Uusi vakuutustrendi nousee nyt Suomessa – alle 30-vuotiailla hinta voi jäädä alle 10 euroon kuussa

Kuvituskuva.

toimitus

Vaikean sairauden iskiessä kaikki muuttuu, myös talous. Turvaa tilanteeseen tarjoavat erilaiset vakuutukset.

Tutkimme kahden vakuutusyhtiön tarjontaa ja selvitimme, miten itseään voi vakuuttaa.

Terveys- ja hyvinvointiasiat ovat pinnalla, ja hoitoon pääsy puhuttaa. Ifissä ja OP Pohjolassa tämä on havaittu.

Perinteisesti henkilövakuutuksia on otettu lapsille. Nyt nousussa on kuitenkin myös aikuisten vakuuttaminen.

– Vakavan sairauden turva on herättänyt kiinnostusta, ja siitä on tullut suosittu vaihtoehto perinteisten tapaturma- ja sairausvakuutusten rinnalle. Se sopii hyvin eri elämäntilanteisiin, kertoo Ifin yksityisasiakkaiden henkilövakuutuksien tuotepäällikkö Piia Kononen.

Myös Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Hanna Hartikainen kertoo, että aikuiset ja eläkeikäiset ovat alkaneet entistä enemmän ymmärtää vakuutuksen mahdollista tarvetta ja siitä saatavia hyötyjä, jos sairaus osuu omalle kohdalle.

Sairauden varalle otettavia vakuutuksia on kahdenlaisia: sairaus- tai terveysvakuutus sekä varsinainen vakavan sairauden turva.

Sairaus- tai terveysvakuutuksella voi kattaa sairauden hoitokuluja ja saada korvauksia esimerkiksi lääkärikäynneistä yksityisellä puolella. Vakuutukset korvaavat hoitokuluja tiettyyn kattosummaan asti. Korvattavia voivat olla esimerkiksi lääkärinpalkkiot, kuvantamiset, laboratoriokulut, reseptilääkekustannukset sekä sairaalan hoitopäivämaksut.

Vakuutusmaksut vaihtelevat. Alle kolmekymppiset saattavat saada vakavan sairauden vakuutuksen alle kympillä kuukaudessa, kun taas eläkeikää lähestyvillä hinta nousee muutamiin kymppeihin kuukaudessa.

Tupakointi korottaa vakuutuksen hintaa. Ainakin osalla vakuutusyhtiöistä tupakoitsija maksaa kuukaudessa lähes tuplasumman tupakoimattomaan asiakkaaseen verrattuna.

Vakuutukseen voi ostaa myös lisäturvaa. Sitä voivat olla vaikkapa fysioterapeutin tai kiropraktikon kulut tai kotiavun palkkaamiskulut.

Vakavan sairauden turva on suurehko könttäsumma, jonka vakuutettu saa, jos vakuutusehdot täyttävä sairaus iskee. Voi ajatella, että vakavan sairauden turva on eräänlainen elinaikana lunastettu henkivakuutus. Sillä haetaan turvaa itselle ja perheelle.

– Vakuutuksesta maksetaan kertakorvaus, jos sairastut vakuutusehdoissa erikseen määriteltyyn sairauteen, sanoo FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan vakuutusasiantuntija Marjo Ylönen.

Korvaussumma on kohtuullisen suuri, Ifissä 10 000–50 000 euroa, OP Pohjolalla 20 000–100 000 euroa.

Korvauksen voi käyttää haluamallaan tavalla, eli rahasummaa ei ole pakko suunnata esimerkiksi hoitokulujen korvaamiseen.

Vakuutusyhtiöiden tarjoamissa tuotteissa on eroa muun muassa siinä, mitä sairauksia vakuutus kattaa. Korvattavien sairauksien määrät vaihtelevat parista sairaudesta yli kymmeneen sairauteen vakuutuksesta riippuen.

– Eroja on myös vakuutusmäärien suhteen, Ylönen kertoo.

