Kaikille ei riitä paikkaa lähipäiväkodista – Seinäjoen suosituimpiin jopa vuoden jono

Kuvituskuva. Sanna Jompero

Riina Haapala

Päiväkotipaikkoja riittää Seinäjoella kaikille lapsille, mutta lähipäiväkodista paikkaa ei välttämättä saa. Seinäjoen Sanomiin yhteyttä ottanut lukija ihmettelee, miksi päiväkotipaikkaa hakeneet ovat saaneet paikan toiselta puolelta kaupunkia.

Seinäjoen varhaiskasvatuspalveluiden aluejohtaja Johanna Vieri kertoo, että suosituimmilla alueilla päiväkotipaikkaa voi joutua jonottamaan jopa vuoden. Paikat pyritään Vierin mukaan järjestämään näille jonossa oleville, jolloin kaikki uudet halukkaat eivät välttämättä mahdu.

– Yritämme silloin neuvotella, jos päiväkotipaikka löytyisi esimerkiksi työmatkan varrelta. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, Vieri sanoo.

Suosittuja päiväkoteja ovat muun muassa Tanelinrannan ja Pajuluoman päiväkodit. Välillä paikkojen riittävyys voi olla kiinni myös lapsen iästä.

– Saattaa olla, että pienten ryhmissä ei ole tilaa, mutta isompien on.

Paikkojen riittämättömyys johtuu muun muassa uusista asuinalueista. Päiväkotejakin on pyritty laajentamaan, mutta aina lapsimäärää ei ole osattu ennakoida riittävästi.

– Karhuvuoressa aloittaa syksyllä yksityinen päiväkoti Touhula, joka tuo varmasti helpotusta tilanteeseen. Pajuluomaa on laajennettu ja Kärkeen, johon kaikki eskarit eivät ole mahtuneet, suunnitellaan uutta päiväkotia, Vieri kertoo.

Päivähoitopaikkaa suositellaan haettavaksi neljä kuukautta ennen tarvetta. Lain mukaan paikka pitää järjestyä kahdessa viikossa, jos vanhempi työllistyy tai saa opiskelupaikan.

– Parhaillaan järjestellään kuun vaihteen paikkoja, Vieri kertoo.

– Toki toivomme, että kun ei ole akuutti tarve, niin laitettaisiin hakemus neljä kuukautta aikaisemmin.

Varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea netissä ja viime marraskuusta asti myös tiedon paikasta on voinut vastaanottaa Suomi.fi-palvelussa. Tätä mahdollisuutta on kuitenkin hyödynnetty varsin vähän.

– Ihan yksittäisiä sähköisiä päätöksiä on pystytty vasta lähettämään. Toivomme, että se otettaisiin käyttöön. Tiedän joitain tapauksia, että kirje ei ole ehtinyt ajoissa perille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää