Vertailu: Kilpailu korkeakoulupaikoista on Suomessa kovaa – Hylkäysprosentti OECD-maiden korkein

Korkeakouluopiskelijan voi tunnistaa värikkäistä haalareista. Suomessa korkeakouluopiskelijoiden määrä on pysynyt melko tasaisena kymmenen vuoden aikana. Arkistokuva. Jaana Kautto

Anniina Virtanen

Suomessa korkeakoulutuksen suorittaneiden osuus on noussut kymmenen vuoden aikana vain kolme prosenttia, kun OECD:n vertailumaissa tämä luku on keksimäärin yhdeksän prosenttia.

OECD eli Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö vertailee vuosittain eri maiden koulutusjärjestelmiä. OECD:n jäsenvaltioihin kuuluu muun muassa Iso-Britannia, Yhdysvallat, Japani ja lukuisia Euroopan maita Pohjoismaat mukaan lukien.

Tällä hetkellä Suomen korkeakoulutettujen osuus on 41 prosenttia, kun vertailumaiden keskiarvo on 44 prosenttia.

Suomessa myös korkeakouluihin hakeudutaan muita maita myöhemmin. Myös tästä syystä korkeakoulutettujen osuus on muita maita pienempi.

Korkeakouluopintoihin suuntaa Suomessa keskimäärin 24-vuotiaat, kun muissa vertailumaissa keskiarvo on 22 vuotta. Suomen tavoin muissakin Pohjoismaissa opinnot aloitetaan myöhään.

Suomessa hieman alle viidennes uusista korkeakouluopiskelijoista on juuri valmistunut lukiosta tai ammatillisesta koulutuksesta. Suomen tavoitteena on sujuvoittaa siirtymistä toisen asteen tutkinnosta korkeakouluihin, eli vähentää välivuosien syntymistä. Kun koulu loppuu -tutkimus selvitti vuonna 2015, että runsas neljännes aikoo pitää välivuoden valmistumisen jälkeen.

Suomessa kuitenkin vain yksi kolmasosaa hakijoista saa hakemansa korkeakoulupaikan, mikä on varsin vähän muihin maihin verrattuna, selviää OECD-vertailusta. Hylkäysprosentti OECD-maiden korkein, mutta kilpailu on kuitenkin lähes yhtä kovaa Ruotsissa.

Kaikissa vertailumaissa korkeakoulutuksen suosio on ollut kasvussa. Korkeakoulutuksen kysyntää lisää mahdollisuus menestyä työmarkkinoilla ja se, että yhä suurempi osa nuorista suorittaa toisen asteen tutkinnon, mikä mahdollistaa korkeakouluopinnot.

Sen sijaan Suomessa korkeakoulututkinto viedään muita maita varmemmin maaliin saakka. OECD-maiden keskiarvo on 39 prosenttia, kun Suomessa tavoiteajassa valmistuneiden määrä on 43 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää