Arman Alizad: Näissa ammateissa työntekijöille pitäisi maksaa niin paljon palkkaa kuin he haluavat

Arman Alizad kuvasi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella Hyvinkäällä Arman Pohjantähden alla -sarjansa kolmatta tuotantokautta, jossa tarkastellaan yhteiskuntaa kymmenen eri ammatin kautta. Palomiehet Jussi Sintonen ja Ville Lindroth esittelivät Alizadille maanantaina ambulanssin varustusta. Mia Lagström

Toni Tervo

Arman Alizadseisoi keskellä liekehtivää omakotitaloa ja mietti, että mihinköhän sitä on taas ryhdytty. Vaikka päällä oli palomiehen suojavarusteet, tunne oli melkoinen.

–Se oli ihan älytöntä. Vaikka sinulla on ne suojavaatteet päällä, eivät ne suojaa kaikelta. Siellä oltiin tuhat asteisessa saunassa. Lohikäärmeen kidassa kun liekit paloivat vaan ympärillä. Se oli ihan kipein stondis ikinä ja sai liikkeelle melkoiset adrenaliinit.

Kohtaus onosa Arman Pohjantähden alla -ohjelman uutta kautta, joka alkaa 10. huhtikuuta. Aiemminkin suomalaisen yhteiskunnan epäkohtiin ja kipupisteisiin pureutunut ohjelma lähtee tällä kaudella vieläkin pintaa syvemmälle.

Alizad tullaan näkemään oppipoikana 10 eri ammatissa, joita yhteiskunnassamme aliarvostetaan tai pidetään itsestäänselvyyksinä.

–Sellaisia ammatteja, joista aina ensimmäisenä leikataan, kun ne eivät tee välittömästi tulosta. Vaikka oikeasti ne tekevät sen isoimman tuloksen. Sellaisia kuten vaikkapa kätilöt, hoitajat tai päiväkodin opettajat, Alizad selittää.

Alizadin mukaan ohjelman on tarkoitus tuoda näiden ammattien arjelle enemmän arvostusta ja tarjota suomalaisille hiukan perspektiiviä.

–Kuinka moni oikeasti miettii kaupasta maitoa ostaessaan, että mitä kaikkea sen eteen on tehty. Tai kun käymme vessassa, että ei se paska sieltä pöntöstä katoa mystisesti ilmaan. Kun sä sanot sille moi moi, joku toisessa päässä sanoo sille hyvää päivää.

–Se, että kahlaat paskassa, laittaa ajattelemaan asioita eri tavalla. Näiden kokemusten jälkeen en katso sitä maitotölkkiä tai paloautoa enää samalla lailla.

Mielenpainuvimpiahetkiä juontajalle oli omakotitalopalon lisäksi työskentely maatilalla.

–Maatilalla keinosiemensin lehmän, jonka nimi oli Moneypenny. Oli hieno tunne olla käsi Moneypennyn perseessä ja ajatella, että James Bond yritti päästä tähän tilanteeseen monta vuotta, mutta ei onnistunut. Mä olen Suomen James Bond, Alizad heittää.

–Ja ennen kuin kukaan ehtii kommentoida, sitä lehmää ei keinosiemennetä perän kautta. Sieltä kokeillaan onko se kiimassa. Piti täsmentää tuo tai joku tulee huutelemaan, että Arman on vähän väärässä reiässä.

Alizadin mielestä on käsittämätöntä, kuinka tietyt ammatit nousevat aina esille juhlapuheissa, mutta vaalien jälkeen tilanne unohdetaan täysin ja mitään ei tapahdu.

–Esimeriksi kätilöiden kanssa tuli sellainen olo, että heille pitäisi maksaa mitä he ikinä haluavat. Olin siellä neljä päivää ja se on ihan käsittämätön duuni. Heillä on ihan älytön vastuu. Jos mokaat, niin vauva voi pahimmillaan kuolla tai vammautua.

Kotimaan asioitapuidessaan Arman ei ole kuitenkaan unohtanut maailmaa. Hän kuvaa parhaillaan Arman ja Viimeinen Ristiretki -ohjelman uutta kautta ja on pian lähdössä Grönlantin tutustumaan inuiittien kulttuuriin.

–Menemme muun muassa metsästämään. Saa nähdä saadaanko mitä saalista. Siellä kaikki mikä liikkuu on kuitenkin ruokaa. On se sitten kalaa, hylkeitä tai haita.

Tämä juttu julkaistu ensimmäisen kerran 10.4.2018 IltamakasiinissaJulkaisemme uuden vuoden kunniaksi kuluneen vuoden luetuimpia juttuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 4. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 7. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 8. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 9. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 10. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 11. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 12. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 13. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 14. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa
 15. Oma raha: Hotellihuoneita siivoava Riia Korhonen, 35, on monesti harkinnut alan vaihtoa kehnon palkan takia – "Vaikka rakastankin itse työtä, olen saanut tästä ammatista monta kertaa tarpeekseni"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 2. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 3. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 4. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 5. 32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"
 6. Rahapula vai raittius syynä? Tämä käppyrä romahti 1990-luvun laman tasolle
 7. Tangokuningatar valitaan tänään - yleisön suosikiksi nousi Mia Leivo
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Nostot, panot, saldot... – HS: Tätä kaikkea Kela, verottaja ja ulosottomies pääsevät pian kurkkimaan suomalaisten pankkitileiltä
 10. Eppu-muusikko Pantse Syrjä sai vankeutta – "Väkivalta sävytti suhdetta 10 vuotta", syyttää ex-vaimo
 11. Käteen jää 1 200 e/kk – Yle: Matalapalkkatyö tuli Suomeen pysyvästi, jopa sadattuhannet silpputyön ja sosiaaliturvan varassa
 12. Seinäjoen kasvu jatkuu - väkiluku ylitti heinäkuussa 63 000 asukkaan rajan
 13. Tässäkö kolme uutta puoluejohtajaa? – Näin vedonlyöntiyhtiö rankkaa poliitikot
 14. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 15. Aaron puuttuvat miljoonat

Näytä lisää