Ruotsalaiset löysivät laivan Pohjanmaalle – Merenkurkun liikenne on kasvanut viime vuodet tasaisesti

TALOUS Vuonna 2021 käyttöön otettavan uuden laivan myötä Vaasan ja Uumajan väliseen liikenteeseen lisätään uusia vuoroja.

Kvarken Link ja Rauma Marine Construction (RMC) allekirjoittivat maanantaina sopimuksen Vaasan ja Uumajan välille tulevasta uudesta auto- ja matkustajalautasta. Rauma Marine Constructions

Matias Helinko

Merenkurkussa ojennettiin viime kesänä kukat asiakkaalle numero miljoona.

Juhlitun asiakkaan lisäksi Merenkurkun yli matkusti viime vuonna 212 111 muuta asiakasta. Vaasa–Uumaja-välillä kuljetettavan rahdin määrä puolestaan kasvoi 2,2 prosenttia.

Vuodesta 2013 Merenkurkun laivaliikennettä operoineen Wasalinen taustalla oleva varustamo, NLC Ferry Ab Oy, kertoo vuoden 2018 olleen yhtiölle jälleen ennätysvuosi: vakaa kasvu jatkui kaikilla toiminnan osa-alueilla.

Ennätysvuosiin on varustamolla ehditty tottumaan, sillä Merenkurkun liikenne on kasvanut jo useamman vuoden peräkkäin: jokaisena toimintavuotena liikennöinti on kasvanut edelliseen verrattuna. Vuonna 2018 matkustajamäärän kasvu oli edellisvuoteen verrattuna 6,2 prosenttia, ja tätä ennen kasvu on ollut 8,4 ja 9,2 prosenttia.

NLC Ferryn toimitusjohtaja Peter Ståhlbergin mukaankasvun taustalla on muutaman vuoden jatkunut määrätietoinen markkinointi Ruotsin puolella, jonka myötä ruotsalaiset ovat löytäneet tuotteen, Suomen ja Pohjanmaan matkailukohteet. Ruotsalaisten osuus on kasvanut 30 prosenttiin kokonaisvolyymista.

Yksi Ståhlbergin antama esimerkki on tuotepaketti, johon kuuluu Härmän Powerpark. Viime kesänä matkailupakettien myynti kasvoi 50 prosenttia. Myös Wasalinen kautta varatut hotelliyöpymiset Vaasaan ovat kasvaneet noin 32 prosenttia viime vuodesta.

Kolmas kasvua lisäävä tekijä on työmatkaliikenne, jonka kasvu näkyy esimerkiksi Ruotsista Suomeen kuljetettavien henkilöautojen määrässä: reitti kasvoi 6,3 prosenttia. Laiva kuljetti Merenkurkun yli yhteensä 46 990 ajoneuvoa.

Merenkurkun laiva M/S Wasa Express on vasta palaamassa liikenteeseen huoltotauoltaan. Vuonna 1981 käyttöön otettu ja siitä alkaen maailman meriä seilannut laiva on ollut tammikuun ajan rutiinihuollossa Tallinnassa.

Vaasa–Uumaja-välin matkustaja- ja rahtimäärien kasvun takaamiseksi nykyinen M/S Wasa Express korvataan vuoteen kesään 2021 mennessä uudella laivalla. Tästä on tuore allekirjoitettu sopimus.

Vaasan ja Uumajan yhteisesti omistama Kvarken Link on tilannut uuden laivan Rauma Marine Constructions Oy:lta. Kumpikin kaupunki rahoittaa 120 miljoonan euron investointia 25 miljoonalla eurolla. Suomen hallitus on puolestaan luvannut laivahankkeelle 25 miljoonan euron tuen.

Kvarken Linkin tilaamassa laivassa on tilaa 800 matkustajalle ja lastikapasiteettia 1500 kaistametriä. Nykyisin käytössä olevan laivan 900 matkustajan kapasiteettiin verrattuna määrä laskee. Lastikapasiteetti sen sijaan nousee huomattavasti.

Matka-ajaltaan tunnin nopeampi sekä energiataloudellisempi, mikä tarkoittaa sitä, että vuorojen määrää tullaan lisäämään. Siksi alus on Ståhlbergin mukaan myös tärkeä edellytys Merenkurkun liikenteelle ja kasvulle.

– Rahtimäärät kasvavat luonnollisesti, kun kapasiteettia tulee lisää. Kyllähän tässä on kaikkiaan potentiaalia kasvuun. Uumajan ja Norrbottenin alueet kasvavat, Uumajassa tehdään merkittäviä investointeja rahdin syöttöliikenteeseen, ja hyvät matkailutuotteet näkyvät varmasti jatkossa sekä talven että kesän kasvuna, Ståhlberg arvioi tulevaa.

Wasalinella on hyvä syy olettaa kasvun jatkuvan myös tänä vuonna. Vaikka M/S Wasa Express on ollut tammikuun poissa liikenteestä, Wasaline odottaa tekevänsä tänäkin vuonna tasaista kasvua.

– Olemme budjetoineet tällekin vuodelle kasvua, maltillisen kahden prosentin kasvun, ottaen sen huomioon, että laiva on tammikuussa kolme viikkoa pois käytöstä, Ståhlberg kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää