Tästä syystä pikkukokit kannattaa ottaa mukaan keittiöön – "Oho, vähän lipsahti"

Kun ruoka on tehty yhdessä, se maistuu ihan erityiseltä. Samalla opitaan yhteistyötä, siisteyttä ja pöytätapoja.

Ella-Maria Koskela (vas.), Eevi Rossi ja Linnea Kauppi valmistavat perunamuussia. Yhdessä kokkaaminen opettaa yhteistyötä. Tiina Mutila

toimitus

Miten saada myös suomalainen ruoka pysymään lautasella nykyisessä tortilla- ja korianteriviidakossa? Yksi keino on tehdä se houkuttelevaksi myös lapsille. Ja miten se sitten tehdään? Otetaan lapset mukaan ruoanlaittoon.

Nykyisen koulujen opetussuunnitelman mukaan kotitaloutta opetetaan kaikille yhteisenä oppiaineena seiskaluokalla, jolloin oppilaat ovat 13–14-vuotiaita. Se jälkeen kotitaloutta voi opiskella valinnaisaineena. Tätä nuoremmille kokeille kodin ulkopuolisia mahdollisuuksia ruoanlaiton opetteluun on tarjolla melko vähän.

Yksi vaihtoehto on Marttojen 7–12-vuotiaille suunnatut pikkukokkikurssit. Kaksi tuntia kestävässä kokkaustuokiossa valmistetaan ateriakokonaisuus ja leivotaan yhdessä. Lopuksi siivotaan jäljet ja syödään hyvin kauniisti katetussa pöydässä.

Pikkukokkikursseilla valmistetaan sekä tavallista kotiruokaa että lasten omia suosikkeja. Keski-Suomen Marttojen helmikuisessa keskiviikkoillassa kaksitoista lasta valmisti lihapullia, perunasosetta ja mustikkapiirakkaa.

– Oho, vähän lipsahti, tirskuvat Ella-Maria Koskela, Eevi Rossi ja Linnea Kauppi

Tyttöjen työnä on perunamuussin teko, ja maitoa lorahti vähän isommalla kädellä. Kotitalousneuvoja Tuija Elomäki tarkistaa tilanteen ja toteaa, että "ei hätää, se on just hyvä". Vuoro vaihtuu lennossa, sillä jokainen tytöistä haluaa päästä käyttämään sähkövatkainta.

– Nyt mä vatkaan!

Kun muussi on valmis, kone sammutettu ja vispilät irrotettu, heleä ääni kysyy:

– Voiks nää nuolla?

Ei nyt sentään. Tiskejä varten opetuskeittiössä on tehokas kone, josta varsinkin pojat ovat innoissan.

– Miltä kuulostaa tiskikone, joka pesee parissa minuutissa? kysyy Mikael Salonen toimittajalta ja kuvaajalta. Samalla hän jo nostelee puhtaita astioita tottuneesti pois koneesta.

Kotitalousneuvoja Elomäki kertoo, että pikkukokki-illoissa pääpaino on ruoan valmistamisessa. Sen ohessa jutellaan luontevasti esimerkiksi kasvisten syönnin tärkeydestä, mutta varsinaisia teoriaopintoja ei ole.

–  Ainoa isompi periaate meillä on se, että keittiön tulee olla siisti ennen kuin syödään. Tiskaamme, katamme pöydän servietteineen ja syömme yhdessä pöydän ääressä, joten tärkeitä taitoja opetellaan luontevasti tekemisen lomassa.

Emil Eklund ja Noel Haagensen pohtivat lempiruokiaan samalla, kun raastavat porkkanoita. Emil pitää kanawokista, jonka tekeminen on kuulemma aika helppoa. Noelin listan kärjessä on ruoka, jossa on kasviksia ja lihaa.

– Jos haluan nopeasti jotain, teen vaikka makaronilaatikkoa.

Julia Kärnä ja Veera Laine ovat serkuksia, joille maistuvat tortillat. Tyttöjen mielestä parasta niissä on chilikastike. Julia listaa suosikeikseen myös sydänsämpylät. Molempien mielestä parasta on kuitenkin, kun saa kokata pääruokia – niissä on enemmän tekemistä.

Pikakysely osoittaa, että lihapullista pitävät melkein kaikki. Myös perunamuussi saa äänestyksessä ison kannatuksen. Kun työt on tehty, pikkukokit pääsevät pöydän ääreen.

Teksti: Eija Marja-aho, kuvat: Tiina Mutila

Tästä löydät reseptit, joilla kokkaus sujuu koko perheeltä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu