Luottotili 2000 euroa pakkasella ja korko juoksee? Lue vinkit, joilla saat budjetin tasapainoon kesäloman jäljiltä

toimitus

Henkinen krapula, se on kova. Kesälomalla tuli käytettyä rahaa makoisaan elämään turhan hövelisti, ja nyt pankkitilit huutavat hoosiannaa.

Syyskauden koittaessa pitäisi maksella lasten harrastusmaksut ja muita laskuja, mutta säästötkin ovat vähissä. Arki pääsi niin sanotusti yllättämään. Nyt tarvitaan taloudellinen kurinpalautus.

Kuulostaako tutulta tarinalta?

Talousvalmentaja Nina Nordlund auttaa raha-asioiden kanssa tuskailevia "arjen sankareita" vetämiensä talouskurssien ja verkkovalmennuksen avulla.

Nordlundin mukaan työssäkäyvä voi saada taloutensa loman jälkeen tasapainoon muutamassa kuukaudessa, kun noudattaa tiettyjä ohjenuoria. Oheen Nordlund on listannut kymmenen vinkkiä siihen, miten kesällä repsahtaneen talouden saa arkikuntoon.

Nordlund myöntää, että hän on itsekin syyllistynyt ajoittain kesälomilla höveliin rahankäyttöön ja kärsinyt seurauksista syksyllä. Nämä kokemukset ovat kuitenkin opettaneet häntä toimimaan ennakoivasti. Nykyisin hänellä on tehokas keino vältellä syksyistä talouskrapulaa.

– Maksan lomamatkat jo etukäteen. Lataan luottokortille hyvissä ajoin ennen reissua ylimääräistä käyttörahaa. Lomamatkan jälkeen on älyttömän hyvä olo, kun ei tarvitse maksella luottokorttimaksuja. Lisäksi minulla on puskurirahasto toisen pankin tilillä pahan päivän varalle.

Talousvalmentaja Nina Nordlund sanoo, että ravintolalounaiden vähentäminen on yksi hyvä säästökeino. Välillä voi töihin ottaa mukaan omat eväät. Kuva: Olga Poppius Olga Poppius

Nordlundin säästö- ja talousvinkit syksyyn:

1. Tee asennemuutos: kesän huoleton rahankäyttö saa luvan loppua.

Nyt on noudatettava tiukkaa kulukuria. Tarkastele omaa kulutusta tarkasti ihan kaikessa.

2. Käytä elo–syyskuussa maksettavat veronpalautukset mahdollisten velkojen maksamiseen.

Jos palautuksista jää jotain yli, talleta summa erilliselle tilille puskurirahastoksi yllättäviä kuluja varten.

3. Käy läpi oman taloutesi kulut ja menot, jotta tiedät, missä mennään raha-asioissa.

Samalla mieti, onko sinulla joitain turhia menoeriä, joista voisit luopua tai pitää taukoa. Tällainen voi olla esimerkiksi vähän käyttämäsi internetin viihdepalvelu.

4. Mieti, onko joitain keinoja, joilla voisit saada lisätuloja nopeasti.

Kotoasi saattaa löytyä esimerkiksi tarpeetonta tavaraa, jonka voi laittaa myyntiin nettikirpputorille. Tai mikset vuokraisi asuntoasi turisteille? Nykyisin Airbnb-toiminta on melkoisen suosittua, ja sekin on hyvä keino hankkia lisätuloja.

5. Jos tapanasi on käydä ravintolalounaalla työpäivinä, vähennä ulkona syömistä.

Välillä voi töihin ottaa eväät. Näin voit säästää pitkän sentin.

6. Hyödynnä asuntolainojen lyhennysvapaita harkiten.

Maksa tällä säästetyllä lyhennyksellä korkeakorkoiset luotot pois mahdollisimman nopeasti.

7. Jos omistat useita luottokortteja, tarkista niiden korot.

Yhden kortin korko saattaa olla viisi, toisen kaksikymmentä prosenttia. Kannattaa miettiä, missä järjestyksessä maksaa pois luottokuluja. On fiksua säästää korkokuluissa.

8. Jos sinulla on puskuritili tai sijoituksia, käytä niiden tuottamia rahoja velkojenmaksuun.

Lainat kannattaa maksaa pois mahdollisimman nopeasti.

9. Jos sinulla on mahdollisuus pyöräillä töihin, käytä polkupyörää auton tai bussin sijasta.

Bensa ja matkaliput vievät verrattain paljon rahaa, ja pyöräilemällä voi säästää sievoisen summan. Hyötyliikunnallakarsit myös salimaksuja.

10. Isot hankinnat kannattaa siirtää tuonnemmaksi, jos tämä vain on mahdollista.

Nyt kannattaa keskittyä siihen, että saat velkasi maksettua ja taloutesi tasapainoon.

Kirjoittaja: Tuomas Massinen

Aiheeseen liittyvää

  1. Omalle lapselle jopa 100–500 e/kk – moni säästää lapsilleen, mutta varallisuusvalmentaja nostaa esiin talousopeista tärkeimmän 12.8.2019 6:40
  2. Yhden sijoitusasunnon sijaan kaksi? Lue vuokrakonkarien 6 vinkkiä, mutta älä venytä velkaeuroa liikaa – "Oma talous on oltava kunnossa" 15.5.2019 6:05
  3. Törkykorkoihin tulee nyt yläraja – viranomainen neuvoo, miten vanhoista 100 prosentin kulutusluottokoroista voi päästä eroon 30.8.2019 11:30
  4. Pk-seudulla asuntovelkaa keskimäärin 142 000 e – summassa huima ero Pohjois- ja Itä-Suomeen 22.6.2019 19:40

Kommentoi