Kuinka kauan vapaaehtoiset saavat jatkaa keskussairaalan aulassa? – Kiitellyn toiminnan jatkorahoitus vielä epävarma

Projektipäällikkö Tarja Kulmala (vas.) ja projektityöntekijä Ritva Myllykangas toivovat, että Olka-toiminta Seinäjoella saa jatkorahoituksen. Riina Haapala

Riina Haapala

Seinäjoen keskussairaalassa palvelevalle Olka-toiminnalle haetaan jatkoa. Olka-toiminta on Seinäjoella Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Järjestötalon yhteinen hanke ja nyt on meneillään viimeinen vuosi. Syyskuussa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stealta haetaan rahoitusta, jotta toiminta jäisi pysyväksi osaksi arkea.

Projektipäällikkö Tarja Kulmala kertoo, että Olka-toiminnan tulokset ovat olleet hyvä. Olka jakautuu kolmeen osa-alueeseen, joista näkyvin on keskussairaalan aulassa palveleva Olka-piste, vertaistuki ja vapaaehtoistoiminta.

– Maakunnasta ikäihmiset paljon soittavat, ettei ole omaisia ja jännittää ja pelottaa. Silloin saa vapaaehtoisen sairaalan ovelle vastaan, Kulmala kertoo.

– Johtajaylilääkäri Hannu Puolijoen mielestä on tärkeää, että erityisesti vakavaan sairauteen sairastunut saa vertaistukea heti osastolla. Olka-toiminta tukee sairaalan asiakaslähtöisyyttä, sillä vapaaehtoiset antavat paljon sellaista tietoa sairauden kanssa selviytymisestä ja esimerkiksi potilasjärjestöjen toiminnasta, jota vain saman kokenut voi antaa, Kulmala kertoo.

Aktiivisia vapaaehtoisia Olka-toiminnassa on Seinäjoella 42. Viime vuonna vapaaehtoiset kirjasivat yli 7 000 kohtaamista. Lisäksi eri potilasjärjestöjen edustajat kohtasivat Olka-pisteellä 2 200 sairaalan asiakasta. Kun otetaan mukaan myös työntekijät, kohtaamisia on liki 10 000. Valtakunnallisessa vertailussa Seinäjoki pärjää hyvin. Olka-toiminnan puitteissa järjestetään erilaisia teemapäiviä, joita Seinäjoella oli viime vuonna 78. Helsingissä teemapäiviä oli 47, Oulussa 36 ja Hyvinkäällä 15.

Vapaaehtoistoiminnan vaikuttavuutta ei kuitenkaan voi mitata pelkästään lukuina. Kulmala muistuttaa, että vapaaehtoiset eivät saa palkkaa, mutta heiltä kerätyssä palautteessa nousevat esille muut asiat.

– Olka on tuonut elämään iloa, ystäviä, mielihyvän tunteita, virkistystä ja uudenlaista asiaa. Lisäksi vapaaehtoiset ovat kokeneet itsensä tarpeellisiksi.

Kulmala kertoo, että Olka-toiminnassa laatulupauksena on kiireetön kohtaaminen. Yhden potilaan kanssa voidaan viettää jopa useampi tunti. Toisaalta kohtaamisia voi olla päivän aikana useita kymmeniä.

– Jokainen päivä on erilainen. Ei ole huono vapaaehtoinen, jos kohtaamisia on vain yksi. Silloin kohtaamisen on täytynyt olla tosi merkityksellistä.

Palautetta on kerätty vapaaehtoisten lisäksi myös potilailta ja sairaalan henkilökunnalta.

– Potilaista 87 prosenttia oli saanut kohtaamisesta hyvän mielen, Kulmala kertoo.

Rahoituksen jatkosta tulee tieto joulukuun alkupuolella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.