Palkka 2 300 euroa kuussa, ja työnantajilta tuli monelle nihkeä viesti – "Markkinatalouden mukaan pitäisi maksaa enemmän liksaa"

Mikko Välimaa

Lastentarhanopettajien palkkojen nostamista vähintään harkitaan hieman yli joka kolmannessa kunnassa, selviää Uutissuomalaisen (USU) kyselystä.

Korotuksista on jo päättänyt vainkuusi prosenttia vastanneista eli 13 kuntaa tai kaupunkia. 29 prosenttia vastaajista, 60 kuntaa, valitsi vastausvaihtoehdon ”mahdollisesti nostetaan”.

Kunta-alan työnantaja iloitsee kyselyn tuloksesta.

– Ammattiryhmiä on kunnassa monia kymmeniä, ellei satoja. Jos yli joka kolmas kunta vastaa, että juuri tämän ammattiryhmä palkkoja aiotaan nostaa, se on tälle ammattiryhmälle erinomainen tulos, kommentoi KT-kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-KangasUSU:lle.

Sen sijaanLastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen pitää lukuja surullisina.

Myös varhaiskasvatuksen opettaja Päivi Kokko sanoo odottaneensa, että korotuksiin lähtisivät kaikki kunnat.

– Lastentarhanopettajista on hirveä pula. Markkinatalouden mukaanhan silloin pitäisi maksaa enemmän liksaa. Jollain toisella alalla se toimisi niin, miksei meidän, Kokko ihmettelee USU:n haastattelussa.

Kyselyyn vastasi noin 71 prosenttia Manner-Suomen kunnista ja kaupungeista. Kuusi prosenttia vastanneista (12 kuntaa) ilmoitti, että palkkoja on päätetty olla nostamatta. 19 prosenttia (40 kuntaa) arvioi, että palkkoja tuskin nostetaan.

Noin kaksi viidestä (82 kuntaa) valitsi vastausvaihtoehdon ”en osaa sanoa/asia ei ole ollut esillä”. Ne todennäköisesti eivät vielä ole osanneet ennakoida neuvotteluiden lopputulosta.

Yliopistotutkinnon suorittaneen lastentarhan opettajan palkka on kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (kvtes) mukaan noin 2 300 euroa kuussa.

Lastentarhanopettajat kampanjoivat viime keväänä palkkojen puolesta Ei leikkirahaa -kampanjassa.

Varhaiskasvatuksen työntekijöille maksettavista palkoista päätetään viime kädessä kunnissa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kunnat ovat tehneet palkkoihin korotuksia, sillä työntekijäpula on suuri, ja päiväkodit joutuvat paikkaamaan pulaa keikkatyövoimalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää