Etlan ennustus: Rinteen hallituksen työllisyystavoite ei toteudu – "Ellei uusia merkittäviä työllisyystoimia tehdä"

Suomen taloustilanne näyttää ennusteissa huonolta. Arkisto / Sauvo Jylhä

Anniina Virtanen

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennustaa synkkiä lukuja Suomen taloudelle. Etla arvioi Suomen talouden ajautuvan taantumaan tänä vuonna 18 prosentin todennäköisyydellä ja ensi vuoden loppuun mennessä todennäköisyys on 48 prosenttia.

Heikkenevän talouskasvun taustalla on euroalueen ja maailmantalouden kasvun hiipuminen.

– Jos sopimukseton brexit toteutuu, euroalueen kasvu hidastuu pari prosenttiyksikön kymmenystä enemmän kuin perusennusteessamme, Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus huomauttaa.

Riski ennustettua huonommasta kehityksestä on nyt merkittävä. USA-Kiina-kauppasota on laajenemassa edelleen, lisäksi kauppasota saattaa kiihtyä uudelleen myös Yhdysvaltojen ja EU:n välillä.

Etla on alentanut Suomen kasvuennustetta tuntuvasti. Suomen bkt:n kasvu hidastuu selvästi.

Kahden suuren risteilijäaluksen valmistumisen ansiosta vienti vetää vielä tänä vuonna, mutta ensi vuonna hidastuva kasvu on hyvin riippuvaista kotimaisesta kysynnästä. Vienti kasvaa tänä vuonna 3,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,3 prosenttia.

Myös investointien kasvu hidastuu tänä vuonna asuinrakentamisen kasvun pysähtyessä, Etla arvioi.

Yksityinen kulutus kasvaa tänä vuonna 0,7 ja ensi vuonna 1,1 prosenttia. Kuluttajahinnat puolestaan nousevat tänä vuonna prosentin ja ensi vuonna 1,1 prosenttia.

Viime vuonna työllisyyden kasvu oli huomattavasti odotuksia nopeampaa. Kuluvan vuoden työttömyysaste on 6,5 prosenttia, ensi vuonna keskimäärin 6,3 prosenttia.

– Tänä vuonna ennustamme työllisten määrän kasvavan noin 21 000 henkilöllä, lähinnä viime vuoden lopun hyvän kehityksen ansiosta. Työllisyysaste nousee keskimäärin 72,4 prosenttiin, Etlan tiedotteessa kerrotaan.

– Ennustamme, että työllisyysaste nousee vuoteen 2023 mennessä 73 prosenttiin eli Rinteen hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite jää toteutumatta, ellei uusia merkittäviä työllisyystoimia tehdä, toteaa Lehmus.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.