Kaupunkikeskustojen elinvoima laski – Into: "Seinäjoen lukua voi pitää torjuntavoittona"

toimitus

Keskustojen elinvoima laski Suomessa vuoden aikana liki kahdeksan prosenttia. Vain Hämeenlinna, Rovaniemi, Tikkurila ja Loimaa säilyttivät elinvoimansa. Seinäjoen lukua voi Into Seinäjoen mukaan pitää torjuntavoittona. Vuonna 2018 luku oli 2,7, nyt 2,6. Myös tyhjien liiketilojen osuus kaikista liiketiloista on Seinäjoella edellisvuoden tapaan 7,6 prosenttia. Ravintoloiden ja kahviloiden määrä oli noussut 60:stä 64:ään. Osuus on 17,4 prosenttia kaikista liiketiloista.

– Luvut ovat suhteellisen hyvät ottaen huomioon, että keskustassa on vielä iso rakennusprojekti kesken. Ideaparkin avautuminen loppuvuodesta 2019 vaikuttaa väistämättä keskustan elinvoimaan negatiivisesti ainakin väliaikaisesti. Toisaalta muutama keskustan liiketila on täyttymässä kesän aikana, mikä antaa viitteitä siitä, että keskusta on jatkossakin houkutteleva, kaupunkikeskustan kehittäjä Niina Koskipalo Into Seinäjoesta toteaa.

Seinäjoella mitattiin ensimmäistä kertaa myös kokonaiselinvoima. Siinä keskusta-alueen lisäksi mukaan laskettiin Joupin ja Hyllykallion alueet. Joupissa ravintoloiden osuus kaikista liiketiloista on 11,1 prosenttia, tyhjiä liiketiloja alueella on 14,8 prosenttia. Joupin tulokset muuttunevat ensi vuoden mittauksessa merkittävästi Ideaparkin ansiosta. Hyllykalliolla painopiste on vahvasti arkiyrityksissä. Niiden osuus kaikista liiketiloista on 58,8 prosenttia. Tyhjiä liiketiloja Hyllykallion alueella on vain 3,9 prosenttia. Ravintoloita Hyllykalliolla on 5,6 prosenttia kaikista liiketiloista.

Seinäjoen kokonaiselinvoimaluku on 4,2, mikä on hieman yli valtakunnallisen keskiarvon (4,13) yli 45 000 asukkaan kaupungeissa. Kuumia yrityksiä (kaupat ja ravintolat) Seinäjoen kokonaiselinvoimalaskennassa on 46,4 prosenttia, mikä vastavuoroisesti on jonkin verran alle valtakunnallisen keskiarvon (48,6 prosenttia). Tyhjiä liiketiloja Seinäjoella on 6,9 prosenttia, mikä on reilusti alle keskiarvon (9,4 prosenttia).

Kaupunkikeskustojen elinvoimamittauksen taustalla on valtakunnallinen Elävät kaupunkikeskustat ry. Muutoksia seurataan vuosittain. Tutkimuksen keskiössä ovat muutokset, ei suora vertailu eri kaupunkien välillä. Menetelmä suosii pienempiä kaupunkeja, joissa elinkeinoelämä keskittyy elävään kaupunkikeskustaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää