"Minä lypsän, tee sinä juusto" – Suomalainen cheddar syntyy veljesten yhteistyönä

Juustoa, juustoa, enemmän juustoa. Ostovoiman vähenemisen myötä venäläisturistit keskittyvät päivittäistavaroihin. arkisto / Venla Tirkkonen

toimitus

Kuusi vuotta sitten juustomestari Markku Liias oli valinnan edessä. Mikä olisi tuote, jota kaikki muut eivät jo tekisi? Millä voisi erottua muista?

– Se oli aito cheddar. Olin opiskellut sen tekoa, sain hyvät hapatteet ja reseptit ja päätin, että tehdään kerralla paras tuote, juustomestari tiivistää ajatuksensa kuuden vuoden takaa,

Nyt Joutsan Leivonmäellä toimiva Jukolan juustola on etenkin maan gourmet-piirien suosiossa. Yrityksen erikoisjuustoilla täytetään herkkusuiden hampurilaisia, niitä annostellaan juustotarjottimille ja sillä maustetaan makkaroita. Ravintolat tilaavat itselleen nimikkojuustoja, ja juustolan makuvalikoimassa on jopa juusto, jonka mausteena on maailmalla mainetta niittänyt Kyrö Distilleryn Napue-gin.

Menestystarinan taustalla on ajatus: tuotetaan lähellä, mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä, tuoreesti. Valinta oli oikea.

– Kaikki viedään käsistä.

Cheddar on "puukkojuusto" eli sen rakenne vaatii veistä, juustohöylää. Jukolan Juustola valmistaa useita erilaisia cheddareita, joita maustetaan esimerkiksi pippureilla, chilillä, sahdilla ja jopa kotimaisella ginillä. Kuva: Venla Tirkkonen Venla Tirkkonen

Markku Liias, 55, on kotoisin Leivonmäeltä, kotitila sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä juustolasta.

– Meitä on viisi sisarusta, ja kolmella meistä on maatalousalan koulutus. Veljeni Pertti jäi hoitamaan tilaa. Itse mietin armeijan jälkeen, mitä tekisin. Siihen aikaan yhteisvalintaopas oli paksu vihko, ja sieltä katsoin, että meijerialalle on koulutusta. Meijeriopistossa voisin opiskella juustomestariksi asti, hän muistelee uransa alkuhetkiä.

– Kävin Seinäjoella haastattelussa ja pääsin Valion Äänekosken meijerille työharjoitteluun. Koulua varten piti ensin käydä työharjoittelu.

Juustonteon oppipoika aloitti tekemällä kesän ajan edamia, emmentalia ja sinihomejuustoa eli Auraa. Syksyllä alkoi sitten meijerikoulu Hämeenlinnassa.

– Kävin sitä vuoden, ja siitä sai sitten hakea opistotasolle. Vuonna 1985 olin Toholammilla Valiolla ja saatoin siellä ollessani keittää Suomen parhaan emmentalin. Palkinto meni tosin juustomestarin nimiin, Markku Liias nauraa.

Tuon voittoisan emmentalin ansiosta hän arvelee päässeensä maitotalousopistoon opiskelemaan juustomestariksi.

– Ajattelin, että siinä on siisti homma, liittyy maitoon, saan valkoisen takin ja palkkakin on ihan hyvä.

Meijarialalta löytyi mieleinen työ maitotilan pojalle. Kuva: Venla Tirkkonen Venla Tirkkonen

Meijerialalta saattoi kouluttautua mestariksi eri linjoille: yksi teki juustoa, toinen erikoistui maitoon ja kolmas esimerkiksi jäätelöön. Mestarintitteli tuli sitten erikoisalan mukaan.

– Nykyaikana perinteiset mestarinimikkeet ovat kadonneet. Nykyiset mestarit ovat prosessivastaavia, mutta itse käytän mielelläni edelleen juustomestarin nimikettä.

Mestari kuulostaa komeammalta kuin prosessivastaava, mutta nimen muutos kertoo myös alan muutoksesta. Vain harva mestari enää tekee työtään käsityönä, kuten se tehtiin silloin, kun mestarin titteli lunastettiin omalla osaamisella.

Markku Liiaksen tekemät juustot ovat kuuluneet monen suomalaisen arkeen. Tunnetuin lienee Oltermanni, jota Liias oli tekemässä valmistumisestaan vuonna 1988 aina vuoteen 2003 saakka.

– Vaikka resepti oli sama, kaikista taloista tuli kuitenkin erimakuinen juusto. Alussa Oltermannikin keitettiin avokattiloissa ja muotit käänneltiin käsin. Valmistus automatisoitui 1990-luvulla.

Liias on ollut tekemässä juustoa myös Ilmajoella, Ylitorniolla ja Kuusamossa, josta monelle tulee ensimmäiseksi mieleen savujuusto. Hän oli myös 1990-luvulla kehittämässä kasvisöljypohjaisia juustoja.

– Kukaan ei uskonut niiden menevän kaupaksi, mutta lopulta kävin aina Kanadassa asti myymässä laitteiston, jolla niitä juustoja tehdään.

Tällä reissulla mukaan tuli cheddar, chedukka, kuten tekijät hellästi kutsuvat.

– Maailman parhaat cheddarit tehdään Kanadassa, koska parhaat tekijät muuttivat aikoinaan länteen.

Cheddarin valmistusmenetelmä antaa juustolle sen ominaisluonteen. Markku Liias kehuu kollegaansa Aki Paloniemeä juustontekijäksi, joka tekee työtään suurella sydämellä. Kuva: Venla Tirkkonen Venla Tirkkonen

Istumme juustolan ikkunan takana Karoliinan Kahvimyllyn puolella. Ikkunasta näkee, miten Kuusamosta etelään kaapattu juustomestari Aki Paloniemi aloittaa seuraavan erän valmistamisen.

Markku Liias katselee miehen varmaa työskentelyä.

– Aki on huikean tarkka. Hän tekee juustoa sydämellä.

Prosessi on yksinkertainen mutta silti täynnä työvaiheita. Kaikki yrittävät tehdä mahdollisimman tarkasti samalla tavalla, mutta silti keitossa on eroja.

– Niitä pieniä eroja ei asiakas huomaa, mutta me huomaamme, juustomestari paljastaa.

– Tilalla lypsetty aamumaito on tuotu meille vain kaksi tuntia lypsystä. Isoissa meijereissä maito käytetään kahdesta viiteen päivään lypsystä. Sellaisessa ajassa maidon rasvat ja proteiinit alkavat jo hajota, Liias selittää.

Pastöroitu aamulypsyn maito siirretään aluksi juustokattilaan ja lämmitetään. Keittokattilasta rakeistoksi muuttunut juustomassa lasketaan suureen altaaseen, jossa se cheddaroidaan.

– Juustoa lämmitetään ja käännellään reilun kolmen tunnin ajan. Sitten juustomassa hienonnetaan cheddarmyllyllä, suolataan ja pakataan muotteihin tiivistymään.

Seuraavana aamuna juustot pakataan ja viedään kellariin kypsymään. Alkuaikoina suuret juustot myös paloiteltiin käsin veitsellä. Hurja urakka, jossa piti olla paitsi tarkkana, myös fyysisesti hyvässä kunnossa.

– Yhden juustoerän valmistuksessa tulee nosteltua yli 6 000 kiloa käsin. Pysyy kunnossa, kun tekee juustoa!

Karoliinan Kahvimylly, nykyisin Karoliinan Kestikievari, on monelle Joutsan ohi autoilleelle tuttu paikka, tunnettu kakuistaan. Se toimi aikaisemmin pienessä puutalossa, mutta jäi uuden tielinjauksen vuoksi sivuun ja asiakasvirta tyrehtyi,

Kun juustolaa perustettiin viisi vuotta sitten, yrittäjä tiesi, että pelkällä cheddarilla juustolan myymälä ei pärjäisi.

– Tähän tarvittiin kahvila. Otin yhteyttä Kahvimyllyn Pirjo Soiluun

Nyt kaksi yritystä saa tukea toisistaan. Tai itse asiassa kolme. Koko juustola sai alkunsa juustomestarin veljen lypsytilasta.

– Veljeni mietti, miten voisi löytää lisäarvoa oman tilan maidolle.

Kummallakin oli oma huippuosaaminen: Pertti Liiaksen karja on palkittu siitä, että se on tuottanut 25 vuoden ajan joka ikinen päivä parhaimman laadun maitoa.

Sanoista tekoihin. Vuonna 2013 perustettiin yritys, vuotta myöhemmin juustolassa tehtiin ensimmäiset cheddarit.

Tänä päivänä juustoa syntyy 80 000 kiloa vuodessa, tavoitteena on nostaa se 100 000 kiloon. Kotitilan maitoa menee miljoona litraa vuodessa.

– Tila tuottaa kolme miljoonaa litraa, joten meille riittää hyvin se aamumaito ja suurin osa menee meijeriin, tilan pitää saada maitotiliäkin.

Nyt kolmen yrittäjän rypäs on luonut paikkakunnalle lähes 30 työpaikkaa, ja se on Joutsan Leivonmäessä paljon.

– Meistä jokainen työllistää noin kymmenen henkeä. Sanoisin, että olemme virkistäneet kylää.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Pitkä historia

Britanniasta kotoisin oleva cheddar on tiettävästi yksi maailman vanhimmista edelleen valmistettavista juustoista. Siitä löytyy kirjallisia lähteitä jo 1100-luvulta.

Nimensä juusto on saanut alkuperäisestä valmistuspaikastaan, Somersetissä sijaitsevasta Cheddarin kylästä.

Aito cheddar on vaalea, kiinteä ja täyteläinen. Sen maku syntyy valmistuksessa, jota kutsutaan cheddaroinniksi. Juustomassaa leikataan ja puristetaan niin, että mahdollisimman paljon heraa erottuu juustosta.

Cheddarin nimellä myydään muun muassa oranssiksi värjättyä sulatejuustoa, joka löytyy usein hampurilaisen välistä. Kyse ei kuitenkaan ole aidosta cheddarista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nostot, panot, saldot... – HS: Tätä kaikkea Kela, verottaja ja ulosottomies pääsevät pian kurkkimaan suomalaisten pankkitileiltä
 2. Ulkopaikkakuntalainen mies yritti varastaa Hyllykallion Prismasta yli tuhannella eurolla tavaraa
 3. Syntyvyyden lasku jyrkkeni: Sekä isät että äidit ovat yhä vanhempia – Espoo, Seinäjoki ja Porvoo kaupunkien valopilkut
 4. Jori Lehterä selittää kokaiinijutussa juoksupojan tulleen "pihahommiin" – IS: Tuomiopäivä siirtyy
 5. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 6. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 7. Ilkka: Vaasassa haisee kakka - hajun lähde on epäselvä
 8. Lidlin 0,99 euron uutuusoluesta tuli kuin tulikin hitti – "Päässyt loppumaan hetkellisesti"
 9. Kaljuuntumiseen tepsivä lääke – HS: Tämä pilleri tehoaa miehillä
 10. Husu Hussein vaati rangaistusta kunnianloukkauksesta – poliisi ei tutki Jussi Halla-ahon "häpäisevää" twiittiä
 11. Krampit ja lihasnykinät alkavat 40-vuotiaana – uusi parantumaton tauti löytyi
 12. Miksi kuoleminen maksaa Suomessa jopa 5000 euroa? Selvitimme, mistä kallis hinta syntyy
 13. Käytätkö katiskaa mökkirannassa? – Valvojat parveilevat nyt kalavesillä
 14. Ystävä: Michael Schumacherin toipuminen edennyt – katsoivat Saksan GP-kisan yhdessä televisiosta
 15. Epäiletkö maidon pilaantuneen helteillä? – Tämä on optimilämpö säilymiselle – jopa 2 asteen muutos voi vaikuttaa

Näytä lisää