Vakuutuksen ehdot kannattaa siis lukea tarkkaan.

– Asiakkaalla saattaa olla vääriä käsityksiä vakuutusturvan laajuudesta. Vakavan sairauden vakuutukset korvaavat ainoastaan vakuutusehdoissa tarkoin määriteltyjä sairauksia. Jos oma sairaus ei täytä näitä vakuutusehdoissa määriteltyjä kriteereitä, korvausta ei makseta, Ylönen huomauttaa.

Kun vakuutusta haetaan, vakuutusyhtiö pyytää asiakkaalta terveysselvityksen. Aiemmasta sairaudesta voidaan asettaa vakuutukseen rajoitus.

– Ikä ja vakuutuksenhakijan terveydentila yleensä vaikuttavat vakuutuksen myöntämiseen, FINEn Ylönen sanoo.

Ifissä vakuutuksen myöntämisikä on 15–59 vuotta. OP Pohjolan kautta haettavan vakavan sairauden turvan myöntää AXA, ja sen voi ottaa 18–59-vuotias.

Kiinnostus vakavan sairauden vakuutuksiin on kummassakin vakuutusyhtiössä tasaista.

– Asiakkaat ovat ymmärtäneet, että vakuutus kannattaa ottaa hyvissä ajoin. Vaikka jotkin yksittäiset sairaudet olisivat jo ilmenneet, se ei välttämättä estä koko vakuutuksen myöntämistä. Vakuutuksen voi saada tulevaisuudessa mahdollisesti ilmenevien muiden sairauksien ja tapaturmien varalle, Hanna Hartikainen sanoo.

Kirjoittaja: Leena-Kaisa Laakso

Kaksi esimerkkiä

Korvattavia sairauksia ja vammoja ovat syöpä, sydäninfarkti, aivoinfarkti tai aivoverenvuoto, MS-tauti, sydänleikkaus, aivojen hyvälaatuinen kasvain, motoneuronisairaus, vakava palovamma, aortta-aneurysma, aortan dissekoituma sekä elinsiirto.

Korvaussumma on 10 000–50 000 euroa. Ifin mukaan kertakorvaus on verovapaata tuloa.

Vakuutus myönnetään 15–59-vuotiaille.

Vakavan sairauden turvan piiriin kuuluvat syöpä, sydäninfarkti, sepelvaltimoiden ohitusleikkaus ja pallolaajennushoito, munuaisten vajaatoiminta, aivohalvaus, suuri elinsiirto, halvaus, MS-tauti, suuri palovamma, sokeus ja kooma. Vakuutus kattaa myös tapaturman aiheuttaman pysyvän haitan sekä korvattavaan sairauteen tai tapaturmaan menehtymisen.

Korvaussumma on 20 000–100 000 euroa. Kertakorvaus on käytettävissä heti, kun korvattava sairaus on todettu.

OP Pohjolan kautta haettavan vakavan sairauden turvan myöntää AXA. Sen voi ottaa 18–59-vuotias.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Seinäjoen kasvu jatkuu - väkiluku ylitti heinäkuussa 63 000 asukkaan rajan
 2. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 3. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 4. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 5. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Vaasan Oy lopettaa leipomotoiminnan Seinäjoella, Tampereella ja Kuopiossa
 8. Kuluttaja paljastaa taas: 400 euron Garmin-urheilukellon verrokin saa reilulla 100 eurolla
 9. 32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"
 10. Rahapula vai raittius syynä? Tämä käppyrä romahti 1990-luvun laman tasolle
 11. Hanneksenrinteelle nousee 20 miljoonan biopolttolaitos
 12. Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"
 13. Tässä on uusi äitiyspakkaus: Mukana toivebody – laatuun kiinnitetty entistä enemmän huomiota
 14. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 15. Käteen jää 1 200 e/kk – Yle: Matalapalkkatyö tuli Suomeen pysyvästi, jopa sadattuhannet silpputyön ja sosiaaliturvan varassa

Näytä lisää