Tätä ihmetellään: Miksi päiväkotiin alle 3 kuukaudeksi töihin tulevalta ei saa vaatia rikostaustaotetta?

Kuvituskuva. Sanna Jompero

Kai Jauhiainen

Lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä on jo vuodesta 2003 lähtien vaadittu näyttämään työnantajalle rikostaustaote, josta ilmenevät muun muassa mahdolliset lapseen kohdistuvat rikokset sekä seksuaali-, väkivalta- ja huumerikokset. Alle kolmen kuukauden työsuhteisiin ei rikostaustaotetta kuitenkaan saa vaatia - eikä sitä edes Oikeusrekisterikeskuksesta saa.

– En ollut ensin uskoa, että tällainen porsaanreikä on olemassa. Kun lapseni oli päiväkodissa pidin itsestään selvänä, että kaikkien taustat on tarkistettu, kertoo Helsingin kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies (kok).

Huhtikuussa Terhi Koulumies laittoi vireille kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan porsaanreiän tukkimista. Jos aloitteeseen tulee 50 000 nimeä, eduskunnan on otettava se käsittelyyn. Allekirjoituksia on nyt 2 678, joten 50 000 nimen rajaa tuskin saavutetaan.

– Toivottavasti nimienkeruu edes innostaa virkamiehiä valmistelutyöhön. Toki toivon, että mahdollisimman moni kävisi aloitteen allekirjoittamassa, toivoo Koulumies.

Suomen lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila toivoo, että rikostaustaote voitaisiin vaatia myös lyhyissä työsuhteissa.

– Tässä on selvä uudistamisen paikka, kiteyttää Kurttila.

Kurttilan mukaan rikostaustaote pitäisi voida vaatia myös ennakoivasti erilaisiin sijaisrekistereihin kirjautuvilta työnhakijoilta.

– Nyt ote voidaan pyytää vain työhön valituilta. Kun ote vaadittaisiin jo ennakoivasti, se olisi niin lasten, työnantajien kuin hakijoidenkin etu. Sijaisia käytetään yhä enemmän ja on ymmärrettävää, että vanhempia kiinnostaa heidän taustansa. Nostaisi kaikkien sijaisten arvostusta kun kaikkien taustat olisi tutkittu hyvin, pohtii Kurttila.

Vapaaehtoistyössä toimivien vapaaehtoisten taustojen selvittäminen on järjestävien yhdistysten vastuulla. Ne saavat Oikeusrekisterikeskuksesta vapaaehtoisen rikostaustaotteen tämän luvalla. Ote maksaa 12 euroa.

–Otteen pitäisi olla seuroille maksuton, kertoo Kurttila.

Kommentoi