Kattoremonteilla miljönääriksi nousseen "Hiace-Kimmon" firma sai taas isot sakot – syynä useat työturvallisuusrikokset

Kimmo Riihimäen perustama Hämeen Laaturemontti tunnetaan nykyisin Vesivek Oy:nä. Sen liikevaihto oli yli 75 miljoonaa euroa ja tuli 7,4 miljoonaa tammikuun 2018 tiedon mukaan.

Mikko Välimaa

Kattoremonteilla miljonääriksi noussut Kimmo Riihimäki ja hänen johtamansa Hämeen Laaturemontti Oy joutuvat maksamaan kymmenien tuhansien eurojen sakot useista Helsingissä tehdyistä työturvallisuusrikoksista.

Helsingin hovioikeuden torstaina antama ratkaisun mukaan Laaturemontin toimitusjohtajana toiminut Riihimäki joutuu maksamaan yli 25 000 euron sakot vuosina 2015–16 tehdyistä rikoksista.

Hämeen Laaturemontille hovioikeus tuomitsi 50 000 euron yhteisösakon.

Riihimäki valitti hoviin Helsingin käräjäoikeuden aiemmin antamista tuomiosta, mutta perui valituksensa.

Hämeen Laaturemontti puolestaan vaati hovissa, että sen saamaa yhteisösakkoa kohtuullistetaan 10 000 euroon.

Kohtuullistamisvaatimusta yhtiö perusteli sillä, että se on aiemmin tuomittu vastaavista rikoksista, jotka ovat tapahtuneet eri puolilla Suomea. Tuomioita yhtiö on saanut yhteensä seitsemän Kanta-Hämeen, Rovaniemen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen käräjäoikeuksissa.

Hovioikeus totesi, että yhtiön tekemissä kattotöissä oli käytetty vaarallisia työtapoja 2015–2016. Vuonna 2016 työntekijöille sattui kolme putoamistapaturmaa.

Hovi katsoi, että 50 000 euron yhteisösakko on perusteltu ottaen huomioon yhtiön koon. Ratkaisussa huomioitiin myös korkeimman oikeuden aiemmat tuomiot vastaavantyyppisissä rikoksissa.

Tuomiosta voi hakea vielä valituslupaa KKO:sta.

Helsingin käräjäoikeudessa tuomioita saivat aiemmin myös Hämeen Laaturemontin kaksi yksikönjohtajaa sekä kaksi työnjohtajaa.

Helsingin työturvallisuusrikoksissa oli kyse laiminlyönneistä putoamissuojausten rakentamisessa, nojatikkaiden käytössä sekä asbestitöissä. Vastaavia ongelmia yhtiöllä oli myös muualla Suomessa.

Kimmo Riihimäki nousi kuuluisuuteen vuonna 2016 "Hiace-Kimmona", kun hän oli Suomen kolmanneksi suurituloisin henkilö verottajan tilastoissa. Taustalla oli vuonna 2014 tehty yrityskauppa pääomasijoittaja Sentica Partnersin kanssa. Sen myötä Riihimäki ansaitsi 24 miljoonaa euroa.

Hämeen Laaturemontti tunnetaan nykyisin nimellä Vesivek Oy.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.