Miksi kuoleminen maksaa Suomessa jopa 5000 euroa? Selvitimme, mistä kallis hinta syntyy

Vainaja tarvitsee arkun niin perinteisessä hautauksessa kuin polttohautauksessakin. Arja-Riikka Nikkilä

Marjo Rämö

Mitä kuoleminen maksaa? Kysymykseen voi vastata vain laajoilla hintahaarukoilla, sillä kuoleman markkinoilla on nykyisin lähes loputtomasti valinnanvaraa. Hintalappu riippuu paitsi hautajaisia järjestävän valinnoista, myös siitä, missä kuolee.

– Hautaustoimiston peruspaketti, johon kuuluvat arkku, vainajan pukeminen ja arkkuunlaitto sekä kuljetukset maksaa keskimäärin 1 000–2 000 euroa, haarukoi Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Ilkka Ollonen

Näiden kulujen lisäksi pakollisia kuluja ovat hautaus- ja tuhkausmaksut sekä hauta- ja uurnapaikkamaksut, joissa on suuria seurakuntakohtaisia eroja. Esimerkiksi helsinkiläisen vainajan arkkuhautaus ja hautapaikka maksavat edullisimmillaan noin 1 000 euroa, Puumalassa hautaan pääsee 350 eurolla.

Seurakunnat voivat tarjota ilmaisen hautauksen sotaveteraaneille.

Ulkopaikkakuntalaisesta vainajasta taas peritään yleensä huomattavasti suurempi maksu kuin paikkakuntalaisesta vainajasta.

Ruuhka-Suomessa polttohautaus tulee usein perinteistä hautausta edullisemmaksi. Maaseudulla, jossa lähimpään krematorioon voi olla pitkä matka, perinteinen hautaus voi olla edullisempi vaihtoehto.

Käytännössä kuoleman kulut nousevat 4 000–5 000 euroon, sillä useimmiten vainajan läheiset haluavat järjestää muistotilaisuuden, valita hieman paremman arkun sekä merkitä haudan hautakivellä ja istutuksilla.

Yllättäviä kuluja syntyy hautapaikan hoitomaksusta sekä jo olemassa olevan hautakiven lisäkaiverruksesta.

Satasia menee myös kuolinilmoitukseen ja juristilla teetettyyn perunkirjoitukseen. Nämä eivät kuitenkaan ole pakollisia menoja, perunkirjoituksenkin voi tehdä itse.

Muistotilaisuudesta aiheutuvat kulut riippuvat tietenkin vieraiden määrästä ja tarjoiluista. Seurakuntien juhlatilojen vuokra on usein nimellinen tai siitä ei peritä lainkaan korvausta seurakuntaan kuuluneiden vainajien kohdalla.

Kuolemisen kuluja

Pakolliset:

Arkku 400–5 000 e, uurna 75–400 e

Vainajan valmistelu n. 300 e

Kuljetukset alk.150 e

Hautapaikka ja hautaus/tuhkausmaksu 0 – 1900 e

Vapaaehtoiset:

Hautakivi alkaen 800 e

Hautapaikan hoitomaksu (5v.) n. 300 – 500 e

Arkkukukat alk. 80 e

Lehti-ilmoitus n. 200–1000 e

Muistotilaisuus, 30 henkeä (lounastarjoilu) n. 1 000 e

Perunkirjoitus 200–650 e

Hinnat ovat arviohintoja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.