Opiskelijajärjestö kimmastui esityksestä, jonka mukaan kesät pitäisi saada lepäillä tukien varassa – "Opintotuki ei ole tarkoitettu lomailuun"

Kuvituskuva. Riku Luomaa

Petteri Mäkinen

Opiskelijoille ei ole syytä maksaa opintotukea loma-aikana, linjaavat Kokoomusopiskelijat.

Suomen Ylioppilaskuntien Liitto SYL julkaisi maanantaina keskustelua herättäneen kannanoton aiheena ”Miksei opiskelijoilla ole oikeutta lepoon ja lomaan”.

Kannanotossa SYL vaati myös opiskelijoille palkallista lomaa.

Kannanotossa kritisoidaan opintotukea siitä, että sitä voi nostaa vain opintojen suorittamiseen. Lisäksi SYL nostaa ongelmaksi sen, että opiskelijat tekevät kesäisin töitä, jotka eivät vastaa opiskelijan omaa alaa. Muiden kuin oman alan töiden tekeminen kesäisin nähdään yhteiskunnan resurssien haaskauksena.

Kokoomusopiskelijat korostavat, että eivät vastusta opintotukea kesän toimeentulona, jos opiskeluvelvoite täyttyy. Sen sijaan he vastustavat ajatusta SYL:n ehdottamasta palkallisesta lomasta, eli rahan saamisesta siitä, että ei opiskele kesäkuukausina.

– Opintotuki ei ole tarkoitettu etuudeksi, jota voidaan nostaa silloin, kun opintojen eteneminen ei ole riittävää tai kun opiskelija ei opiskele. Opintotuki on nimenomaan tarkoitettu opiskelujen, ei lomailun rahoittamiseen. Mikäli taas opinnoissa edistyminen on ollut tavallista nopeampaa, voi ylimääräisien tukikuukausien turvin hengähtää haluamanaan ajankohtana. Ainoana vaihtoehtona töiden hakeminen ei tosiaan ole vaihtoehto huonoimmasta päästä, vaan nimenomaan tilanne, johon opiskelijoita tulisi kannustaa ja johon järjestelmiemme tulisi mukautua nykyistä paremmin. Opintotukien tulorajojen korottaminen tulisi nähdä investointina, jolla parannetaan opiskeluajan toimeentuloa ja edistetään työllistymistä myös pidemmällä tähtäimellä, toteaa Niina Hämäläinen Kokoomusopiskelijoiden liittohallituksesta.

Kokoomusopiskelijat ovat huolestuneita opiskelijoiden mielenterveydysongelmien lisääntymisestä, mutta eivät näe ratkaisuna palkallisia tai perustulolla turvattuja kesälomia, kuten SYL ehdottaa. Sen sijaan ehkäisevällä mielenterveystyöllä, laajalla palveluverkostolla sekä joustavilla opinnoilla mielenterveyden ongelmiin voitaisi pureutua paremmin, vinkkaavat Kokoomusopiskelijat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu