Betonisiltojen jättiselvitys valmistui: yksi silta ei täytä lujuusvaatimuksia – tutkimukset jatkuvat

Kuvituskuva. Arkisto/Sauvo Jylhä

Marianna Simo

Liikenneviraston jättiselvitys betonisiltojen lujuudesta on valmistunut. Selvityksen mukaan vain yksi betonisilta ei täytä lujuusvaatimuksia: vuonna 2016 valettu Kuivajoentien alikulkusilta Iissä Oulu–Kemi-radalla.

– Tämänkään osalta turvallisuusriskiä ei ole, mutta tarkempi selvitys kantavuuden alenemasta tullaan tekemään, Liikenneviraston yksikön päällikkö Minna Torkkeli kertoo.

Liikenneviraston mukaan Kuivajoentien alikulkusillan lujuuspuutteet eivät aiheuta vaaraa liikenteelle, koska rataliikenteen suurin akselipaino on sillalla nyt 22,5 tonnia ja silta on suunniteltu 35 tonnin akselipainolle.

Tutkimuksissa mitattiin sekä siltojen lujuutta että ilmamääriä. Tuloksista voidaan päätellä, että ylimääräinen ilma alentaa lujuutta. Tutkimuksessa havaittiin kohonneita ilmamääriä useammassa sillassa.

– Lujuusmarginaalit ovat korkean ilmamäärän silloissa olleet kuitenkin niin isoja, että lujuus täyttää silti vaatimuksen tätä yhtä siltaa lukuun ottamatta, Liikenneviraston yksikön päällikkö Minna Torkkeli kertoo.

Kohonneen ilmamäärän pitkäaikaisvaikutuksia siltoihin selvitetään tarkemmin alkavassa väitöskirjatutkimuksessa.

Liikennevirasto tutki toissa kesänä 94 betonisiltaa, jotka on rakennettu vuosina 2005–2016. Jättiselvityksessä tutkittiin suurimmat ja vilkasliikenteisimmät sillat maanteiltä ja rautateiltä. Rautatiesiltoja tutkittiin 32. Suurin osa niistä sijaitsee Länsi- ja Etelä-Suomessa. Tiesiltoja tutkittiin 62 ympäri Suomea.

Isoon tutkimukseen ryhdyttiin betonissa vuonna 2016 ilmenneiden lujuusongelmien takia. Turun sairaalan ja Kemijärven rautatiesillan betoni paljastui niin hauraaksi, että Turun sairaalan perustukset jouduttiin purkamaan ja Kemijärvellä purettiin liki valmis rautatiesilta.

Liikennevirasto jatkaa yhä siltojen tutkimista.

– Käymme läpi vielä kymmenkunta vuonna 2016 rakennettua siltaa laadunvarmistusmielessä, Liikenneviraston yksikön päällikkö Minna Torkkeli sanoo.

Liikennevirasto tutkii lisää myös siltoja, joissa se on havainnut ongelmia aiemmassa tutkimuksessaan. Liikennevirasto teki talvella 2017 pistokokeita vuosina 2011–2016 tehtyihin siltoihin. Joka kolmannessa eli kuudessa sillassa kahdeksastatoista betoni ei täyttänyt vaatimuksia.

Ongelmakohteet löytyivät Tampereelta, Rovaniemeltä, Oulusta, Vantaalta ja Seinäjoelta. Vantaalla tutkittiin Hannukaisen risteyssilta ja Västersundomin risteyssilta ja Tampereella Autovarikon risteyssilta. Seinäjoella tutkittiin Eskoon risteyssilta ja Takamäen risteyssilta. Rovaniemellä tutkittiin Vapaudentien risteyssilta ja Veitikan risteyssilta ja Oulussa Suopellonpolun alikulkukäytävä ja Niemenrannan alikulkukäytävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää