Ruokavirasto rauhoittelee koiranomistajia – Suomessa ei ole havaittu Norjassa koiria tappavaa epidemiaa

Kuvituskuva. Kuvassa olevat koirat eivät liity tähän artikkeliin. Sirpa Repo

Riina Haapala

Ruokavirasto rauhoittelee pelkoa, joka on levinnyt sosiaalisessa mediassa. Norjan elintarvikeviranomainen varoitti viime viikolla tuntemattomasta taudista, joka on tappanut yli 20 koiraa Oslon seudulla. Taudin oireena on äkillinen, voimakas veriripuli.

Norjassa tautitapauksia on raportoitu ympäri maata, mutta nopeasti hoitoa saaneet koirat ovat parantuneet. Norjassa tutkimukset ovat vielä kesken, mutta taudin aiheuttaja ei ole salmonella, kampylobakteeri, rotanmyrkky tai jokin muu tunnettu myrkky.

Ruokaviraston erikoistutkija Outi Simola kertoo, että koirilla esiintyvä veriripuli on myös Suomessa melko yleinen. Norjassa poikkeuksellista on Simolan mukaan se, että tautia on todettu lyhyessä ajassa paljon pienellä alueella.

– Meillä on tiedossa yksittäisiä tapauksia ympäri Suomea, mutta ei isoa rypästä.

Simola kertoo, että koirilla esiintyy äkillistä, veristä suolistotulehdusta ympäri vuoden. Sairauteen on yhdistetty yleinen suolistobakteeri, joka voi tuottaa erilaisia toksiineja eli solumyrkkyjä. Näitä bakteereita voi esiintyä terveilläkin koirilla, mutta toistaiseksi ei ole tietoa, mikä sairauden alun perin laukaisee. Sairautta ei pidetä koirasta toiseen tarttuvana.

– Suomessakin on ollut lämpiminä loppukesinä tautiryppäitä, Simola kertoo.

Simolan mukaan Suomessa ei toistaiseksi ole tarvetta välttää koirakontakteja.

– Varoitus, joka annettiin, koskee Norjaa, koska tutkimukset ovat vielä kesken.

Jos koira alkaa äkillisesti ripuloimaan tai oksentamaan runsaasti verta ja koiran yleiskunto heikkenee nopeasti, on syytä ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin.

– Jos koira saa ajoissa riittävästi nestehoitoa, se yleensä selviää. Sairauden ongelma on se, että se on hyvin nopeasti etenevä, Simola kertoo.

Lue myös: Koiria tappava tauti edelleen mysteeri – "Koiran menettäminen yllättäen vakavan taudin seurauksena on raskasta"

Veristä ripulia ja oksentelua – tuntematon tauti tappaa koiria ja uhkaa levitä Suomeen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.