Naispappeuden vastustajille tilaa vaatinut kirje sai aikaan ison äläkän – Lapuan Matti Salomäki sanoo, ettei tarkoitus ollut hyökätä naispappeja vastaan

Lapuan tuomiorovasti Matti Salomäki korostaa, ettei kirjelmän tarkoitus ollut hyökätä naispappeja vastaan. Riina Haapala

Riina Haapala

Naiset ovat voineet toimia pappeina evankelis-luterilaisessa kirkossa jo 30 vuoden ajan. Asia herättää silti edelleen tunteita.

– Jo silloin 30 vuotta sitten ilmeni, että kirkossa on ihmisiä, jotka ajattelevat teologisista syistä, että pappeus kuuluu vain miehille. Tämä joukko on varmasti pienentynyt, mutta kyllä heitä on vieläkin varmaan joitakin kymmeniä tuhansia, sanoo Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti Matti Salomäki

28 kirkolliskokousedustajaa lähetti viime viikolla piispoille kirjeen, jossa vaaditaan naispappeuden vastustajille tilaa kirkossa. Salomäki on yksi allekirjoittajista. Salomäen mukaan naispappeuden vastustajat ovat joutuneet kirkossa ahtaalle.

– Minulla on huoli siitä, ajautuvatko he kokonaan kirkon ulkopuolelle. On vahinko, jos iso aktiivinen ryhmä joutuu kirkon ulkopuolelle.

Erityisesti naispappeuden hyväksyminen oli vaikea päätös kirkon sisällä toimivalle herätysliikkeelle, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys SLEY:lle. He ovat sitoutuneet niin sanottuun perinteiseen virkakäsitykseen eli että pappeus kuuluu vain miehille.

– Jos jatketaan nykyisellä tavalla, se tarkoittaa sitä, että käytännössä yhä useampi seurakunta ei anna tiloja tälle herätysliikkeelle ja niille, jotka ovat sitoutuneet perinteiseen virkakäsitykseen. Tämä on niin sanottu hitaan kuoleman malli, kun he vähitellen ajautuvat nurkkaan ja ulos kirkosta, Salomäki sanoo.

Äkkikuoleman malli olisi Salomäen mukaan se, että näkemys perinteisestä virkakannasta määriteltäisiin teologiseksi harhaopiksi. Silloin naispappeuden vastustajien toimintaa ei voisi hyväksyä lainkaan.

– Se puolestaan tekisi suuria vaikeuksia muun muassa ekumeenisiin suhteisiin toisiin kirkkoihin, Salomäki sanoo.

– Silloin 30 vuotta sitten tätä ei nimetty harhaopiksi vaan annettiin olemassaolon oikeutus molemmille näkemyksille. Jos se nyt määriteltäisiin harhaopiksi, ei seurakunta voisi tehdä yhteistyötä tai antaa tiloja heille, Salomäki selventää.

Salomäki toivoo, että myös naispappeuden vastustajille löytyisi tilaa kirkossa. Se vaatisi kuitenkin Salomäen mukaan joustamista.

– Varmasti se vaatisi myös perinteisen virkakäsityksen ihmisiltä vastaantuloa. Onko todella luterilaisesta teologiasta nousevat perusteet sille, että he kieltäytyvät yhteistyöstä naispappien kanssa alttarilla eivätkä suostu samaan pappisvihkimykseen, Salomäki kysyy.

Kun kannanotto julkaistiin, se herätti runsaasti keskustelua.

– Monet naispuoliset kollegat ovat kokeneet tämän hyökkäyksenä heitä vastaan, mikä ei ole ollut alkuunkaan kirjelmän tarkoitus, Salomäki sanoo.

Salomäki korostaa, ettei hän hyväksy asiatonta käytöstä naispappeja kohtaan eikä toisten vähättelyä, mitä osa naisista on naispappeuden vastustajien taholta kokenut. Kirjeen tarkoituksena ei myöskään ole naispappeuden vastustaminen.

– Ei missään nimessä. Kaikki allekirjoittajat ovat sitoutuneet nykyiseen virkakäsitykseen eli virka ei ole millään tavalla sidottu sukupuoleen.

Salomäen mukaan naispappeuden vastustajat ovat yhä pienenevä joukko.

– Tällä seudulla ja meidän hiippakunnassa aihe ei ole aiheuttanut isompaa kähinää enää aikoihin, Salomäki sanoo.

Salomäki kuitenkin toteaa, että Pohjanmaa on perinteisesti herätysliikkeiden aluetta, joten asia on varmasti enemmän esillä kuin muualla.

Lapualla tiloja on jonkin verran annettu myös liikkeille, jotka edustavat perinteistä virkakäsitystä. Salomäen mukaan tässä on taustalla vuosikymmenten yhteistyö.

Taustaa

Piispainkokoukselle osoitettu kirje julkaistiin viime viikolla.

Kirje herätti julkaisunsa jälkeen runsaasti keskustelua: osa papeista koki kirjeen hyökkäyksenä naispappeutta vastaan.

Lapuan hiippakunnasta kirjeen allekirjoitti neljä kirkolliskokousedustajaa: Marjatta Hautala Kauhajoelta, kirkkoherra ja lääninrovasti Heikki Sariola Kurikasta, tuomiorovasti Matti Salomäki Lapualta ja seurakuntaneuvos Jouko Ylinen Seinäjoelta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Suomi sai toisen naispiispansa – Kaisamari Hintikasta Espoon hiippakunnan uusi piispa
    1.11.2018 14:14
  2. 30 vuotta sitten papiksi vihitty Leena Luokkamäki: Naispappeutta vastustavat lähettävät yhä vihapostia
    6.3.2018 9:00
  3. Pappien asenteet muuttumassa –  kasvavia jännitteitä luvassa kirkon sisällä
    4.5.2018 12:47

Kommentoi