Lukumummeista ja -vaareista pulaa Seinäjoella – toukokuussa järjestetään uusi koulutus

toimitus

MLL Pohjanmaan piiri kouluttaa ja ohjaa vapaaehtoisia lukumummeja ja -vaareja Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla. Tällä hetkellä lukumummeja ja -vaareja on Seinäjoella, Ilmajoella sekä Vaasassa. Lukumummit ja -vaarit ovat osa Niilo Mäki Instituutin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kehittämää toimintaa, jolla pyritään parantamaan lasten lukusujuvuutta sekä lisäämään sukupolvien välistä iloa.

– Lukumummit ja -vaarit ovat vapaaehtoisia aikuisia, jotka haluavat tehdä vapaaehtoistyötä lasten parissa ja antaa aikaansa lapsille. He tahtovat olla lasten lukemisen tukena ja innostaa heitä lukemisen kanssa, kertoo MLL Pohjanmaan piirin kehittämiskoordinaattori Anu Palomäki

Toiminta on suunnattu 2.–6. -luokkalaisille lapsille, jotka osaavat lukea, mutta joilla on haasteita lukusujuvuuden kanssa. Lukumummit ja -vaarit käyvät tapaamassa oppilaita kouluissa ja kirjastoissa. Seinäjoella on tarve lukumummeille ja vaareille, sillä vapaaehtoisia ei tällä hetkellä riitä kaikille halukkaille kouluille.

– Tällä hetkellä Seinäjoella on kymmenkunta vapaaehtoista lukumummia tai -vaaria. Nyt on hyvä aika kouluttautua, sillä meillä on kouluja vailla vapaaehtoisia lukumummeja ja -vaareja. Heti syksyllä pääsee aloittamaan vapaaehtoistyöt, Palomäki kertoo.

Tärkeä tekijä lukumummi- ja -vaari -toiminnassa on yhteisen vietetyn ajan lisäksi se, että toiminnassa ei takerruta virheisiin, vaan uskalletaan lukea yhdessä.

– Huomionarvoista on se että lukumummi tai -vaari on aikuinen, jolla on aikaa lapselle ja joka tahtoo rohkaista lasta lukemisessa. Mummi tai vaari ei arvostele tai tuomitse, vaan tukee ja kannustaa, Palomäki kertaa.

Vapaaehtoisiksi haluaville järjestetään koulutus Perhetalo Kivirikossa tiistaina 28. toukokuuta. Koulutus on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.