Lääkäri Antti Heikkilän kohuttu uutuuskirja vedettiin myynnistä S-ryhmässä – "Teimme päätöksen kokonaisharkinnan pohjalta"

Antti Heikkilän kirja "Lääkkeetön elämä" on aiheuttanut kustannusmaailmassa melkoisen kohun kuluneella viikolla.  Otava

Mikko Välimaa

S-ryhmä on vetänyt pois myynnistä viime päivinä runsaasti arvostelua herättäneen lääkäri Antti Heikkilän uutuuskirjan Lääkkeetön elämä (Otava).

S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu sanoo, että aloite kirjan pois vetämiseksi tuli ketjun sisältä, joskin kirjan ympärillä käyty keskustelu oli ratkaisun pontimena.

– Lääketieteellinen yhteisö on käynyt (Heikkilän) kirjasta keskustelua ja ollut sillä kannalla, että kirjassa on tietoja, jotka eivät pidä paikkansa. Ihmisten terveyteen liittyvät asiat ovat arkoja, ja päätimme S-ryhmässä, että toimimme varovaisuutta noudattaen.

Alarodun mukaan S-ryhmässä ei käyty läpi yksittäisiä kirjan väittämiä, vaan lopullinen päätös poisvedosta tehtiin kokonaisharkinnan perusteella.

Useat asiantuntijalääkärit ovat arvioineet Heikkilän kirjassaan esittämiä ohjeita. Esimerkiksi syöpätautien professori Sirpa Leppä, sydänsairauksien erikoislääkäri Essi Ryödi ja professori-kolesterolitutkija Petri Kovanen arvostelivat Heikkilää Helsingin Sanomissa.

Lääkärien mukaan kirjaa voi pitää jopa vaarallisena lukijoille. Lääkärien mukaan kirjassa kyseenalaistetaan esimerkiksi syövän sytostaattihoidot.

S-ryhmän Ilkka Alarodun mukaan kirja ehti olla myynnissä S-ryhmän kaupoissa lyhyen aikaa. Alarotu arvioi, että kirjaa myytiin pieniä määriä.

Kirjojen tai kirjallisten tuotteiden vetäminen myynnistä ei ole S-ryhmässä jokapäiväistä, muttei aivan ainutlaatuistakaan. Alarodun mukaan aiemmin S-ryhmä poisti myynnistä kohua herättäneen Mitä lääkärit eivät sinulle kerro-lehden.

– Myös S-ryhmän verkkokaupasta on poistettu joitakin sisällöltään arveluttavia teoksia. Tätä kuitenkin tapahtuu harvoin, Alarotu mainitsee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää