Käytkö töissä vain rahan takia? Psykologi puhkaisee kuplan yleisestä hokemasta

Antti Suvannon mukaan on ihan sallittua tehdä töitä vain rahan vuoksi, mutta parempi olisi, jos töiden tekoon innostaisi muutkin seikat. Venla Tirkkonen

Teija Varis

Toisinaan hokemaa ”teen tätä vain rahasta” kuulee psykologi, psykoterapeutti Antti Suvannon mukaan niin pontevin äänenpainoin, että se alkaa jo hieman epäilyttää.

– Ehkä ihminen pyrkii kätkemään tai piilottelemaan joitakin syvempiä motiivejaan, kuten vaikkapa työnsä heikkoa arvostusta, jota nolostelee. Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista -sananlasku sopii usein näihin tilanteisiin.

Suvanto kuitenkin tarkentaa, että töissä saa ilman muuta käydä pelkän rahan vuoksi, kunhan tekee työnsä hyvin ja on muutenkin niin kuin ”ihmisen kuuluu olla”.

– Eri asia sitten on, mitä kaikkea kannattaa sanoa ääneen, hän lisää.

Suvanto ei mielellään nimeä yksittäisiä työtehtäviä, joissa pelkän rahan vuoksi tekemisen asenne olisi yleisempää tai julkisempaa kuin toisissa hommissa.

– Usein tämä asia on siellä taustalla. Seikka, joka tiedetään, mutta jota ei lausuta ääneen.

Bisneselämässä rahan vuoksi työskentelystä puhutaan Suvannon mukaan useammin ääneen, mutta se johtuu tuloksen suorasta kytkeytymisestä itse työhön. Julkishallinto sen sijaan on perinteisesti edustanut toista ääripäätä.

– Tämäkin kuvio on nyt muuttunut. Kunnallispalvelujen vahva ulkoistus on tuonut kannattavuusajattelun myös hallintoon ja vaikuttaa tavalla tai toisella myös asenteisiin.

Rahan vuoksi työskentelystä puhutaan pilailumielessä myös luovilla aloilla, joissa se Suvannon mielestä sotii kaikkia luovuuden tekijöitä vastaan.

– Mutta totta toinen puoli. ”We are only in it for the money” – teemme tätä vain rahasta, irvaili huumorirockin isä, Frank Zappa jo 1970-luvulla, mikä ei kyllä pitänyt paikkaansa hänenkään kohdallaan.

Suvanto muistuttaa, että tarinat rahan mahdista ovat yhtä vanhoja kuin raha itse. Silti onnea rahan vuoksi tekeminen ei tahdo tuottaa. Ilokin on usein lyhytaikainen.

– Jos ”vain rahan takia” -asenne toimisi kirjaimellisesti, ei esimerkiksi työssä jaksaminen olisi sellainen ongelma kuin se nyt on. Ja toisaalta, jos pelkästään rahan vuoksi panostaa kaiken aikansa ja energiansa työhön ja samalla vieraantuu läheisistään, niin jossain vaiheessa varmasti kysyy itseltään, että maksoiko se vaivan, hän pohtii.

Suositeltavaa olisi etsiä rahan lisäksi muita motiiveja, joita voivat olla työn kiinnostavuus, itsenäisyys, tilaisuus toteuttaa omia ideoitaan, kivat työkaverit, viihtyisä ympäristö ja hyvä yhteisö, työnantajan hyvä maine ja tilaisuus oppia uutta.

– Ihmisten motiivit ovat hyvin yksilöllisiä ja vaihtelevat samallakin yksilöllä iän myötä.

Suomessa on parin viime vuoden aikana puhuttu paljon työn imusta. Suvannon mielestä sen merkitystä liioitellaan ja yleistetään.

– Työn imu on suhteellisen tuore käsite, eikä sen kytkentä työhyvinvointiin ole mitenkään yksiselitteinen, hän sanoo.

Koko termin suomennos, työnimu, on hänestä kummallinen.

– Hollantilaiset Wilmar Schaufeli ja Arnold Bakker ovat määritelleet sen sitoumuksena ja lupauksena, joka siis tulee työntekijän taholta. Työssä itsessään ei nähdä ”imua” sen kummemmin kuin mitään muutakaan. Termi on epämääräinen ja tavallaan väheksyy työntekijän omia motiiveja.

Suvanto vähentäisi työn imusta puhumista ja korostaisi työn iloa, jota tuottavat esimerkiksi tarmokas keskittyminen, antautuminen työlle ja uppoutuminen.

Ilon lisäksi työn pitäisi tuottaa tarkoituksen tunnetta.

– On tärkeää, että tekemälläsi työllä on jotakin laajempaa merkitystä kuin tämä konkreettinen tarve, mihin se nyt tulee.

Työn ja sen tarkoituksen tulee Suvannon mielestä istua työntekijän arvomaailmaan ja siihen, miten hän näkee vaikkapa firman yleiset pyrkimykset.

– Kysymys on eettinen ja tarkoittaa sen pohtimista, toimiiko työpaikka lain ja moraalin valossa hyväksyttävällä tavalla.

Päinvastaistakin toimintaa tapahtuu.

– Esimerkiksi dokumentissa Venäjän trollitehtaista todettiin, että työntekijät olivat iloisia, innostuneita ja motivoituneita – häiritessään toisen valtion vaalijärjestelmää.

Lopuksi Suvanto summaa, että työn ei tarvitse olla pelkkää iloa ja intohimoa, mutta ainoastaan rahan vuoksi työskentelyssä on enemmän haittapuolia kuin hyötyä.

– Vaikka rahaa tulisi, se ei tunnu oikein miltään, jos oma potentiaali ja osaaminen jäävät hyödyntämättä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 2. Seinäjoen kasvu jatkuu - väkiluku ylitti heinäkuussa 63 000 asukkaan rajan
 3. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 4. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 5. Anu ja Laura kertovat: Tältä tuntuu, kun oma koira menehtyy tulipalossa – "Itkin ja silitin sylissäni kuollutta pentua"
 6. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"
 7. Kuluttaja paljastaa taas: 400 euron Garmin-urheilukellon verrokin saa reilulla 100 eurolla
 8. Etelä-Pohjanmaan syyhyepidemia taittumassa
 9. Vaasan Oy lopettaa leipomotoiminnan Seinäjoella, Tampereella ja Kuopiossa
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 12. 32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"
 13. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa
 14. Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"
 15. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen

Näytä lisää