Irakilaiselle ex-sotilaalle ehdollista vankeutta Helsingissä: Leikkasi irti Isis-taistelijan pään – video ladattiin Facebookiin

toimitus

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Irakin armeijassa palvelleen miehenvuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Vuonna 2015 Irakin armeijan sotilaana toiminut mieskohteli oikeuden mukaankuolleiden henkilöiden ruumiita kansainvälisen sotarikoksia koskevan perussäännön vastaisesti.

Tapauksista oli todisteenateon jälkeen otettujakuva-aineistoja sosiaalisessa mediassa.

–Menettelyllään vastaaja on kohdellut videoituja ja kuvattuja henkilöitä epäinhimillisesti ja halventavasti sekä loukannut näiden kunniaa, oikeus toteaa päätöksessään.

Mies palveli oikeuden asiakirjojen mukaan vuosina 2003–15 Irakin armeijan 24. prikaatissa. Hänosallistuimuun muassa Isis-terroristiryhmittymän vastaisiin sotilaallisiin toimiin.Sotilasarvoltaan mies oli korpraali.

Syyttäjän mukaan tammi–maaliskuussa 2015 mies oli osallisena Irakissa Karman kaupungin alueella käytyihin taisteluihin. Hänleikkasiveitsellä irti maassa maanneen kuolleen Isis-taistelijan pään irti ja roikotti irrotettua päätä kädessään.

Miehen taistelutoverien kuvaamalla videolla näkyi, kuinka mies näytti samalla käsillään voitonmerkkiä toisen henkilön pidellessä irtileikattua päätä kädessään.

Video ladattiin Facebookiin miehen omaan profiiliin, jossa se oli potentiaalisesti noin miljardin ihmisen nähtävillä.

Mies puolustautui väittäen, että videon oli kuvannut Irakin armeijaan kuuluva tiedotussotilas, eikävideo miehen mukaanollut sotatilanteessa poikkeuksellinen.

Mies ei osannut selittää, miten video oli ladattu hänen Facebook-seinälleen. Oikeus ei pitänyt uskottavana miehen väitettä, että joku toinen sotilas olisi ladannut videon epäillyn profiiliin ilman että epäilty olisi sitä tiennyt.

Oikeuden kuulema suomalainen sotilas- ja terrorismiasiasiantuntija arvoi, että yhtenä taustatekijänä videon levittämisessä oli ryhmäpaine.

Asiantuntijan mukaan oli kuitenkin epäuskottavaa, että videon olisi kuvannut armeijan virallinen tiedotusupseeri.

Sekä Isis- että Irakin armeija käyttivät videoita sotapropagandassaan, ja sotilailla oli paine saada niille tykkäyksiä somessa, asiantuntija totesi.

Ehdollista tuomiota oikeus perusteli sillä, että miehellä ei ole aiempaa rikostaustaa. Teko oli asettui sotarikosten rangaistusskaalassa asteikon alkupäähän, oikeus katsoo.

Mies tuli Suomeen turvapaikanhakijana, joten juttua tutkittiin Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu