Syytön mies istui 9 kuukautta vankilassa – nyt KKO kumosi raiskaustuomion, joka perustui naisen väärään ilmiantoon

Kuvituskuva. Else Kyhälä / arkisto

Mikko Välimaa

Korkein oikeus (KKO) on purkanut väärään ilmiantoon perustuneen tuomion sekä hylännyt miehen saaman syytteen raiskauksesta ja laittomasta uhkauksesta.

KKO antoi poikkeuksellisessa jutussa ratkaisun torstaina. Purkutuomion taustalla on jutussa uhrin asemassa olleen naisen tunnustus.

Käräjä- ja hovioikeus olivat aiemmin tuominneet syytetyn kurdimiehen yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Helsingin hovioikeuden 2012 antamasta tuomiosta ehti kulua lähes viisi vuotta, kunnes väitetyn rikoksen uhrina ollut nainen otti yhteyttä tuomittuun mieheen ja poliisiin heinäkuussa 2017.

Nainen kertoi poliisille ja myöhemmin tuomioistuimessa, ettei tuomittu mies ollut tehnyt hänen syykseen luettuja rikoksia. Nainen tuomittiin käräjäoikeudessa väärästä ilmiannosta tämän vuoden keväällä.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin, että mies ehti istua tuomiostaan yhdeksän kuukautta. HS:n mukaan nainen tuli sittemmin uskoon, minkä vuoksi hän päätti tunnustaa väärän ilmiannon.

Mies haki tuomionsa purkua KKO:sta.

KKO toteaa, että seikkoja, joihin miehen saama syyte oli aikanaan perustunut, ei jutussa saadun uuden selvityksen mukaan ollut tapahtunut ja miehen tuomio oli purettava.

Nainen oli väittämänsä rikoksen tapahtuma-aikana 16-vuotias. HS:n mukaan nainen ja mies olivat harrastaneet seksiä miehen asunnossa Pasilassa, mutta nainen oli väittänyt miesystävälleen myöhemmin tilannetta raiskaukseksi.Väärän ilmiannon hän teki helmikuussa 2010.

Alemmat oikeusasteet pitivät miestä syyllisenä etenkin psykologin antaman lausunnon pohjalta. Asiassa esitettiin myös selvitys naisen ja miehen televalvontatiedoista, mikä osoitti heidän tavanneen tapahtumapäivänä.

Miehen työnantajan todistus puolestaan vahvisti, ettei mies ollut ollut töissä tapahtumapäivänä. Mies taas väitti oikeudenkäynnissä, että hänen ainoa tapaamisensa naisen kanssa oli työaikana.

25-vuotias nainen tuomittiin keväällä käräjäoikeudessa keväällä osittain nuorena henkilönä tehdystä väärästä ilmiannosta ehdolliseen vankeuteen ja 50 tunniksi yhdyskuntapalveluun.

Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi hänet maksamaan miehelle kärsimyksestä ja tilapäisestä haitasta yhteensä 11 500 euron korvaukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu