Tällaisen hallituksen Suomi saa – katso uudet ministerit ja heidän taustansa

Antti Rinne (sd.). Johanna Erjonsalo / Arkisto

Mikko Välimaa

Hallituksenmuodostaja Antti Rinteen tulevan hallituksen ministerinimet selvisivät keskiviikkona.

Kokosimme alle ministerien nimet ja heidän taustansa.

Pääministeri Antti Rinne, 56, on pitkän linjan ammattiyhdistysmies ja lakimies, joka on toiminut SDP:n puheenjohtajana vuodesta 2014 lähtien ja eduskunnan puhemiehenä huhtikuusta 2019. Vuodesta 2013 alkaen hän on istunut Mäntsälän kunnanvaltuustossa ja vuoden 2015 vaaleista alkaen eduskunnassa. Rinteellä on aiempaa ministerikokemusta, sillä hän toimi valtiovarainministerinä Stubbin ja Kataisen hallituksissa 2014–2015

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari, 45, on jääkiekkoilija ja yrittäjä, joka valittiin Lahden kaupunginvaltuustoon vuoden 2012 vaaleissa ja eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa. Sdp:n varapuheenjohtajistoon nousi vuonna 2017.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen, 42, on ammatiltaan projektisuunnittelija. Hän on ollut Oulun kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2000 ja kansanedustaja vuodesta 2011. Tuppurainen johtaa myös Demarinaisia.

Liikenneministeri Sanna Marin, 33, on Sdp:n 1. varapuheenjohtaja, joka valittiin Tampereen kaupunginvaltuustoon 2013 ja eduskuntaan vuonna 2015. Vuosina 2013–2017 Marin johti Tampereen kaupunginvaltuustoa.

Sosiaali- ja terveysministeriön toinen ministeri Krista Kiurulla, 44, on aiempaa ministerikokemusta: hän on toiminut asunto- ja viestintäministerinä vuosina 2011–2013 sekä opetusministerinä 2013–2015.

Työministeri Timo Harakka, 56, on uusmaalainen toisen kauden kansanedustaja, joka on erikoistunut talous- ja veroasioihin. Harakka on entinen toimittaja vetänyt muun muassa omaa asiaohjelmaa Ylellä. Harakka asuu Helsingissä.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, 54, on toiminut aiemmin urheilujärjestö TUL:n puheenjohtajana ja kansanedustajana. Hallituskokemusta hänellä on kehitysministerin tehtävistä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto, 61, on Vihreän liiton puheenjohtaja, kansanedustaja ja entinen ministeri. Haavisto on toiminut kansanedustajana vuosina 1987–1995 ja uudelleen vuodesta 2007. Hän oli ympäristö- ja kehitysyhteistyöministeri Lipposen I hallituksessa 1995–1999 ja kehitysministeri Kataisen ja Stubbin hallituksissa 2013–2014. Haavisto oli Vihreän liiton ehdokkaana Suomen presidentinvaaleissa 2012 ja 2018.

Sisäministeri Maria Ohisalo, 34, on köyhyystutkija, joka on toiminut vihreiden varapuheenjohtajana vuodesta 2015 ja Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenenä vuodesta 2017. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa hänet valittiin kansanedustajaksi Helsingin vaalipiiristä. Ohisalo nousee vihreiden puheenjohtajaksi tämän kesän puoluekokouksessa.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen, 46, on biologi, joka valittiin Savo-Karjalan vaalipiiristä eduskuntaan 2015. Mikkonen on johtanut vihreiden eduskuntaryhmää vuodesta 2016.

Valtiovarainministeriksi nouseeMika Lintilä, 53, joka Pouttu Oy:n talouspäällikkö, joka on istunut Toholammin kunnanvaltuustossa vuodesta 2001 ja eduskunnassa vuodesta 1999. Sipilän hallituksessa Lintilä on toiminut elinkeinoministerinä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen, 45, valittiin eduskuntaan ensi kertaa jo 2003 Uudenmaan vaalipiiristä. Johtaa nykyisin keskustan eduskuntaryhmää.

ElinkeinoministeriKatri Kulmuni, 31,valittiin eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa Lapin vaalipiiristä. Kulmuni on myös Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Suomen keskustan varapuheenjohtaja.

Tiede- ja kulttuuriministerin paikan jakavatHanna Kosonen, 43jaAnnika Saarikko, 35. Kosonen valittiin eduskuntaan ensimmäistä kertaa vuonna 2015, hän on myös Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Saarikosta tuli kansanedustaja vuonna 2011. Hän toimi Sipilän hallituksessa perhe- ja peruspalveluministerinä.

Tiede- ja kulttuuriministerinä aloittaa Saarikko. Kosonen on ministerinä vuoden ajan Saarikon jäädessä syksyllä äitiyslomalle.

Maa- ja metsätalousministeriksi nousee Jari Leppä, 59, joka on maanviljelijä ja istunut Pertunmaan kunnanvaltuustossa vuodesta 1992 ja sen puheenjohtajana vuodesta 1997. Toiminut maa-ja metsätalousministerinä vuodesta 2017 alkaen.

Opetusministeri Li Andersson, 32,on Vasemmistoliiton kansanedustaja ja nykyinen puheenjohtaja, Turun kaupunginvaltuuston jäsen ja Vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen, 40,on kolmannen kauden kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Pekonen on ollut Riihimäen kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2004. Hän toimii ministerinä kaksi vuotta.

Sosiaali- ja terveysministerin salkun jakaa Pekosen kanssa oululainen toisen kauden kansanedustaja Hanna Sarkkinen, 31.Sarkkisella on Oulun kaupunginvaltuuston jäsenyyden ohella Oulun seudun koulutuskuntayhtymä yhtymäkokouksen puheenjohtajuus2017-2021

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, 55, on varatuomari ja kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä, joka toimi oikeusministerinä 2011–2015. Henriksson valittiin Rkp:n puheenjohtajaksi 2016.

Pohjoismainen yhteistyöministeri ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist, 54, on neljännen kauden kansanedustaja. Raaseporilainen Blomqvist on RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja istui viime kaudella eduskunnassa tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää