Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Visa lakkauttaa Electron-korttien teknisen tuen – Osuuspankki ei enää myy korttia täysi-ikäisille

Osuuspankki on lopettanut Visa Electron-korttien myynnin täysi-ikäisille asiakkailleen. Sen sijaan täysi-ikäisille tarjotaan debit- tai credit-kortteja.

OP-ryhmän asiantuntijapäällikkö Teemu Korte kertoo, että muutos on tapahtunut kesän jälkeen. Seinäjoen Sanomiin yhteyttä ottanut lukija sai pankista puhelun, jossa hänelle kerrottiin, että Electron-korttien käytöstä luovutaan ja tilalle tarjottiin debit- tai credit-korttia. Korte sanoo, ettei Electronista olla kuitenkaan kokonaan luopumassa, vaan tuotetta tarjotaan edelleen alaikäisille. Korte kertoo, että syynä muutokseen on debit- ja credit-korttien parempi toimivuus. Electron-kortti vaatii varmennuksen eli järjestelmä varmentaa jokaisen maksun yhteydessä, että tilillä on rahaa.

Esimerkiksi lentokoneessa tai junassa ei voi maksaa varmennuksen vaativalla kortilla. Korte kertoo, että myös Pohjois-Amerikassa Electronit käyvät huonosti.

Kortteen mukaan Euroopassa Electron-korttien määrä on vähentynyt. Electron on Visan brändi, joka on käytännössä debit-kortti. Ero tavalliseen debit-korttiin on siinä, ettei Electronilla maksettaessa voi ylittää tiliä. Siksi sitä on pidetty hyvänä vaihtoehtona esimerkiksi alaikäisille. Korte ei näe Electronista tai vastaavalla tavalla toimivasta debit-kortista kokonaan luopumista varteenotettavana vaihtoehtona esimerkiksi juuri alaikäisten vuoksi.

– Tässä on kyse enemmän globaalista käytettävyydestä ja brändistä, Korte sanoo.

Korte muistuttaa, että nykyiset debit-kortit ovat yhtä turvallisia kuin Electron, vaikkei varmennetta joka kerta vaadita.

Nordeassa Electron-korttia voivat tällä hetkellä hakea kaikki asiakkaat. Nordean korteista vastaava johtaja Valtteri Korhonen sanoo, että Electronia on käytössä erityisesti alaikäisillä. Korhonen kertoo, että Visalta on tullut hiljattain ohjeistus, että Visa Electronin tekninen tuki päättyy ensi vuonna. Electronia ei enää muutoksen jälkeen tarjota uutena korttina.

– Se tarkoittaa sitä, että siirrytään vastaavaan, aina varmentavaan tuotteeseen, joka on uusi korttityyppi, mutta siinä on parempi hyväksymisaste eli se kelpaa maksuvälineenä paremmin ympäri maailmaa, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan Visan ohjeistus on globaali.

– Infoamme, kun asia koskettaa meidän asiakkaitamme. Muutos tullaan tekemään niin, että siitä koituu asiakkaillemme mahdollisimman vähän vaivaa.

Oma Säästöpankissa Electron-kortteja tarjotaan jatkossakin myös täysi-ikäisille. Tuotepäällikkö Mari Moisio kertoo, että Electron on enemmän nuorten kortti ja täysi-ikäisille suositellaan debit-korttia, mutta mitään rajauksia ei ole suunnitteilla. Moisio sanoo, että tulevaisuudessa, maksuliikenteen muuttuessa reaaliaikaisemmaksi aina varmentavista korteista luopuminen voi olla ajankohtaista, mutta ei tällä hetkellä.