Norjan koirakuolemat herättävät kauhua myös Suomessa – viranomaisten mukaan syytä huoleen ei ole

Norjassa tutkitaan parhaillaan, onko epidemia ylipäätään epidemia. Ihmisiä on kuitenkin neuvottu huolehtimaan tarkasti myös omasta hygieniastaan koirien kanssa oltaessa. Aliisa Piirla

Crista Lassfolk-Feodoroff

Tuntematon tauti on tappanut yli 20 koiraa Norjassa. Samoihin oireisiin sairastuneita koiria on toistaiseksi noin 200. Niillä on havaittu voimakas äkillinen verinen ripuli ja oksentelu sekä yleisvoinnin heikentyminen. Nopeasti hoitoon päässeet koirat ovat selvinneet oireistaan hengissä.

Epäily epidemiasta tuli julkisuuteen 4. syyskuuta, kun oslolainen eläinsairaala tiedotti asiasta. Edelleenkään ei ole täyttä varmuutta siitä, liittyvätkö koirien kuolemat toisiinsa tai onko kyseessä ylipäätään tarttuva tauti.

Tietoa ei ole myöskään siitä, mikä mahdollisen epidemian on aiheuttanut.

Norjalaiskoirien tilanne kauhistuttaa koiranomistajia myös Suomessa.

Suomessa tilannetta seuraa virallisesti Ruokavirasto, joka suosittelee epidemia-epäilyn vuoksi varovaisuutta koskien koirien tuontia Norjasta Suomeen, sekä koirien viemistä Suomesta Norjaan.

Ruokaviraston mukaan Suomessa ei ainakaan toistaiseksi ole havaittu viitteitä vastaavasta epidemiasta.

Ruokaviraston erikoistutkija Outi Simola kertoo, että Norjan epidemia-epäilyssä oireeksi nimettyä veriripulia ja oksentelua ilmenee nyt Suomessakin, mutta ei keskittyneesti.

Simolan mukaan tilanne ei ole poikkeuksellinen, koska bakteeriperäisiä suolistotulehduksia tavataan koirilla jatkuvasti.

– Lämmin loppukesä ja alkusyksy ovat otollisia ajankohtia äkilliselle verisellesuolistotulehdukselle. Sairauden taustalla voi olla useita syitä, mutta sitä ei pidetä koirasta toiseen tarttuvana,Simola kertoo.

Hän painottaa kuitenkin, että koiranomistajien on aina syytä viedä lemmikkinsä heti hoitoon, jos sen vointi heikkenee tai se oksentaa tai ripuloi runsaasti verta.

– Koiran tila voi romahtaa hyvin nopeasti, joten hoitoon pitää hankkiutua heti eikä odotella turhaan, Simola neuvoo.

Norjan koirakuolemat ovat saaneet Suomessa jotkut eläinlääkäritkin varpailleen.

On eläinlääkäreitä, jotka ilmoittavat nostaneensa vastaanottonsa hygieniatason normaalia korkeammaksi vahvemmilla desinfioimisaineilla ja tehostetulla ilmanvaihdolla. Koiranomistajia neuvotaan myös välttämään koirien keskinäisiä kontakteja.

Ruokaviraston mukaan erityisille varotoimille ei ole toistaiseksi tarvetta.

– Terveet koirat voivat olla kontaktissa aivan normaalisti. Sairastatai toipuvaa koiraaei pidä kuitenkaan päästää muiden lähelle eikä esimerkiksi koirapuistoihin, Simola sanoo.

Ruokavirasto seuraa Norjan tilanteen etenemistä ja tiedottaa sen vaikutuksista Suomeen.

Myös Kennelliitto seuraa tilannetta aktiivisesti. Sen sisarjärjestö Norjan kennelliitto tiedotti sunnuntaina, että maan terveysviranomaiset eivät ole saaneet viitteitä siitä, että koirien tauti voisi tarttua ihmisiin.

Norjalaiset terveysviranomaiset neuvovat kuitenkin ihmisiä huolehtimaan tarkkaan hygieniastaan, kun he ovat koirien kanssa tekemisissä.

Norjan Eläinlääketieteellinen instituutti puolestaan kumosi tiedotteessaan sunnuntaina huhut siitä, että taudin aiheuttaja voisi olla tietty koiranruoka. Sairastuneet koirat olivat syöneet useita erityyppisiä koiranruokia.

Parhaillaan Norjassa selvitetään, voisiko mahdollinen taudinaiheuttaja olla esimerkiksi vesi, sieni-itiöt, loiseläimet, bakteeri tai virus.

Aiemmin tutkijat ovat jo todenneet, että mahdollinen taudinaiheuttaja ei ole salmonella, kampylobakteeri, rotanmyrkky tai mikään muukaan tunnettu myrkky.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 5. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 6. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 10. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 11. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 12. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 13. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 14. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 15. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. TTK rikkoo ennätyksiä: Tätä Hannes Suomisen kolmen kympin tanssia ihaili 1,58 miljoonaa suomalaista – katso myös aiemmat esiintymiset
 2. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 3. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 4. Kolme pohjalaispelaajaa lentopallon EM-kisoihin
 5. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 6. Lidlin 0,99 euron uutuusoluesta tuli kuin tulikin hitti – "Päässyt loppumaan hetkellisesti"
 7. Pamin Koivuniemi kehottaa mäkkäriläisiä järjestäytymään
 8. Anu ja Laura kertovat: Tältä tuntuu, kun oma koira menehtyy tulipalossa – "Itkin ja silitin sylissäni kuollutta pentua"
 9. Hanneksenrinteelle nousee 20 miljoonan biopolttolaitos
 10. Vakuutuspetosten määrä kasvoi koronan aiheuttamien rahahuolien myötä – näistä merkeistä tarkastajien hälytyskellot alkavat soida
 11. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 12. Epäiletkö maidon pilaantuneen helteillä? – Tämä on optimilämpö säilymiselle – jopa 2 asteen muutos voi vaikuttaa
 13. Autoilija, varo vaahtohattaraa! – Pohjalaisteiden tiemerkintätyöt ovat käynnistyneet
 14. Ystävä: Michael Schumacherin toipuminen edennyt – katsoivat Saksan GP-kisan yhdessä televisiosta
 15. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin

Näytä lisää