Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija: Miehillä homous pysyy – "Yksi isoveli lisää homoseksuaalisuuden todennäköisyyttä kolmanneksella"

Miesten homoseksuaalisuus on synnynnäinen ominaisuus, kertovat tutkimustulokset. Ainakin raskaudenaikaisten tapahtumien on todettu vaikuttavan syntyvän lapsen seksuaaliseen suuntautumiseen.

Aivoissa sijaitsee hypotalamus, jonka alaosassa on alue nimeltä INAH3. Sen koko säätelee yksilön seksuaalista suuntautumista eli tunteeko tämä vetoa naisiin vai miehiin.

INAH3:n kokoon vaikuttaa erityisesti se, mitä sikiön aivoille tapahtuu kuudennen ja kahdeksannen raskausviikon välisenä aikana. Alueen kokoa säätelee sukupuolihormoni testosteroni, joskin se muuttuu sikiön aivoissa INAH3:n kasvua sääteleväksi estrogeeniksi.

Sikiön testosteronitasoa voi nostaa esimerkiksi äidin raskauden aikana kokema stressi.

Evoluutiobiologian ja -psykologian dosentti Markus J. Rantala Turun yliopistosta kertoo, että ihmisen perimästä on tähän mennessä tunnistettu kaksi aluetta, joilla on vaikutusta ihmisen seksuaaliseen suuntautumiseen.

Monella homoseksuaalilla on myös heteroseksuaaleja enemmän isoveljiä. Tämä ilmeni Rantalan johtamasta tutkimuksesta, jossa oli mukana lähes tuhat osallistujaa. Heiltä kysyttiin seksuaalisen suuntautumisen lisäksi isoveljien ja isosiskojen määrää.

– Yksi isoveli lisää homoseksuaalisuuden todennäköisyyttä kolmanneksella, Rantala kertoo.

Erityisesti miehillä homoseksuaalisuus on mitä suurimmassa määrin synnynnäinen ominaisuus samalla tavalla kuin silmien värikin, eikä ihmisen seksuaalista suuntautumista voida nykytutkimuksen mukaan muuttaa enää syntymän jälkeen.

Toki ihminen voi kieltää oman seksuaalisen suuntautumisensa.

Joissakin harvinaisissa tapauksissa seksuaalinen suuntautuminen saattaa muuttua vielä syntymisen jälkeen.

– Jos hypotalamuksen alaosassa oleva INAH3 vaurioituu esimerkiksi aivokasvaimen seurauksena, seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua, Rantala sanoo.

Naisilla homoseksuaalisuus on monimutkaisempi asia kuin miehillä.

– Aikuisena homoseksuaalisiksi itsensä luokittelevat naiset usein aloittavat seksuaalielämänsä heteroseksillä ja muuttuvat vanhetessaan homoseksuaalisemmiksi. Täysin homoseksuaalisena ikänsä eläneet naiset ovat selkeä vähemmistö homoseksuaalisiksi itsensä luokittelevien naisten joukossa.

Naisilla seksuaalinen suuntaus myös vaihtelee enemmän kuin miehillä. Tästä voi päätellä, että evoluutiossa naiset ja miehet ovat kulkeneet myös omia polkujaan.

– Homoseksuaalisuuden taustalla olevat evolutiiviset syyt näyttäisivät olevan naisilla hieman erilaisia kuin miehillä, Rantala tiivistää.

Teksti: Minna Muuronen