilta, oppilailta ja huoltajilta verkkokyselyllä syksyllä 2018. Kyselyyn osallistui yli 13 000 vastaajaa. Nyt käsitteillä oleva luonnos on kommentoitavana Opetushallituksen verkkosivuilla 16.9.–18.10.2019.

Opetushallituksen tavoitteena on yhdenmukaistaa kuntien käytäntöjä ja poistaa tulkinnanvaraisuutta. Arvioinnin yhdenvertaisuus on herättänyt keskustelua sekä kodeissa että opetusalan ammattilaisten keskuudessa.

Nykyiset arvioinnin linjaukset on koettu liian tulkinnanvaraisiksi. Lisäksi arvioinnin käytänteet ja periaatteet vaihtelivat suuresti kuntien välillä.

Kunnat ovat voineet jo vuoden 1998 perusopetusasetuksen mukaan päättää, antaako 1–7 luokilla sanallisen vai numeroarvion. Vuosiluokilla 8 ja 9 on täytynyt aina antaa numeroarvio.

Vuonna 2014 laaditussa opetussuunnitelman perusteissa kuvattiin yksityiskohtaisemmin oppilaan arviointia lainsäädännön mukaisesti. Tällöin moni alakoulu luopui numeroarvioinnista, mistä etenkin vanhemmat hämmästyivät. Esimerkiksi MTV uutisoi vuonna 2017, että monissa alakouluissa on luovuttu numeroarvioinneista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää