Seinäjokelaiset eläkeikäiset perustivat bändin – Toiminta on esimerkki kulttuuria keskustoihin vievästä hankkeesta

Eläkeläisten bändikerho aloitti harjoittelemisen kirjaston Pommarissa. Rytmiryhmä, basisti Yrjö Jaakkola ja rumpali Heino Kivimäki, kehuvat kirjastosta löytyviä tiloja ja soittovälineitä. "Kiva päästä soittamaan 550-wattisella vahvistimella. Tehoa löytyy tarvittaessa", Jaakkola naurahtaa. Matias Helinko

Matias Helinko

Kirjaston Pommari-musiikkitilassa on juuri päättynyt vastaperustetun bändin ensimmäiset harjoitukset.

Tavallisesta poikkeavan bändistä tekee soittajien keski-ikä sekä se, että kahdeksan eläkeikäisten muodostama yhtye on tavannut toisensa ensimmäistä kertaa vasta harjoituksissa.

Keskustelu taiteellisesta linjasta on aloitettu harjoituksissa.

– ”Viidestoista yö” ja ”Yksi ainoa ikkuna”, niillä me nyt lähdettiin liikkeelle. Rumpalilla oli heti hyvä ehdotus ja nuotteja mukana, joten niillä päästiin alkuun, bändin rytmiryhmän basisti Yrjö Jaakkola kertoo.

Perusteilla olevan bändin rytmiryhmän basisti Jaakkolalla ja rumpali Heino Kivimäellä on jonkin verran aikaisempaa kokemusta bänditoiminnasta. Molemmat innostuivat nyt uudesta yhteissoiton mahdollisuudesta.

– Rautalangalla aloitin joskus 60-luvulla kitaran soittoa, ja nyt basson soitto on tullut mukaan sen jälkeen kun rakensin itse sähköbasson. Sitä olen opetellut soittamaan. Pari talvea sitten Kansalaisopistolla oli bändikurssi, ja sen piti jatkua, mutta ei jatkunutkaan. Tämä on nyt hyvä vaihtoehto sille, Jaakkola kertoo.

Eläkeläisille sopii lähteä treeneihin vaikka aamupäivästä ennen lounasta. Samalla tutustuu uusiin ikätovereihin.

– Ei mitään iltajuttuja. Tämä on hyvä viikolla, kun pääsee näin arkipäivänä aamusta soittelemaan. Tutustuu samalla uusiin ihmisiin, Kivimäki jatkaa.

Eläkeikäisille suunnatun bänditoiminnan on järjestänyt Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistyksen viime syksynä käynnistämä Kortteleihin kulttuuria -hanke.

– Tämä on kirjaston kanssa yhteistyönä syntynyt idea. Aikaisemmin kirjastolla on ollut nuorille ja lapsille bänditoimintaa, ja kirjastolle on tullut kyselyjä, että miksei me päästä tuonne soittamaan. Keväällä lähdimme kuviota rakentamaan, Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen hanketyöntekijä Kaisa Perälä kertoo eläkeläisten bändikerhon taustoista.

Bänditoiminta on ainoastaan yksi esimerkki kulttuuriharrastamisesta, jonka toivotaan lisäävän ikäihmisten aktiivisuutta, sosiaalista toimintaa ja esimerkiksi toimivan ennaltaehkäisevästi muistisairauksien syntymisessä. Hankkeessa muodostettavien ryhmien taide- ja kulttuurisisällöistä päättää ryhmä itse.

Muistiyhdistyksellä on jo aikaisemmin ollut käynnissä vastaavaa toimintaa Kylille kulttuuria -hankkeessa. Nyt kulttuuria viedään keskustoihin. Säännölliset ryhmätapaamiset voivat olla esimerkiksi taloyhtiöiden kerohuoneissa, palvelukeskusten ryhmätiloissa tai kirjastoissa. Tapaamiset ovat kaikille avointa toimintaa.

– Ajatus on perustaa toimintaryhmiä ikäihmisille mahdollisimman lähellä heidän omaa kotiaan. Toimimme kuntien ja kaupunkien keskustoissa. Olemme aikaisemmin havainneet, että taajamissa ja sivukylillä tieto tapahtumista kulkee kyllä puskaradion kautta, ja kaikki yleensä osallistuvat tapahtumiin, kun kaikki tuntevat toisensa. Mutta sitten kun tullaan keskustoihin, missä asuu kerrostaloissa paljon yksinäisiä ihmisiä, ei ole välttämättä kontaktia minnekään. Heitä on vaikea tavoittaa ja he ovatkin nyt se meidän kohderyhmä, Perälä kertoo.

Nyt muodostetun bändin ensisijainen tarkoitus on mukava yhdessäolo ja yhteissoitto. Maltilliset tavoitteet on asetettu keväälle.

– Kyllä minä jo tuossa kuitenkin sanoin, että eihän me nyt täällä ihan itsekseen soitella. Viimeistään keväällä järjestetään jossain vaiheessa loppukonsertti. Ja jos muuten rupeaa ohjelmistoa olemaan kasassa, niin sitten lähdetään keikoille, Perälä heittää.

Perälä katsoo samalla myös hieman pidemmälle.

– Itsekin jonkun verran muusikon töitä tehneenä minulle olisi aivan loistavaa, jos pystyn löytämään soittajia, joilla olisi soittohalua, mutta eivät tiedä, mistä toisensa löytäisivät. Tämä porukka voisi ikään kuin perustaa sen oman bändin, ja minä olen toivottavasti myöhemmin täysin tarpeeton. Bändi jäisi pyörimään, vaikka hanke loppuisi.

Kortteleihin kulttuuria:

Etelä-Pohjanmaa Muistiyhdistyksen hanke maakunnan alueella.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) on myöntänyt -hankkeelle avustusta Veikkauksen tuotoista vuosille 2018-2021.

Hanke kuuluu Elämänote-hankekokonaisuuteen, jota koordinoi Ikäinstituutti ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun Valli ry.

Kortteleihin kulttuuria -hankkeessa kehitetään yhdessä ikäihmisten kanssa maksuttomia ryhmätoimintoja, joissa on tarjolla taide- ja kulttuurielämyksiä.

Ryhmät kokoontuvat päivisin, lähellä osallistujien koteja. Säännölliset ryhmätapaamiset voivat olla esimerkiksi taloyhtiöiden kerhohuoneissa, palvelukeskusten ryhmätiloissa tai kirjastoissa.

Kommentoi