Ylen aamukasvo paljastaa, mikä on pahinta mitä lähetyksessä voi tapahtua – "Onneksi vain kaksi kolme kertaa urallani"

Ylen uudistuneessa aamussa juontajana toimii edelleen muun muassa Nicklas Wancke. Päivi Tuovinen

Teija Varis

Herätyskello soi kello 3.15. Siitä alkaa Ylen Aamu-tv:n juontajiin kuuluvan Nicklas Wancken työpäivä. Hän on tehnyt aamuohjelmaa niin pitkään, että yleensä sisäinen kello herättää hänet jo ennen hälytystä.

–Liioittelematta voin sanoa, että vain kerran 30 kerrasta herään vasta kellon soidessa. Viheliäisintä on, kun herään 15 yli 2 ja olisi vielä tunti aikaa nukkua. Siinä kun alkaa miettiä päivän tulevia haastatteluja, se on menoa. Ei tule uni enää.

Wancken lisäksi aamut ovat aikaisia monella muullakin: Aamu-tv työllistää parikymmentä ammattilaista, joiden joukossa on esimiehiä, ohjaajia, tuottajia, toimitussihteereitä, kamera- ja äänimiehitä, studiohenkilökuntaaa ja maskeeraajia. Vakituisia juontajia tiimissä on kuusi.

Työpaikalleen Pasilaan Wancke saapuu aamuneljäksi. Ensitöikseen hän viimeistelee päivän haastattelusuunnitelmat, käy läpi lehdet ja menee maskiin.

– Miehillä maskissa menee noin 10 minuuttia, naisilla 40–45 minuuttia, juontaja kertoo.

Aamuyön tunneissa ennen lähetyksen alkua kello 6.25, on Wancken mukaan aivan oma tunnelmansa.

– Olisi hirveän suuri kiusaus sanoa, että aamutiimi on kuin mausoleumi, jossa porukka tuijottaa kuolleena eteensä ja hörppii kahvia. Mutta onneksi niin ei ole. Heitämme läppää ja pidämme hyvää fiilistä yllä.

Hyvän fiiliksen merkitystä ei voi hänestä kyllin korostaa.

– Juontajan pitää kantaa lähetystä, olla tunnelman luojana ja isäntänä. Pitää laittaa peruspositiivinen ja informatiivinen moodi päälle, sillä ei kukaan haluaa tulla vieraaksi tai katsoa ohjelmaa, jota juontaa jöröjukka. Lähetyksen jälkeen voi sitten murehtia syntyjä syviä, Wancke sanoo.

Moni suomalainen seuraa lähetystä aamuaskareidensa ohessa. Mielenkiintoisen aiheen kohdalla pysähdytään seuraamaan tarkemmin.

– Parasta palautetta on, kun kuulee, että olipa tosi kiva haastattelu, myöhästyin sen takia töistä. Silloin tietää, että haastattelu on mennyt nappiinsa.

Wancke on työskennellyt aamutelkkarissa ”niin pitkään, että ihan hävettää”. Se tarkoittaa 12–13 vuotta. Hän kuitenkin pitää työpaikkaansa edelleen, aamuherätyksiä lukuun ottamatta, parhaana mahdollisena. Syitä on useita.

– Haastattelujen aihekirjo on loputtoman laaja kovasta politiikasta viihteeseen ja kaikkeen siltä väliltä. Eri teemaiset haastattelu vaativat juontajalta erilaista lähestymiskulmaa. Tässä työssä pääsee joka päivä haastamaan itsensä, eikä kahta samanlaista aamua ole. Juuri se on ihanaa, hän sanoo.

Laaja yleissivistys on Wancken mukaan ehdoton edellytys juontajana pärjäämiseen.

– Haastattelujen valmistelutahti on tiukka. Jos joutuisi opiskelemaan kaikista aiheista kaiken alusta alkaen, niin meillä olisi vielä kovempi kiire kuin nyt.

Suurimman osan haastatteluistaan Wancke valmistelee itse.

– Noin 80 prosenttia haastatteluista on juontajien itse valmistelemia, yksi tai kaksi kunkin aamun haastatteluista voi olla taustatoimittajien valmistelemia.

Mielenkiintoisten haastateltavien löytäminen vaatii juontajan mukaan paljon ”lapiotyötä”.

– Meillä on jatkuvasti tutka päällä, vapaa-ajallakin. Maailmaa katselee niin, että saisikohan tästä aiheen. Meille myös tarjotaan paljon aiheita ja tietenkin seuraamme ajankohtaisia asioita, joista otamme kiinni.

Pahinta, mitä aamulähetyksessä voi tapahtua on se, että vieras jättää saapumatta.

– Se on paha paikka. Haastattelun pitäisi alkaa, eikä vierasta näy. On nopeasti kehitettävä täytettä 10–12 minuutiksi. Omalla urallani näin on tapahtunut onneksi vain kaksi kolme kertaa.

Wancke laskee nopealla laskutoimituksella vieraiden viikkolukumäärän - ja hämmästyy itsekin.

– Määrä nousee helposti 30–40 ihmiseen. Suuri joukko!

Tuhansia ihmisiä haastatellut juontaja ei kuitenkaan ole tottunut siihen, että hänet tunnistetaan kadulla.

– Voin ihan rehellisesti sanoa, että olen joka kerta vähän hämmästynyt, kun joku tunnistaa minut. Mietin, että onpa merkillistä, että tämä ihminen tuntee minut.

Yle Areenasta näkyvän ohjelman juontaja tunnetaan myös Suomen rajojen ulkopuolella.

– Viime kesänä olin kaverini kanssa Lontoossa ja päätimme tehdä päiväreissun Oxfordiin. Suojatien yli kävellessämme nuori nainen kysyi minulta englanniksi, että olenko se juontaja Suomen Aamu-tv:stä. Hoomoilasena kysyin, että mistä sä sen tiedät!

Nainen vaihtoi kielen suomeksi ja kertoi olevansa Aamu-tv:n fani. Hän työskenteli Oxfordin yliopistossa.

– Nainen vei meidät työpaikalleen ja esitteli yliopistoa. Huikea paikka, jonne ulkopuolisilla ei yleensä ole mitään asiaa, Wancke intoilee.

Hän kertoo juttelevansa ihmisten kanssa mielellään sekä työkseen, että töiden ulkopuolella. Negatiivisen kommentoinnin kohteeksi hän ei ole joutunut.

– Pitää ihan koputtaa puuta. Minua on aina kohdeltu tosi kauniisti, hän kiittelee.

Kuka

Brittiläisen isän ja suomalaisen äidin poika.

Ikä: 54.

Koulutus: Hum.kand. Helsingin yliopistosta.

Työskennellyt yli 20 vuotta Yleisradiossa.

Harrastaa: Astangajoogaa, pyöräilyä, lukemista, kuntosalia ja sopivin väliajoin herkuttelua.

Unelmahaastateltavan profiili: ”Ihminen, joka on valmistautunut kunnolla haastatteluun ja on valmis jakamaan kokemuksiaan ja tietouttaan. Ei se sen kummallisempaa tarvitse olla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää