Toisen asteen yhteishaku on alkanut – Sedulla avoinna yli tuhat opiskelupaikkaa

Kuvituskuva Ella Kajaste

toimitus

Toisen asteen koulutuksen yhteishaku on alkanut. Hakuaikaa on 20. maaliskuuta asti.

Yhteishaussa hakevat peruskoulunsa nyt keväällä päättävät sekä ylioppilaat. Myös kaikki ne, joilla ei vielä ole ammatillista perustutkintoa, voivat käyttää tätä hakuväylää.

Sedussa voi hakea kaikkiaan 23 eri perustutkintoon. Kun oppimisympäristöjä on Seinäjoella, Ilmajoella, Kurikassa, Lapualla, Lappajärvellä, Rengonharjulla ja Ähtärissä, hakukohteita on 50. Yhteishaussa on Sedussa noin 1300 peruskoulupohjaista opiskelupaikkaa ja yli sata opiskelupaikkaa ylioppilastutkinnon suorittaneille.

Sedu hyödyntää Opetus- ja kulttuuriministeriön 8.2.2019 antaman asetusmuutoksen (161/2019) ammatillisen koulutuksen opiskelijaksi ottamisen perusteisiin. Muutoksen myötä yhteishaussa on mahdollista järjestää SORA-tutkinnoissa hakijoita karsivat pääsy- ja soveltuvuuskokeet. Sedu toteuttaa tämän myötä pääsy- ja soveltuvuuskokeet sosiaali- ja terveysalalla ja turvallisuusalalla.

– Sedu osallistui Vakuva-pilottihankkeen kautta valtakunnallisten pääsy- ja soveltuvuuskoeaihioiden kehittämiseen ja pilotointiin vuosina 2014–2016. Hankkeen ansiosta henkilöstöllä on soveltuvuuskokeiden arviointiosaamista, painottaa vararehtori Hellevi Lassila

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa ensihoidon osaamisalalle opiskelijat valitaan Sedun oman pääsy- tai soveltuvuuskokeen perusteella.

Seinäjoen koulutuskuntayhtymän hallitus hyväksyi helmikuun kokouksessaan pääsy- ja soveltuvuuskokeiden käyttämisen. Kokeiden sisältö ja arviointi on täydennetty tutkintojen kuvauksiin Opintopolkuun. Alueen peruskouluja on tiedotettu kokeiden sisällöstä, ja kokeen sisältö ja arviointikriteerit ovat nähtävissä Sedun verkkosivuilla.

Yhteishaussa hakeneet ovat etusijalla, kun opiskelijavalintoja tehdään. Peruskoulunsa päättävät saavat huomattavan edun kuudella pisteellä. Samanlainen etu tarjotaan myös muun muassa kymppiluokan tai VALMA-koulutuksen suorittaneelle. Harkinnanvaraisessa haussa hakevan tulee muistaa lähettää perustelut harkinnanvaraisen haun syistä oppilaitokseen hakuaikana.

Oppilaitokset julkistavat opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 13. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää