Elokuvasäätiö kielsi Seinäjoen arabikevät -dokumentin esittämisen tiloissaan: "Ei vastaa säätiön arvoja"

Dokumentin pääosissa ovat irakilainen turvapaikanhakija Shihab sekä maahanmuuttokriittinen aktivisti Antti-Jussi Hirsimäki Elokuvaosuuskunta Siperia

toimitus

Suomen elokuvasäätiö purki Seinäjoen arabikevät -dokumentin lehdistötilaisuuden.

Elokuvaa oli tarkoitus esittää tänään perjantaina Helsingissä elokuvasäätiön tiloissa.

Elokuvasäätiön mukaan tilaisuuden sisältö ja sen luonne muuttuivat olennaisesti siitä, mitä sen järjestämisestä oli alun perin sovittu. Elokuvasäätiön mukaan tilaisuus ei olisi ollut enää yksityinen lehdistönäytös vaan julkinen tapahtuma.

Säätiö myös katsoi, että nykyisessä muodossaan tilaisuus ei tulisi vastaamaan Suomen elokuvasäätiön eikä elokuvan muiden rahoittajien arvoja ja toimintatapoja.

Jo ennen koko tilaisuuden perumista elokuvasäätiö ilmoitti, ettei se ole tilaisuuden järjestäjä. Seinäjoen arabikevät -dokumentin tekijät olivat kutsuneet tilaisuuteen brittiläisen Tommy Robinsonin, joka on muun muassa äärioikeistolaisen English Defence Leaguen perustaja. Elokuvasäätiö irtisanoutui Robinsonin julkisesti esittämistä lausunnoista.

– Emme hyväksy rasismia tai vihapuhetta missään sen muodoissa, kommentoi elokuvasäätiön johtaja Lasse Saarinen säätiön tiedotteessa.

Seinäjoen arabikevät -dokumenttielokuva kertoo tekijöiden lehdistökutsun mukaan syksyn 2015 turvapaikanhakijakriisistä kolmen eri näkökulman kautta.

– Irakilaisen turvapaikanhakijan, vastaanottokeskuksen johtajan ja paikallisen maahanmuuttokriittisen aktivistin tarinat kohtaavat kolmen vuoden seurannan aikana, tiedotteessa kerrotaan.

Elokuvan ohjaaja Matti Reinikka kertoo tiedotteessa hänelle tarjoutuneen mahdollisuuden seurata turvapaikanhakijoiden Suomeen tuloa Torniossa syksyllä 2015. Hän kertoo halunneensa kuvata ilmiön aiheuttamia jännitteitä ruohonjuuritasolta ja tutustua aiheeseen syvemmin.

Dokumentti oli tarkoitus esittää Ylellä jo lokakuussa. Ylen torstaina nettisivuillaan julkaiseman tiedotteen mukaan Yle ja dokumentin tekijä eivät ole päässeet lopulliseen yksimielisyyteen dokumentin sisällöstä, minkä vuoksi Ylellä ei ole tehty päätöstä sen julkaisemisesta.

Ylen mukaan dokumenttihanke esiteltiin kolmisen vuotta sitten ja käsikirjoituksen perusteella Yle lähti siihen rahoittajaksi. Rahoittajina olivat myös Suomen elokuvasäätiö ja Audiovisuaalisen kulttuurin edistämisekeskus Avek.

– Syksystä 2018 lähtien Ylen tuottaja on useaan otteeseen keskustellut tekijän kanssa, jotta lopullisen elokuvan sisältö vastaisi sovittua, Ylen tilaaja Erkki Astalan ja tuottaja Erkko Lyytisen allekirjoittamassa tiedotteessa kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Komea feikkimies houkuttaa keski-ikäistä, yksinäistä naista netissä – "Sotilas, lääkäri, insinööri tai esimerkiksi öljynporauslautalla työskentelevä"
 2. Tässäkö Suomen rauhallisin torikamera? – "Tänään meni yksi kuorma-auto"
 3. Aaron puuttuvat miljoonat
 4. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 5. Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"
 6. IL: Matti Nykänen haudataan synnyinkaupunkiinsa – Pia-leskellä ei tietoa valtiollisista hautajaisista
 7. Syöpään kuollut Sari Seppälä sai koskettavat jäähyväiset – työkaverit siteeraavat Erinin riipaisevaa kappaletta
 8. Osa pettyy linssileikkaukseen – Silmälaseista ei välttämättä pääsekään kokonaan eroon
 9. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"
 10. Ennen Tourette-diagnoosia Paula, 29, ei puhunut oireistaan, koska pelkäsi leimautuvansa hulluksi – "Pään sisällä voi olla kova vilinä"
 11. Kuluttaja paljastaa taas: 400 euron Garmin-urheilukellon verrokin saa reilulla 100 eurolla
 12. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 13. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Alko, Wish, Varusteleka vai Verkkokauppa.com? – Näistä nettikaupoista suomalaiset pitävät eniten

Näytä lisää