151 800 pyrkii korkeakouluun – vaikeinta on päästä opiskelemaan kuvataidetta, vähiten hakijoita on tekniikan ja liikenteen opintoihin

Kevään yhteyshaussa korkeakouluihin oli hakijoita noin tuhat vähemmän kuin viime keväänä, mutta aloituspaikkoja on tarjolla suunnilleen saman verran.

Ensimmäistä korkeakoulututkintoa opiskelemaan hakevia oli 79 prosenttia hakijoista. Ensikertalaisille on varattu aloituspaikoista 62 prosenttia. Luumu Jokelainen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Yliopistoihin haluavista suurin osa haki nyt kauppatieteelliselle alalle, humanistiselle alalle ja yhteiskuntatieteelliselle alalle. Ammattikorkeakouluissa hakijoita kiinnostivat eniten sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala, kertoo Opetushallitus.

Yliopistoissa kovin kilpailu aloituspaikoista on kuvataidealalla (26,6 hakijaa/aloituspaikka) ja psykologiassa (20,1 hakijaa/aloituspaikka).

Ammattikorkeakouluissa suhteellisesti vaikeinta on päästä opiskelemaan luonnontieteiden alaa (6,8 hakijaa/aloituspaikka), sosiaali-terveys- ja liikunta-alaa (5,6 hakijaa/aloituspaikka) ja kulttuurialaa (4,8 hakijaa/aloituspaikka).

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin on ammattikorkeakoulujen tekniikan ja liikenteen alalla (2,6) ja yliopistojen kasvatustieteellisellä alalla (3,1).

Korkeakoulujen kevään yhteishaussa oli 151 800 hakijaa. Hakijoita oli nyt noin tuhat vähemmän kuin viime vuonna.

Ensimmäistä korkeakoulututkintoa haluavia oli nyt 79 prosenttia hakijoista. Aloituspaikoista 62 prosenttia eli yhteensä 24 800 paikkaa on varattu heille.

Haussa mukana olleista paikoista vajaa viidennes on yliopistojen maisterikoulutuksissa ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon koulutuksissa, joita ensikertalaiskiintiö ei koske.

Valintojen tulokset valmistuvat vaiheittain. Hakijat voivat saada tietoja opiskelupaikoista huhtikuun puolivälistä lähtien. Suurin osa tuloksista valmistuu kuitenkin vasta kesäkuun loppupuolella. Kaikkien valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 28. kesäkuuta.

Valintojen tilannetta voi seurata Oma opintopolku -palvelussa. Opiskelijaksi hyväksytyt saavat automaattisesti tiedon valinnasta sähköpostilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää