Tanssimies Pertti ärsyyntyi ruotsinlaivojen "pikkuprinsessoista" – nyt Tallink Silja selittää Hesarille, miksi lapset kukkuvat yökerhossa jopa kello 24 asti

Helsinkiläismies kertoi mielipidekirjoituksessaan vanhempien viihtyvän drinkkiensä äärellä, kun lapset valtaavat tanssilattian ilman aikuisten huolenpitoa.

Risteilylaivoilla matkustavien lapsiperheiden vanhempien alkoholinkäyttö on puhuttanut laajalti viime aikoina, kiitos suositun televisiosarjan M/S Romanticin. Ohjelmassa katsojat joutuvat seuraamaan kauhun vallassa pienen pojan jäämistä heitteille, kun viina vie aikuisia.

Laivoilla työskentelevät toppuuttelivat sanomalla, että kyseessä on hyvin marginaali ilmiö.

Nyt aihe nousee keskusteluun Helsingin Sanomien yleisönosastolla tiistaina julkaistun mielipidekirjoituksen myötä. Kirjoittaja on helsinkiläinen Pertti, joka ihmettelee risteilylaivan yökerhossa iltamyöhään telmiviä lapsia, joista vanhemmat eivät huolehdi.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Njöd huomauttaa lehden haastattelussa alaikäisten olevan aina risteilyllä huoltajansa vastuulla.

Viestintäjohtajan mukaan alaikäiset lapset saavat olla laivan yökerhossa kello 23 alkavaan keskiyön esitykseen asti, jonka jälkeen alle 18-vuotiaat ohjataan yökerhosta pois.

Sama nukkumaanmenoaika on myös Viking Linen laivoilla Helsingistä Tukholmaan matkattaessa, mutta tulomatkalla se on kello 22 aikaerosta johtuen.

Turusta Tukholmaan matkustettaessa lapset saavat olla yökerhossa puoleen yöhön asti.

Tallinkilla alaikäisiltä näkemättä jäävän keskiyön show´sta esitetään iltayhdeksältä supistettu versio, joka on tarkoitettu koko perheelle.

– Riippuu hirveästi lasten iästä, kumman esityksen perheet haluavat katsoa. Yleensä pienimmät lapset lähtevät alkuillan show’n jälkeen nukkumaan. On kuitenkin monia perheitä, joissa on teini-ikäisiä ja he voivat hyvin katsoa vanhempien kanssa keskiyön show’n eikä heitä sieltä ohjata pois, Nöjd kommentoi Helsingin Sanomissa.

Risteilyaluksien yökerhoissa on usein lapsille alkuillasta oma disko ja ohjelmaa.

Nöjd muistuttaa haastattelussaan, että laiva on tarkoitettu kaikenikäisille matkustajille. Tukholman-risteilyillä on vuosittain noin kolme miljoonaa matkustajaa. Lapsiperheiden osuus matkustajista on noin 65 prosenttia.

–Monesti perheillä on laivamatkalla lapsille hieman erilaiset säännöt kuin normaalisti. He saavat esimerkiksi valvoa myöhempään, Nöjd huomauttaa haastattelussaan.