THL:n ylilääkäri US:lle: "Steiner-kouluissa on nyt riski sairastua tuhkarokkoon"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin mukaan Steiner-pedagogiikkaa noudattavissa kouluissa voi olla lisääntynyt riski sairastua tuhkarokkoon. – Kuva ei liity tapaukseen.  Päivi Tuovinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Kohu rokottamatta jääneiden lasten sairastumisesta tuhkarokkoon jatkuu Suomessa. Noin joka kolmannessa kunnassa tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus jää alle laumasuojan edellyttämän 95 prosentin rajan.

Rannikko-Pohjanmaalla sijaitsevassa Luodossa rokottamaton lapsi on vastikään sairastunut tuhkarokkoon ja alueen rokotussuojaa on pikaisesti tehostettu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kartoittanut mahdollisia riskipesäkkeitä paitsi kunnallisella myös paikallisella tasolla

THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö, ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo nyt verkkolehti Uudelle Suomelle yllättävästäkohteesta, jossa saattaa piillä seuraavan tuhkarokkoepidemian siemen.

– Meillä on esimerkiksi antroposofisia yhteisöjä ja Steiner-kouluja ja muita, missä on alhainen rokotuskattavuus. Niitä on ympäri Suomea, Puumalainen muistuttaa US:n haastattelussa.

– Jos sellaiseen yhteisöön tulee tuhkarokkotapaus ulkomailta, niin riski sen leviämiseen on paikallisesti olemassa, vaikka kunnan rokotuskattavuus olisi muuten 99 prosenttia. Eli jos tämä yksi prosentti sattuu olemaan samassa paikassa, tauti voi levitä, hän sanoo US:lle.

Steiner-koulujen opetus perustuu itävaltalaisen Rudolf Steinerin kehittämään antroposofiseen Steiner-pedagogiikkaan.

Steiner itse suhtautui rokotuksiin kielteisesti, koska niillä puututaan karman lain toimintaan ja näin ollen estetty tarpeellinen kärsimys joudutaan kokemaan seuraavassa jälleensyntymässä.

Lohjan Sammatissa toimivassa Steiner-koulussa todettiin vuonna 2014 tuhkarokkotapaus, jonka yhteydessä paljastui, että peräti puolet koulun oppilaista oli jätetty rokottamatta.

Ylilääkäri Puumalainen korostaa, että laumasuojan kannalta yksittäisen maakunnan tai kunnan rokotuskattavuus ei kerro kaikkea. Laumasuojalla tarkoitetaan niin korkeaa rokotekattavuutta, että tartuntatauti ei kasva yhteisössä epidemiaksi. Avainsana on Puumalaisen mukaan yhteisö.

Yksittäisen kunnan lukua oleellisempaa on Puumalaisen näkemyksen mukaan siis pystyä arvioimaan, miten todennäköisesti esimerkiksi tuhkarokko leviäisi tartunnan saaneen lähipiirissä, esimerkiksi koulussa tai muussa tiiviissä yhteisössä.

Koko Suomessa toimii yli kaksikymmentä Steiner-pedagogiikkaa noudattavaa koulua, joista seitsemän sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Näissä kouluissa ei ole todettu tuhkarokkotapauksia.

Steinerkasvatuksen liitontoiminnanjohtaja Pia Palekiistää, että Steinerin pedagogiikkaa noudattavissa kouluissa kannustettaisiin rokottamattomuuteen.

– Se ei pidä paikkaansa. Näissä kouluissa toimii kunnallinen kouluterveydenhoito, jonka piirissä kaikki oppilaat ovat, aivan samoin kuin muissakin kouluissa, Pale toteaa.

– Koulut eivät anna perheille ohjeita terveydenhoidossa. Rokotusasiat ovat perheiden yksityisasioita, joihin koulu ei vaikuta.

Palen mukaan Suomessa toimivien steinerkoulujen nimeäminen yhteisöiksi, joissa olisi kategorisesti alhainen rokotuskattavuus on perusteetonta.

Edit 5.12. klo 10.01: Lisätty juttuun ja otsikkoon lähteeksi Uusi Suomi. Lisätty myös linkki THL:n materiaaliin.

Edit 5.12. klo 15.40: Lisätty juttuun Steinerkasvatuksen tiiton puheenjohtajan Pia Palen kommentit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 2. Seinäjoen kasvu jatkuu - väkiluku ylitti heinäkuussa 63 000 asukkaan rajan
 3. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 4. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 5. Kuluttaja paljastaa taas: 400 euron Garmin-urheilukellon verrokin saa reilulla 100 eurolla
 6. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"
 7. Anu ja Laura kertovat: Tältä tuntuu, kun oma koira menehtyy tulipalossa – "Itkin ja silitin sylissäni kuollutta pentua"
 8. Etelä-Pohjanmaan syyhyepidemia taittumassa
 9. Vaasan Oy lopettaa leipomotoiminnan Seinäjoella, Tampereella ja Kuopiossa
 10. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 11. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 12. Suomeen syntyy miljardiluokan ja yli 700 000 asiakkaan terveysjätti – Terveystalo haluaa ostaa osia Attendosta
 13. Hanneksenrinteelle nousee 20 miljoonan biopolttolaitos
 14. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää