Palkka 2 300 euroa kuussa, ja työnantajilta tuli monelle nihkeä viesti – "Markkinatalouden mukaan pitäisi maksaa enemmän liksaa"

Mikko Välimaa

Lastentarhanopettajien palkkojen nostamista vähintään harkitaan hieman yli joka kolmannessa kunnassa, selviää Uutissuomalaisen (USU) kyselystä.

Korotuksista on jo päättänyt vainkuusi prosenttia vastanneista eli 13 kuntaa tai kaupunkia. 29 prosenttia vastaajista, 60 kuntaa, valitsi vastausvaihtoehdon ”mahdollisesti nostetaan”.

Kunta-alan työnantaja iloitsee kyselyn tuloksesta.

– Ammattiryhmiä on kunnassa monia kymmeniä, ellei satoja. Jos yli joka kolmas kunta vastaa, että juuri tämän ammattiryhmä palkkoja aiotaan nostaa, se on tälle ammattiryhmälle erinomainen tulos, kommentoi KT-kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-KangasUSU:lle.

Sen sijaanLastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen pitää lukuja surullisina.

Myös varhaiskasvatuksen opettaja Päivi Kokko sanoo odottaneensa, että korotuksiin lähtisivät kaikki kunnat.

– Lastentarhanopettajista on hirveä pula. Markkinatalouden mukaanhan silloin pitäisi maksaa enemmän liksaa. Jollain toisella alalla se toimisi niin, miksei meidän, Kokko ihmettelee USU:n haastattelussa.

Kyselyyn vastasi noin 71 prosenttia Manner-Suomen kunnista ja kaupungeista. Kuusi prosenttia vastanneista (12 kuntaa) ilmoitti, että palkkoja on päätetty olla nostamatta. 19 prosenttia (40 kuntaa) arvioi, että palkkoja tuskin nostetaan.

Noin kaksi viidestä (82 kuntaa) valitsi vastausvaihtoehdon ”en osaa sanoa/asia ei ole ollut esillä”. Ne todennäköisesti eivät vielä ole osanneet ennakoida neuvotteluiden lopputulosta.

Yliopistotutkinnon suorittaneen lastentarhan opettajan palkka on kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (kvtes) mukaan noin 2 300 euroa kuussa.

Lastentarhanopettajat kampanjoivat viime keväänä palkkojen puolesta Ei leikkirahaa -kampanjassa.

Varhaiskasvatuksen työntekijöille maksettavista palkoista päätetään viime kädessä kunnissa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kunnat ovat tehneet palkkoihin korotuksia, sillä työntekijäpula on suuri, ja päiväkodit joutuvat paikkaamaan pulaa keikkatyövoimalla.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tätä ihmetellään: Miksi päiväkotiin alle 3 kuukaudeksi töihin tulevalta ei saa vaatia rikostaustaotetta? 31.8.2018 6:30

Kommentoi