Tässä on syy, jonka vuoksi lentomuurahaisia näkyy nyt jopa parvina – kuhnureilla mielessä vain yksi asia

Muurahaisten yhdyskunnassa alkaa käydä kuhina heinä-elokuun vaihteessa. Muutaman päivän elävät koiraat, eli kuhnurit, nousevat muurahaiskeosta ilmaan parittelemaan kuningatarten kanssa. Lämpiminä aikoina lentomuurahaisparvia voi nähdä varsinkin eteläisessä Suomessa, sillä ne nousevat ilmaan samoihin aikoihin.

Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan apulaisprofessori Jouni Sorvari Itä-Suomen yliopistosta kertoo lentomuurahaisten olevan ihmiselle harmittomia.

– Vaikka muurahaiset ovat ärhäköitä, niitä nähdessään ei tarvitse tehdä mitään erityistä.

Kuhnureiden ainoa lyhyen elämänsä tarkoitus on päästä parittelemaan mahdollisimman monen kuningattaren kanssa. Parittelulennon jälkeen kuhnurit kuolevat pian.

– Kuningatarmuurahainen taas voi elää jopa 20 vuotta, Sorvari kertoo.

Parittelu lopetetaan maan pinnalla. Kuningattarilta ja koirailta irtoavat siivet ja moni menettää henkensä pian lennon jälkeen.

Kuningattarien tehtävä on löytää uusi pesä ja uudet työläiset, jotka suostuvat hoivaamaan sen munia ja toukkia. Toinen vaihtoehto on perustaa uusi yhteiskunta.

Lentomuurahainen eli kuningatar- tai kuhnurimuurahainen kuuluvat siis tavalliseen muurahaisyhdyskuntaan, mutta niillä on siivet parittelulennon suorittamista varten.

Muurahaiset ovat sosiaalisia hyönteisiä, jotka muodostavat yhdyskuntia. Lajista riippuen yhdyskunnassa voi olla joko yksi tai useampia kuningattaria, jotka lisääntyvät.

Yhdyskunnan työläiset ovat naaraita, joilla on hyvin erilaisia rooleja, esimerkiksi ravinnonhankkiminen, toukkien hoitaminen ja pesän puolustus. Koiraita kutsutaan kuhnureiksi, ja niiden ainoa tehtävä on neitsytkuningattarien hedelmöittäminen.

Muurahaiset kuuluvat pistiäisiin kuten ampiaiset, mehiläiset ja kimalaiset.

Kansalaiset pääsevät tekemään tieteellistä tutkimusta hankkeessa, jossa voivat lähettää kekopesien pinnalta keräämiään muurahaisia tutkijoille ja saavat palautteena hankkeen tulosten yhteenvedon.

Hankkeessa selvitetään kekoja tai kekomaisia kasoja rakentavien muurahaisten esiintymistä erilaisissa ympäristöissä sekä lajien maantieteellistä levinneisyyttä Suomessa. Hanke on käynnissä kesän loppuun saakka. Sorvarin mukaan näytteitä on saapunut jo yli 1 500 ja lisää kaivataan.

– Näytteiden määrässä ei ole ylärajaa. Tutkimuksesta tulee kattavampi, mitä enemmän näytteitä saadaan, Sorvari kannustaa.

Hän toivookin näytteitä lisää myös Hyvinkään, Lopen, Riihimäen ja Hausjärven alueelta.

Lisätietoa tutkimushankkeesta löytyy Itä-Suomen yliopiston verkkosivuilta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat