Yle: Omistajat tuovat ongelmakoiriaan "löydettyinä" löytöeläintaloihin – Ammattilaiset näkevät huijausten läpi

Kuvituskuva. Paivi Tuovinen

toimitus

Löytöeläinalalla työskentelevät kertovat nyt ilmiöstä, jossa omaa koiraa väitetään valheellisesti löytöeläimeksi. Omistajat saattavat väittää löytökotiin tuomaansa koiraa löydetyksi muun muassa siksi, että siitä halutaan eroon ilman kuluja. Asiasta kertoo Yle.

Ylen mukaan tapaukset korostuvat sekarotuisten tai käytöshäiriöisten koirien kohdalla. Kun suloinen koiranpentu alkaa kasvaessaan kakkia ja pissiä lattialle tai jopa purra kotiväkeä, kivasta lemmikistä tulee ongelma. Koirasta eroon pääseminen voi olla hankalaa tunnesyistä, mutta myös taloudelliset syyt voivat vaikuttaa päätökseen.

Ylen haastatteleman, yli 20 vuotta löytöeläinten parissa työskennelleen Jussi Nummiolan mukaan löytöeläinkotiin tuodut koirat ovat yleensä sekarotuisia, ja ne on saatu ilmaiseksi. Kokenut koirankasvattaja tietää, ettei niiden kouluttamiseksi ole nähty yhtään vaivaa. Huonosti käyttäytyvä ongelmakoira voi kiertää omistajalta toiselle kunnes päätyy lopulta löytöeläinkotiin.

Nummiola näkee nopeasti, onko löytöeläinkotiin koiraa tuovalla puhtaat jauhot pussissa. Jos löytökoira hyppää ulos auton takakontista ja seuraa häntäänsä heilutellen tuojaansa sisälle asti, niin viimeistään silloin herää epäilys, ettei koira ole löytöeläin, vaan eläimen omistaja yrittää huijata löytöeläinkotia.

Vastaavan huijauksen tekeminen on aikaisempaa vaikeampaa myös sosiaalisen median ansiosta. Vilppi paljastuu yleensä silloin, kun kukaan ei ole ilmoittanut kaivanneensa tai nähneensä koiraa, ja se tuodaan löytöeläintaloon satojen kilometrien päästä, Yle kertoo.

Joskus omistajat haluavat koiransa takaisin. Silloin eläin luovutetaan hoitomaksua vastaan takaisin omistajalle. Eläimet, joiden omistajaa ei löydetä 15 vuorokauden kuluessa, jäävät usein hoitolan tai alueen löytöeläinyhdistyksen vastuulle, ja niille pyritään löytämään uusi koti.

– Jos koira nyt on vähänkin yhteiskuntakelpoinen ja koulutettavissa, sille etsitään ensisijaisesti uusi koti. Mutta jos tapaus on toivoton, koira joutuu lopetettavaksi, Nummiola kertoo Ylelle.

Lue koko juttu Ylen sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää