Pikavippifirmaan soittaminen voi maksaa 10-kertaisesti normipuheluun verrattuna – Kuluttajaliitolta moitteet myös tavallisille pankeille

Pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin soittamisen tulee olla asiakkaalle perushintaista, vaatii Kuluttajaliitto. Kalliit asiakaspalvelupuhelut ovat ongelma erityisesti kuluttajille, jotka eivät pysty käyttämään digitaalisia palveluja.

Kuluttajan on hankala ennakoida puhelun lopullista hintaa etenkin silloin, kun jonotusaika on maksullista. Mikäli jonotusaika on maksullista, tulee soittajalle liiton valtuuston mukaan ilmoittaa myös arvio jonotusajasta.

Tällä hetkellä laki ei velvoita pankkeja, vakuutusyhtiöitä ja muita finanssipalveluja tarjoamaan perushintaista palvelunumeroa asiakkaidensa käyttöön, vaikka pankki- ja vakuutuspalvelut ovat peruspalveluita, joiden käyttö on kuluttajille välttämätöntä.

Kuluttajaliiton mukaan palvelunumeroiden hinnoissa on suurta vaihtelua. Eräät pikavippifirmat perivät erityisen suurta maksua puhelinpalveluistaan. Maksut voivat olla jopa lähes euron minuutilta.

Perushintaisella puhelulla tarkoitetaan muun muassa kuluttajan oman matkapuhelinliittymän mukaan määräytyviä matkapuhelin-, yritys- tai lankapuheluita. Perushintaiseksi puheluksi lasketaan myös yritysnumerot, joihin soittamisen hinta ei ylitä Liikenne- ja viestintäviraston määrittelemää perushintaa, joka tällä hetkellä on 0,084 euroa minuutilta.

Kuluttajaliitto katsoo, että mahdollisuus asioida pankin konttorissa on heikentynyt merkittävästi ja oman talouden asioita tulee voida hoitaa kohtuuhintaan muutenkin kuin internetiä käyttämällä.