Pho-keitolla ja banh mi -patongeilla tuot Vietnamin keittiöösi – "Panos ihmiskunnan onnellisuuden puolesta"

Tästä kattauksesta riittää naposteltavaa isommallekin porukalle. Annukka Roth

toimitus

Vietnamissa on runsas ja monipuolinen ruokakulttuuri, jossa raaka-aineiden tuoreus näkyy ja maistuu. Kaakkoisaasialaiseen tapaan ruuanlaitossa käytetään runsaasti korianteria, sitruunaruohoa, chiliä sekä soija- ja kalakastikkeita.

Vietnamin ruokakulttuuri on saanut vaikutteita monesta suunnasta. Uppopaistamis- ja wokkausmenetelmät ovat lähtöisin kiinalaisilta. Mongolialaiset toivat aikanaan mieltymyksen pihviin. Tomaatti, chili ja peruna ovat tulleet todennäköisesti eurooppalaisten mukana.

Ranskalaiset ovat vaikuttaneet muun muassa pho-keitossa käytettävän lihaliemen valmistustapoihin.

Silmiinpistävä ranskalaisvaikutus on myös täytetty patonki, banh mi, jota myydään kaupunkien tien varsilla kautta maan.

Vietnamilainen ruoka on ennen kaikkea liha- ja kalapainotteista, mutta myös kasvisruualla on Vietnamissa pitkät perinteet.

Varsinkin Etelä-Vietnamin pienimmistäkin kaupungeista on mahdollista löytää ravintola, jonka kyltissä lukee com chay – kasvisruokaa.

Riisi toimii usein ruoanlaiton pohjana. Vietnamilaisiin hyviin tapoihin kuuluu se, että yhtä ainoaa riisinjyvää ei jätetä syömättä. Tällä osoitetaan kunnioitusta työlästä riisinviljelyä kohtaan.

Kesärullat ovat oikea herkku, ja täytetty patonki on kelpo ja helppo eväs niin töihin, piknikille kuin automatkalle.

Pho-keitto lämmittää viileänä sadepäivänä. Sen perusmakuna on tuhti, muun muassa aniksella maustettu lihaliemi.

Keitto on lunastanut itselleen kansallisaarteen roolin. Tutkija Huu Ngocin on sanonut pho-keiton olevan ”Vietnamin panos ihmiskunnan onnellisuuden puolesta.”

Pho-keitto

4 hengelle

Liemi:

1. Kaada liemen ainekset kattilaan. Anna niiden hautua 20 minuutin ajan matalalla lämmöllä.

2. Viipaloi liha, kevätsipuli ja chili. Lohko lime ja hienonna yrtit.

3. Keitä kattilallinen vettä ja mausta se suolalla. Nosta lihaviipaleet siivilässä kiehuvaan veteen. Anna kiehua korkeintaan minuutin ajan.

4. Keitä ituja siivilässä puolitoista minuuttia.

5. Keitä nuudelit kypsiksi ohjeen mukaan.

6. Jaa nuudelit ja idut keittolautasille. Nosta päälle liha, kevätsipuli, chili ja yrtit.

7. Poista liemestä mausteet ja kaada mausteliemi ainesten päälle.

8. Mausta limellä. Käytä mausteina soijaa ja thaimaalaista chilikastiketta, jos haluat.

Vietnamilaiset kesärullat

4 hengelle (12 rullaa)

1. Keitä vettä ja laita se riisipaperiarkille sopivaan kulhoon. Upota riisipaperi hetkeksi kulhoon. Kun riisipaperi on pehmennyt, nosta se lautaselle. Jos teet rullia ensimäistä kertaa, kannattaa ostaa kaksi levypakettia. Arkkien kanssa on opittava oma tekniikkansa.

2. Kasaa täytteitä paperin alaosaan, mutta älä laita niitä liian alas. Laita ravut alimmaiseksi, jotta ne näkyvät rullan päällä.

3. Käännä riisipaperin alareuna täytteiden päälle. Taita riisipaperin reunat kohti keskustaa ja rullaa. Rullasta kannattaa tehdä melko tiukka, jotta se pysyy paremmin kasassa syödessä.

4. Älä kasaa rullia päällekkäin, sillä riisipaperit liimautuvat kiinni toisiinsa.

5. Tarjoa dippien kanssa. Myös makea chilikastike ja soija ovat nopea ja helppo tapa maustaa rullia.

Banh mi -patonki broilerista

4 hengelle

1. Pilko kaali, porkkana ja kurkut ohuiksi suikaleiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita joukkoon etikka, öljy ja soija. Laita kaalisalaatti jääkaappiin.

2. Pilko broileri. Laita palat kulhoon ja lisää niiden päälle makea chilikastike ja sitruunaruohotahna.

3. Sekoita kastikkeeksi majoneesi, thaimaalainen chilikastike, inkivääri ja valkosipulinkynnet.

4. Leikkaa patonki keskeltä pituussuunnassa kahtia. Lämmitä puolikkaita uunissa noin viisi minuuttia tai kunnes ovat lämmenneet. Lämmitä samalla myös broileri.

5. Valuta kaalisalaatista ylimääräiset nesteet. Voitele patongit majoneesikastikkeella ja lisää täytteeksi salaatti ja broileri. Tarjoile korianterin, limen ja chilin kanssa.

Perinteinen dippikastike

4 annosta

1. Yhdistä kalakastike, limenmehu, riisiviinietikka ja sokeri kulhossa.

2. Sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut.

3. Lisää joukkoon pilkottu valkosipuli ja chili. Jaa kastike neljään pieneen kippoon.

Soija-chilidippikastike

4 annosta

1. Yhdistä soija, limemehu ja sokeri pienessä kulhossa. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut.

2. Jaa kastike neljään dippikulhoon ja ripottele päälle chiliviipaleet.

Teksti ja kuvat Annukka Roth

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
  2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
  3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
  4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
  5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
  6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
  7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
  8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
  9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
  10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
  11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
  12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
  13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
  14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
  15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Nostot, panot, saldot... – HS: Tätä kaikkea Kela, verottaja ja ulosottomies pääsevät pian kurkkimaan suomalaisten pankkitileiltä
  2. Ulkopaikkakuntalainen mies yritti varastaa Hyllykallion Prismasta yli tuhannella eurolla tavaraa
  3. Syntyvyyden lasku jyrkkeni: Sekä isät että äidit ovat yhä vanhempia – Espoo, Seinäjoki ja Porvoo kaupunkien valopilkut
  4. Jori Lehterä selittää kokaiinijutussa juoksupojan tulleen "pihahommiin" – IS: Tuomiopäivä siirtyy
  5. Kaljuuntumiseen tepsivä lääke – HS: Tämä pilleri tehoaa miehillä
  6. Lidlin 0,99 euron uutuusoluesta tuli kuin tulikin hitti – "Päässyt loppumaan hetkellisesti"
  7. Ystävä: Michael Schumacherin toipuminen edennyt – katsoivat Saksan GP-kisan yhdessä televisiosta
  8. Krampit ja lihasnykinät alkavat 40-vuotiaana – uusi parantumaton tauti löytyi
  9. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
  10. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
  11. Ilkka: Vaasassa haisee kakka - hajun lähde on epäselvä
  12. Hankkeen päättyminen lopettaa Etelä-Pohjanmaan KRIS ry:ltä vankilatyön
  13. Ruotsalaislehti: Porvoon ampujat soittivat itse poliisille ja ampuivat väijyksistä – "Poliisi paikansi epäillyt Tampereelle teletietojen avulla"
  14. Miksi kuoleminen maksaa Suomessa jopa 5000 euroa? Selvitimme, mistä kallis hinta syntyy
  15. Tangojuniorista kasvoi tangokuningatar - videolla Aino Niemen tyylinäyte vuodelta 2013

Näytä lisää