Iskikö venekuume? Tarkasta edes nämä seikat ennen kauppoja – "Innokas ostaja ja veneestään kuumeisesti eroon haluava myyjä hankala yhdistelmä"

Venesesongin huipulla on syytä pistää jäitä hattuun ja kiinnittää muutamaan asiaan huomiota ennen kauppoja, kertoo Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT) Ari Tirkkonen Keskuskauppakamarin tiedotteessa.

Kauppoja suunnitellessa tärkeintä on ensin varmistaa, että myyjällä on oikeus myydä vene. Liikkeessäkin myytävä vene voi olla yksityisen omistuksessa ja liike toimia välittäjänä. Näissä tilanteissa liikkeen vastuu ei aina ole itsestään selvä.

– Veneen hintaan, kuntoon, käyttöhistoriaan ja sopivuuteen omaan käyttöön kannattaa käyttää aikaa ja tervettä harkintaa. On myös hyvä selvittää laituripaikkaan, vakuutukseen, talvisäilytykseen ja huoltoon liittyvät kustannukset. Ensimmäistä venettä ostavan on syytä miettiä veneen käyttötarpeet ja vene olisi hyvä nähdä vesillä, Tirkkonen muistuttaa.

Venekauppaa tehdään myös karille ajetuilla veneillä, eikä hyvin tehtyä korjausta ole aina helppo havaita ulkopuolelta.

– Asiantuntija osaa etsiä veneen sisältä merkkejä korjauksesta. Veneen arvoa ei välttämättä alenna korjaus, joka on tehty ammattitaitoisesti. Kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen, mikäli epäilet vaurioita, painottaa Tirkkonen.

Asiantuntijan apua kannattaa käyttää muutenkin käytettyä venettä ostaessa, sillä niissä ei yleensä ole enää takuuta voimassa ja ostamiseen liittyy aina riski.

– Asiantuntijaa kannattaa käyttää apuna etenkin silloin, jos kyse on hieman arvokkaammasta veneestä, kertoo Keskuskauppakamarin lakimies Raisa HarjuKeskuskauppakamarin tiedotteessa.

Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastajan apua kaivataan yleensä, kun halutaan saada selville veneen teknisten ongelmien aiheuttaja tai saada arvio korjauskustannuksista tai veneen käyvästä arvosta.

– Innokas ja kokematon ostaja sekä veneestään kuumeisesti eroon haluava myyjä voivat olla hankala yhdistelmä. Ostaja ei tällöin osaa kiinnittää huomiotaan oikeisiin asioihin ja myyjä ei ehkä muista kertoa ihan kaikesta oleellisesta. Huolellinen tarkastus ostohetkellä voi säästää monelta murheelta myöhemmin, Harju sanoo.

Pieniä eli niin sanottuja mökkiveneitä myydään eniten, mutta myös uudet matkaveneet ovat nyt kysyttyjä.

– Kohtuullisen uudet käytetyt veneet menevät juuri nyt hyvin kaupaksi. Tällaisista uusista, yli vuoden ikäisistä veneistä voi saada hyvän tarjouksen. Esittelyveneille saattaa myös saada varustelun kaupan päälle, kertoo Tirkkonen Keskuskauppakamarin tiedotteessa.

Tirkkosen mukaan hinta-laatusuhde on usein hyvin kohdillaan esimerkiksi vanhemmissa veneissä, joissa tekniikka on uusittu ja varustelu päivitetty.