Kalastajien havainto 50 vuoden takaa johti ulkomaalauksen mullistukseen – "Aluksi se ihmetytti maalin kehittäjää"

RAKENTAMINEN Maalitehtailla on erilaisia suosituksia ulkomaalaukseen. Valitsemalla oikean maalin ja sopivat maalausolosuhteet, työn voi tehdä talvellakin.

toimitus

Milloin on sopiva keli maalaamiseen? Voiko esimerkiksi syksyllä tai talvella maalata? Kuinka ohjeistaa Tikkurilan maalilinja?

Lämpötilaraja on viisi astetta, ja suhteellisen ilmankosteuden raja on 80 prosenttia. Maali ei muuten tartu pintaan eikä kuivu. Puun kosteuden pitää olla alle 18 prosenttia, ideaali on 15 prosenttia. Mitä kuivempi puu on, sitä paremmin maali tarttuu ja kestää. Puun kosteutta mitataan piikkimittarilla.

Sopiva maalauskeli on silloin, kun on ollut kuivaa ja tiedetään, että puutavara on ollut lähtiessään kuivaa. Touko-kesäkuu on yleensä hyvää aikaa. Ilman suhteellinen kosteus on silloin alhainen, ellei sitten satu olemaan kostea vuosi. Kun on muutama aurinkoinen päivä takana, on hyvä aika maalata.

Sopivia olosuhteita kannattaa odottaa. Muutoin koko maalaus on ajan ja maalin haaskuuta. Ei ole kovin kauaskantoista, jos joutuu maalaamaan taas muutaman vuoden päästä uudestaan.

Virtasen maalitehdas puolestaan kannustaa verkkosivuillaan talvimaalaukseen. Miksi, myyntipäällikkö Mauri Mikola?

Tämä johtuu maalimme koostumuksesta, jossa on useita öljyjä. Talvimaalaamisen perinne tuotteellamme alkoi, kun ulkosaariston kalastajat alkoivat 1960-luvun puolivälissä ostaa maaliamme keskellä talvea. Tämä ihmetytti maalin kehittäjää Aimo Virtasta, ja hän kysyi, mitä maalilla oikein tehtiin talvella. Selvisi, että kalastajat maalasivat venevajoja jään päältä, koska se oli helpompaa kuin maalata veneestä käsin.

Talvimaalauksen edellytyksenä on, että pinnan täytyy olla lumeton, jäätön ja kuuraton. Puun kosteus saa olla enintään 18 prosenttia.

Ei ole kuitenkaan haitaksi, jos puu on kostea pakkasten tullessa. Maalaamattomalle puuseinälle tapahtuu sama sublimoitumisilmiö kuin märkää pyykkiä ulkona pakkasessa kuivattaessa. Kiinteä aine, tässä tapauksessa jää, muuttuu suoraan kaasuksi ilman nestemäistä olomuotoa.

Talvimaalausta kannattaa ennakoida pesemällä seinät syksyllä ja käsittelemällä homeentappajalla. Paras maalauskeli on vasta vuodenvaihteen jälkeen. Syystalven puoli on sään puolesta vähän epävarmaa aikaa, ja lisäksi ilman suhteellinen kosteus on korkea. Ilmankosteuden pitää olla alle 80 prosenttia.

Pakkasella on aina riittävän kuivaa, ja silloin kun ilma on kuivaa, sublimoituminen tapahtuu nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää