Törnävän Piirin alueella avaa uusi kulttuuripainotteinen Verstas

Piirin TL-rakennuksessa aloittaa toimintansa elokuussa kolmen yrityksen yhteinen Taideverstas, joka toimii Rakennus K. Karhun saneeraamassa rakennuksessa. Matias Helinko

Matias Helinko

Törnävän vanhan piirin sairaalan alueella on kunnostettu kevään ja kesän aikana entinen lämpökeskus- ja pesularakennus.

TL-rakennus saadaan kulttuurikäyttöön, kun Piirin Verstaaksi uudelleen nimetyssä rakennuksessa avaa elokuussa esittävän taiteen, kulttuurisen hyvinvoinnin ja taideliikunnan toimijoita.

2020-luvulla muutoksen läpi käyvän sairaala-alueen ympäristö sekä vanhan rakennuksen tunnelma ovat vakuuttaneet toimijat heti alusta alkaen. Tätä tunnelmaa toimijat pitivät tärkeänä tekemänsä työn luonteen vuoksi.

– Koska kaikki muut tilat olisivat olleet Seinäjoella lähinnä teollisuushalleja, onhan tämä aivan täysin eri. Ja tietysti työ, jota tehdään. Jo tämä ympäristö henkii tietynlaista tunnelma, mitä pidän itse hyvin tärkeänä, Glow Dance toimitusjohtaja Aisha Korpela toteaa.

– On kyllä, ja näimme kyllä potentiaalin heti, että tilasta tulee hieno ja tunnelmallinen. Nyt alkaa vasta itsekin tajuamaan, että osuttiin aika hyvään paikkaan. Oli ajoitus kohdallaan, Luovuuden Lakeuden ja Timanttihiomon toimitusjohtaja Sonja Jokiranta jatkaa.

Glow Dance on esittävän taiteen koulu, joka tarjoaa taideliikuntaa kaikenikäisille. Timanttihiomo keskittyy säveltaiteeseen, ja Tampereelta Seinäjoelle rantautuva Life Circus on koko perheen sirkuskoulu.

Piirin Verstaan sisällä kolme toimijaa ovat lähteneet tekemään tiivistä yhteistyötä, ja yhteiseksi markkinointinimeksi on otettu Taideverstas. Yhteistyökumppaneita yhdistää näkemys taiteen ja taideliikunnan vuorovaikutteisesta ja hyvinvointia rakentavasta olemuksesta. Kehitteillä on myös palvelu, jossa yhdellä kortilla pääsee kokeilemaan sekä tanssia, musiikkia että sirkusta.

– Koko ajan myös muodostuu uusia verkostoja, joiden kanssa voi tehdä yhteistyötä, ja näistä syntyy aina mielenkiintoisia kombinaatioita: poikkitaiteellisia ja -tieteellisiä.

Ensimmäiset askeleet kulttuurin suuntaan Törnävällä otettiin kolme vuotta sitten, kun paikalliset vapaan taiteen kentän toimijat halusivat Kulttuurikuu-tapahtumallaan hellästi painostaa päättäjiä ja suunnittelijoita näkemään alueen tulevaisuuden taiteen ja kulttuurin näkökulmasta.

Tätä ennen kaupunki ja alueen entinen omistaja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri järjestivät piirimielisairaalan tulevaisuuden arkkitehtuurikilpailun. Vanhalle rakennuskannalle tuli suunnitella uusiokäyttö. Toisena haasteena oli 40 000 kerrosneliömetrin täydennysrakentamisen massoittelu.

Vuoden 2017 lopulla tehdyn kaupan myötä sairaala-alue siirtyi seinäjokelaisen Jossulla Oy:n omistukseen. Yhtiön taustalla on Rakennus K. Karhu Oy:n omistajaperhe.

Hallituksen puheenjohtaja ja Rakennus K. Karhun toimitusjohtaja Keijo Karhu totesin kauppojen jälkeen Seinäjoen Sanomien haastattelussa, että perheelle on ollut tärkeää, että alue tulee säilymään koko kaupunkia palvelevana.

Tuolloin suunnitelmissa oli esimerkiksi harrastus-, museo- ja kulttuuritoiminnan mahdollisesta sijoittumisesta alueelle.

Piirin Verstas:

Entiseen lämpökeskus- ja pesularakennukseen valmistuu kulttuurikäyttöön kaksi salia sekä useampia toimistotiloja.

Taideverstas on kolmen yrityksen yhteinen markkinointinimike. Glow Dance, Timanttihiomo ja Life Circus viettävät avajaisiaan tulevana viikonloppuna.

Muina toimijoina Verstaaseen sijoittuvat vaatelainaamo Tanttu, Kehositunne, KeyLiving ja Tähtituuli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää