Tarttuuko Juha Sipilä nyt ay-pomojen ehdotukseen? – Sama paketti kaatui 2016

Tehyn johtajat ottavat kantaa irtisanomislakiehdotuksesta nousseeseen kärhämään ay-liikkeen ja hallituksen välillä. Arkisto / Päivi Tuovinen

Jussi Vehkasalo

Terveys- ja hyvinvointialan työntekijöitä edustavaTehy on valmis neuvottelemaan pääministeri Juha Sipilän(kesk.) hallituksen kanssatyörauhan palauttamisesta.

Tehyn johtajat esittivät maanantaina,että hallituksen ja ay-liikkeen välinen kiista irtisanomislakiesityksestävoitaisiin ratkaista paikallisen sopimisen lisäämisellä työaikalakiin.

– Jos se tarkoittaa mainitun mietinnön mukaista paikallisen sopimisen laajentamista eli järjestäytymättömien yritysten saattamista samaan asemaan järjestäytyneiden yritysten kanssa, kirjoittavat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi asiasta HS:n mielipidepalstalla maanantaina.

Mietinnöllä he viittaavat työ- ja elinkeinoministeriön asettaman työryhmän laatimaan mietintöön vuodelta 2016. Tuolloin neuvoteltiin kiky-sopimuksesta, ja työryhmä esitti, että järjestäytymättömät työnantajat voisivat tehdä paikallisia sopimuksia samoin ehdoin kuin järjestäytyneet.

Mietintöä kannattivat kaikki muut tahot paitsi Suomen Yrittäjät (SY).

SY:n mielestätyömarkkinajärjestöt tulkitsevat kiky-sopimusta niin, että työnantajaliittoon kuulumattomassa yrityksessä vain luottamusmies voi tehdä paikallisen sopimuksen, jos työehtosopimuksessa paikallisen sopimuksen osapuoleksi on määrätty luottamusmies.

Suomen Yrittäjien mielestä tulkinta rajoittaa työntekijöiden ja yrittäjien yhdistymisvapautta ja tuhoaa tärkeän tavoitteen työpaikkasopimisen lisäämisestä ja sitä kautta työllisyyden parantamisesta.

Pääministeri Sipilä ilmoitti 16. lokakuuta Ylen A-studiossa, että nyt kiistanalaiseen irtisanomis­lakiehdotukseen päädyttiin, koska ay-liike vastusti paikallisen sopimisen lisäämistä työaikalakiin, ja tarjosi kiistan ratkaisuksi lain muuttamista tältä osin.

Mielipidekirjoituksessa Tehyn johtajat hämmästelevät Sipilän A-studiossa antamaa kommenttia.

– ­Tähän asti on väitetty, että irti­sanomislaki halutaan työllisyystilanteen parantamiseksi. Tosi­asiassa se onkin vedetty hihasta, kun muu työehtojen heikentäminen ei onnistunut, Rytkönen ja Kirvesniemi kirjoittavat HS:ssa.

Työmarkkinaosapuolien tekemissä työehtosopimuksissa on sovittu paikallisesta sopimisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja voi sopia luottamus­miehen kanssa joistakin työ­ehtosopimuksissa sovituista ­asioista toisin.

Hallituksen ja ay-liittojen välinen kiista on johtanut useisiin työtaistelutoimiin. Maanantaina kaksipäiväiseen lakkoon meni tuhansia Julkisten- ja hyvinvointialojen JHL:n jäseniä, ja Teollisuusliitossa nelipäiväinen lakko alkaa torstaina.

Myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa maanantaina, että hallituksen pitää vetää esitys irtisanomissuojan heikennyksestä pois. Aalto olisi valmis palaamaan vuoden 2016 tilanteeseen, jolloin paikallista sopimista yritettiin laajentaa kaikkiin yrityksiin. Sitä vastustivat Aallon mukaan tuolloin ainoastaan Suomen Yrittäjät.

Suomen entinen elinkeinoministeri Olli Rehn(kesk.) on myös sanonut, että sopu vuonna 2016 oli erittäin lähellä.

Juttua korjattu 23.10. kello 9.28: Metalliliittokorjattu Teollisuusliitoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Komea feikkimies houkuttaa keski-ikäistä, yksinäistä naista netissä – "Sotilas, lääkäri, insinööri tai esimerkiksi öljynporauslautalla työskentelevä"
 2. Tässäkö Suomen rauhallisin torikamera? – "Tänään meni yksi kuorma-auto"
 3. Aaron puuttuvat miljoonat
 4. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 5. IL: Matti Nykänen haudataan synnyinkaupunkiinsa – Pia-leskellä ei tietoa valtiollisista hautajaisista
 6. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 7. Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"
 8. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 9. Lastenrattaista paljastui useita turvariskejä – Kunert-vaunut pois myynnistä, näin pärjäsivät Emmaljunga ja Britax
 10. Kuluttaja paljastaa taas: 400 euron Garmin-urheilukellon verrokin saa reilulla 100 eurolla
 11. Osa pettyy linssileikkaukseen – Silmälaseista ei välttämättä pääsekään kokonaan eroon
 12. Alko, Wish, Varusteleka vai Verkkokauppa.com? – Näistä nettikaupoista suomalaiset pitävät eniten
 13. Ennen Tourette-diagnoosia Paula, 29, ei puhunut oireistaan, koska pelkäsi leimautuvansa hulluksi – "Pään sisällä voi olla kova vilinä"
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Väestöliiton Heli Vaaranen: ”Suhdetta ei voi aina korjata toimivaksi”

Näytä lisää