"Kehään ja turpaan" – Riikan, 36, mielestä sumopaini on oiva harrastus toimistotyöntekijälle

Sumoharjoituksissa nähdään kovaa vääntöä. Riikka Koskenniemi yrittää heittää Riikka Kallion maahan. Päivi Tuovinen

toimitus

Maunulan liikuntahallin kehässä rytisee. Kaksi isokokoista hahmoa kumartaa, kyykistyy ja syöksyy toistensa kimppuun.

Molemmat ottavat tiukan otteen toistensa lannevyöstä. Voittaja on se, joka työntää vastustajan ulos kehästä tai kaataa hänet.

Parinkymmenen sekunnin päästä vääntö on ohi ja toinen ottelijoista seisoo kehässä voittajana.

Meneillään on Helsinki Sumon harjoitus, joka järjestetään kerran viikossa. Illan sessio sisältää kuntopiiriä, kuvitteellista köydenvetoa, sammakkohyppelyä sekä alkuryntäys- ja otteluharjoittelua.

Paikalla on kourallinen sumopainin harrastajia, muun muassa helsinkiläinen Riikka Kallio, 36.

Kallio alkoi harrastaa lajia vuonna 2011. Suomessa sumopainijoita on vain joitakin kymmeniä. Japanissa laji on hyvin miehinen, mutta Suomessa noin puolet harrastajista on naisia.

– Eksyin tänne Maunulaan, kun Helsinki Roostersin (Kallion amerikkalaisen jalkapallon seura) linjamiehet kutsuttiin tutustumaan lajiin. Kesäisin olen pelannut jenkkifutista, ja sumo on ollut talvilaji, Kallio kertoo.

Sumo lumosi heti Kallion, ja hän liittyi seuran riveihin.

– Sumopaini on mahtava laji, ja meillä on hyvä porukka. Sumossa voi päästä helposti myös kilpailemaan ulkomaille. Kaikki tämä veti lajin pariin, Kallio selittää.

Teknisenä asiakasneuvojana työskentelevä Kallio kertoo, että sumopainin harrastaminen on vahvistanut hänen fyysistä ja henkistä hyvinvointiaan.

– Laji tarjoaa olka-hartiaseudulle hyvää jumppaa. Tämä on toimistotyöntekijälle mainio harrastus, sillä tässä ollaan paljon jalkeilla. Voin ja nukun paremmin kuin aiemmin sumoharrastuksen ansiosta.

Sumopaini on antanut Kalliolle myös itsetuntemusta ja mielenrauhaa. Omaa mieltä on ollut pakko kontrolloida ja rauhoittaa, sillä kehässä ei ole varaa ajatella mitään muuta kuin painia.

– Ei voi miettiä, miltä näyttää painitrikoissa, Kallio naurahtaa.

Kallio on luopumassa amerikkalaisesta jalkapallosta ja keskittyy jatkossa sumon harrastamiseen.

– Otan tämän eläkelajikseni.

Kalliolle tämä tarkoittaa, että hän pitää kuntoaan yllä sumon avulla ja satsaa enemmän lajin kilpailuihin.

Kallio on aiemmin saavuttanut kansainvälistä kisamenestystä, sillä hän voitti kolme vuotta sitten EM-hopeaa raskaassa sarjassa.

Kehässä hän on kokenut myös huonoja hetkiä. Kaksi vuotta sitten hänen olkapäänsä meni sijoiltaan Georgian EM-kisojen ottelussa.

Kallion mielestä sumon miinuspuolet ovatkin loukkaantumisriskit ja se, että sparrauskavereita on vähän pienten harrastajamäärien takia.

Helsinki Sumon valmentaja Jarkko Aaltonen, 50, kertoo, että sumopaini on varsin kova laji. Se ei ole vain vyöstä vääntämistä, vaan lajissa saa myös iskeä avokämmenellä. Muutoin lyöminen on kiellettyä, samoin kuin potkiminen, kuristaminen, silmien ja vatsan tökkiminen, hiuksista repiminen ja vyön alle iskeminen.

– Sumon väkivalta yllättää monet. Suomalaisen sumopainin tyylinä on "kehään ja turpaan", Aaltonen kärjistää.

– Aika moni myös yllättyy, ettei tämä olekaan isojen ja läskien leppoisa liikuntamuoto vaan oikea, vaativa laji.

Massasta on hyötyä toisen työntämisessä, mutta ylipaino ei ole suoranaisesti ylivoimaa: lajissa tarvitaan myös liikkuvuutta ja sähäkkyyttä.

– Areenoilla ei juuri nähdä enää 200-kiloisia tynnyreitä, vaan tyypillinen huippupainija on 195-senttinen ja alle 140-kiloinen, Aaltonen kertoo.

Urheilun vaatimustason kiristyminen on hoikentanut sumopainijoita. Aaltosen mukaan lajin tärkein osa-alue on räjähtävä alkuryntäys: se määrää pitkälti sen, miten ottelijat menestyvät mittelössä, joka kestää usein vain 10–20 sekuntia.

– Alkuryntäyksessä on paljon samaa kuin jenkkifutiksessa.

Onkin ymmärrettävää, että kaikki Helsinki Sumon jäsenet ovat taustaltaan amerikkalaisen jalkapallon harrastajia.

Aaltonen löysi sumon lopetettuaan jenkkifutiksen kymmenen vuotta sitten. Nykyisin hän enää vain valmentaa.

– Alkukantaisuus on se juttu, joka kiehtoo sumossa, it-alalla työskentelevä Aaltonen tiivistää.

– Tämä on ollut itselleni monipuolinen liikuntamuoto ja hyvä aggressioiden kanavointimenetelmä.

Kirjoittaja: Tuomas Massinen

Historia

Vanhimmat maininnat sumopainista löytyvät Japanin ”Kalevalasta” Kojikista vuodelta 712. Teoksessa kaksi šintolaista jumalaa, Takemikazuchi ja Takeminakata, painivat vallasta.

Voittaja Takemikazuchi perusti imperiumin, josta Japanin kerrotaan saaneen alkunsa. Painin uskottiin heijastavan jumalten tahtoa, minkä vuoksi painijoiden haluttiin olevan kuin jumalia, isoja ja vahvoja.

Japanin ammattilaissumoliitto perustettiin 1909 ja amatöörisumoliitto 1964.

Sumosta on tullut kansainvälinen, monia painoluokkia ja rituaaleja sisältävä kamppailulaji. Ennen otteluja tehtäviä rituaaleja on esimerkiksi ritsurei eli kumarrus, jolla kunnioitetaan dohyōn eli ottelukehän pyhyyttä ja vastustajaa.

Ottelualue on pyhitetty Japanissa šintolaisuuden hengille. Muualla maailmassa lajista puuttuvat uskonnollisuus ja monet rituaalit.

Suomalaisen ja japanilaisen sumon välillä on useita eroja, mutta alkurituaalit ovat samat. Yhtenä erona on, että suomalaispainijat käyttävät usein trikoita tai housuja lannevaatteen alla. Japanilaisilla miespainijoilla taas ei ole useinkaan muuta kuin lannevaate.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 4. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 7. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 8. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 9. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 10. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 11. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 12. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 13. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 14. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa
 15. Oma raha: Hotellihuoneita siivoava Riia Korhonen, 35, on monesti harkinnut alan vaihtoa kehnon palkan takia – "Vaikka rakastankin itse työtä, olen saanut tästä ammatista monta kertaa tarpeekseni"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 2. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 3. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 4. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 5. Tangokuningatar valitaan tänään - yleisön suosikiksi nousi Mia Leivo
 6. 32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Rahapula vai raittius syynä? Tämä käppyrä romahti 1990-luvun laman tasolle
 9. Aaron puuttuvat miljoonat
 10. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 11. Seinäjoen kasvu jatkuu - väkiluku ylitti heinäkuussa 63 000 asukkaan rajan
 12. Käteen jää 1 200 e/kk – Yle: Matalapalkkatyö tuli Suomeen pysyvästi, jopa sadattuhannet silpputyön ja sosiaaliturvan varassa
 13. Tässäkö kolme uutta puoluejohtajaa? – Näin vedonlyöntiyhtiö rankkaa poliitikot
 14. Eppu-muusikko Pantse Syrjä sai vankeutta – "Väkivalta sävytti suhdetta 10 vuotta", syyttää ex-vaimo
 15. Nostot, panot, saldot... – HS: Tätä kaikkea Kela, verottaja ja ulosottomies pääsevät pian kurkkimaan suomalaisten pankkitileiltä

Näytä lisää