Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"

Mikko Välimaa

Suomalaisille on jo pitkään hoettu, että aikuisen ihmisen kannattaisi juoda vettä 2–3 litraa päivässä. Uskomuksen mukaan runsas veden juonti voi ehkäistä sairauksia, kiihdyttää aiheenvaihduntaa tai auttaa merkittävästi painonhallinnassa.

Useat Helsingin Sanomien haastattelemat lääkärit sanovat kuitenkin, ettei ylimääräisen veden juomisen hyödyistä ole tutkimuksissa saatu näyttöä.

Sisätautien erikoislääkäri ja emeritusprofessori Pertti Mustajoki sanoo HS:lle, että ihminen saa riittävästi nestettä juomalla vettä aterioiden yhteydessä ja silloin kun janottaa.

Luonnollisen veden tarve on 1–2 litraa vuorokaudessa. Se voi kasvaa, jos harrastaa runsasta hikoilua aiheuttavaa liikuntaa.

– Usein sanotaan, että pitäisi juoda 2–3 litraa päivässä, mutta lisäyksen hyödyllisyydestä ei ole mitään näyttöä. Se on muoti-ilmiö, sanoo Mustajoki HS:lle.

Myös sisätautiopin dosentti ja Husin Meilahden sairaalan sisätautien erikoislääkäri Heikki Koistinen korostaa HS:lle, ettei perusterveelle ei ole terveyshyötyjä siitä, että juo normaalioloissa ylenmäärin vettä.

Lääkärit huomauttavat, ettei runsas vedenjuonti ole kuitenkaan yleensä kovin vaarallista, sillä vesi poistuu kehosta virtsana.

Vesivillityksen syyksi arvellaan terveysbuumia sekä pullovesien markkinointia. Samoja hokemia on totuttu lukemaan myös kansainvälisistä lehdistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.