Tarttuuko Juha Sipilä nyt ay-pomojen ehdotukseen? – Sama paketti kaatui 2016

Terveys- ja hyvinvointialan työntekijöitä edustavaTehy on valmis neuvottelemaan pääministeri Juha Sipilän(kesk.) hallituksen kanssatyörauhan palauttamisesta.

Tehyn johtajat esittivät maanantaina,että hallituksen ja ay-liikkeen välinen kiista irtisanomislakiesityksestävoitaisiin ratkaista paikallisen sopimisen lisäämisellä työaikalakiin.

– Jos se tarkoittaa mainitun mietinnön mukaista paikallisen sopimisen laajentamista eli järjestäytymättömien yritysten saattamista samaan asemaan järjestäytyneiden yritysten kanssa, kirjoittavat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi asiasta HS:n mielipidepalstalla maanantaina.

Mietinnöllä he viittaavat työ- ja elinkeinoministeriön asettaman työryhmän laatimaan mietintöön vuodelta 2016. Tuolloin neuvoteltiin kiky-sopimuksesta, ja työryhmä esitti, että järjestäytymättömät työnantajat voisivat tehdä paikallisia sopimuksia samoin ehdoin kuin järjestäytyneet.

Mietintöä kannattivat kaikki muut tahot paitsi Suomen Yrittäjät (SY).

SY:n mielestätyömarkkinajärjestöt tulkitsevat kiky-sopimusta niin, että työnantajaliittoon kuulumattomassa yrityksessä vain luottamusmies voi tehdä paikallisen sopimuksen, jos työehtosopimuksessa paikallisen sopimuksen osapuoleksi on määrätty luottamusmies.

Suomen Yrittäjien mielestä tulkinta rajoittaa työntekijöiden ja yrittäjien yhdistymisvapautta ja tuhoaa tärkeän tavoitteen työpaikkasopimisen lisäämisestä ja sitä kautta työllisyyden parantamisesta.

Pääministeri Sipilä ilmoitti 16. lokakuuta Ylen A-studiossa, että nyt kiistanalaiseen irtisanomis­lakiehdotukseen päädyttiin, koska ay-liike vastusti paikallisen sopimisen lisäämistä työaikalakiin, ja tarjosi kiistan ratkaisuksi lain muuttamista tältä osin.

Mielipidekirjoituksessa Tehyn johtajat hämmästelevät Sipilän A-studiossa antamaa kommenttia.

– ­Tähän asti on väitetty, että irti­sanomislaki halutaan työllisyystilanteen parantamiseksi. Tosi­asiassa se onkin vedetty hihasta, kun muu työehtojen heikentäminen ei onnistunut, Rytkönen ja Kirvesniemi kirjoittavat HS:ssa.

Työmarkkinaosapuolien tekemissä työehtosopimuksissa on sovittu paikallisesta sopimisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja voi sopia luottamus­miehen kanssa joistakin työ­ehtosopimuksissa sovituista ­asioista toisin.

Hallituksen ja ay-liittojen välinen kiista on johtanut useisiin työtaistelutoimiin. Maanantaina kaksipäiväiseen lakkoon meni tuhansia Julkisten- ja hyvinvointialojen JHL:n jäseniä, ja Teollisuusliitossa nelipäiväinen lakko alkaa torstaina.

Myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa maanantaina, että hallituksen pitää vetää esitys irtisanomissuojan heikennyksestä pois. Aalto olisi valmis palaamaan vuoden 2016 tilanteeseen, jolloin paikallista sopimista yritettiin laajentaa kaikkiin yrityksiin. Sitä vastustivat Aallon mukaan tuolloin ainoastaan Suomen Yrittäjät.

Suomen entinen elinkeinoministeri Olli Rehn(kesk.) on myös sanonut, että sopu vuonna 2016 oli erittäin lähellä.

Juttua korjattu 23.10. kello 9.28: Metalliliittokorjattu Teollisuusliitoksi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat