Nordean tutkimus: Suhdannenäkymät Etelä-Pohjanmaalla aiempaa maltillisemmat – asiantuntija: "Tilanne näyttää varsin hyvältä"

Kuvassa vasemmalta Nordean Etelä-Pohjanmaan yrityspankin johtaja Timo Kalliomäki, Nordea Suomen yrityspankin liiketoimintajohtaja Aleksi Lehtonen ja Nordean Keskisen Suomen yrityspankkialueen aluejohtaja Mikko Nieminen. Riina Haapala

Riina Haapala

Maailman talouden yläpuolella on näkynyt viime aikoina tummaa pilven reunustaa ja pörssikurssit ovat ailahdelleet. Maailman talous vaikuttaa vientivetoiseen Suomeen ja sitä kautta myös Etelä-Pohjanmaahan. Nordean yrityspankin liiketoimintajohtaja Aleksi Lehtonen sanoo, että toistaiseksi suomalaisten yritysten tilanne on melko hyvä.

– Suomessa tehdään todella paljon yrityskauppoja. Suurten ikäpolvien eläköityminen tarkoittaa sitä, että pitää löytää yritykselle jatkaja. Taantuman aikana investointeja ja suunnitelmia lykättiin ja nyt parin viime vuoden aikana niitä on alettu toteuttaa, Lehtonen sanoo.

Suomen Yrittäjien vetämä yhteistyöprojekti Omistajanvaihdosfoorumi, jossa Nordeakin on mukana, arvioi viime syksyn raportissaan, että lähes 50 000 suomalaisen yrityksen aikomuksissa on yrittäjän ikääntymisestä johtuva omistajanvaihdos seuraavan kymmenen vuoden aikana

– Etelä-Pohjanmaalla yrittäjien keski-ikä on melko korkea, joten täälläkin tulee erilaisille yrityskaupoille tarvetta, sanoo Nordean Etelä-Pohjanmaan yrityspankin johtaja Timo Kalliomäki

Nordea on hiljattain julkaissut tekemänsä aluebarometrin. Tutkimukseen vastasivat Nordean yrityspankin asiantuntijat.

– Uskomme, että meillä on hyvä käsitys siitä, mitä yrityspuolen asiakaskunnassamme tapahtuu, Lehtonen sanoo.

Aluebarometri toteutettiin viime syksynä ja uudelleen tänä keväänä. Tulokset julkistettiin kuitenkin vasta nyt, sillä Lehtosen mukaan haluttiin odottaa vertailua. Kyselyyn vastasi 112 asiantuntijaa.

Tutkimuksessa selvitettiin rahoituksen kysyntää, investointitarpeita ja vertailtiin eri toimialoja. Reilu kolmannes vastaajista kokee suhdanteen parantuneen puolen vuoden takaiseen verrattuna, mutta noin neljännes uskoo sen edelleen paranevan. Lehtosen mukaan tilannekuva ei kuitenkaan ole synkkä, mutta kasvu maltillistuu.

– Yli kolmasosa pankinjohtajista uskoo asiakasyritystensä liikevaihdon kasvavan ja vajaa kaksi kolmasosaa odottaa, että se pysyy ennallaan, Lehtonen sanoo.

Etelä-Pohjanmaan näkymät ovat kyselyssä hyvin lähellä maan keskiarvoa. Puoli vuotta sitten Etelä-Pohjanmaa oli Lapin kanssa valtakunnan kärkialueita ja 41 prosenttia uskoi suhdanteen kehittyvän parempaan suuntaan. Nyt arviot ovat maltillisempia: 76 prosenttia uskoo Etelä-Pohjanmaan suhdanteen pysyvän ennallaan ja 16 prosenttia ennustaa kasvua.

– Tilanne on maltillistunut, mutta ainakin minun silmissä tilanne näyttää varsin hyvältä, Lehtonen sanoo.

Nordean Keskisen Suomen yrityspankkialueen johtaja Mikko Nieminen sanoo, että ennallaankin pysyvällä suhdanteella on positiivinen vaikutus työllisyyteen.

– Ei ole tarvetta vähentää henkilöstöä ja se ennustaa hyvää kulutuskysyntää, Nieminen sanoo.

Nordean mukaan heidän eteläpohjalaisissa asiakasyrityksissään on hyvä pöhinä päällä.

– Yritykset tietysti toivovat, että hyvä suhdannetilanne houkuttelee uutta työvoimaa, Nieminen sanoo.

– Melkein kaikilla toimialoilla kiperin kysymys on työvoiman saatavuus ja on aloja, joilla edes koulutuspaikat eivät riitä. Esimerkiksi mekaanisen metsäteollisuuden yritykset sanovat, että vaikka he ottaisivat kaikki koulun penkiltä töihin, sekään ei riittäisi, Lehtonen jatkaa.

Nordean ennusteen mukaan lähes kaikilla aloilla suhdanne pysyy ennallaan tai kasvaa. Ainoa, jonka ennustetaan laskevan, on rakennusala.

– Täälläkin on rakennettu todella paljon ja on ihan tervettä odottaa, että asunnot menevät ensin kaupaksi, Kalliomäki sanoo.

Toisaalta Etelä-Pohjanmaalla näkyy myös polarisaatio.

– Seinäjoella tapahtuu paljon, mutta osin muun maakunnan kustannuksella. Se näkyy, halutaan tai ei, Kalliomäki toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää