Ihan kaikkien sota ihan kaikkia vastaan – Uudessa Sicariossa ei mitään hauskaa, eikä yhtään kevennystä

Benicio Del Toro ja Josh Brolin näyttelevät uudessa toimintaleffassa. CTMG

toimitus

Siinä missä Sicarion saaga alkoi vuonna 2015 huumesodalla, jatko-osa keskittyy meksikolaiskartelleihin ja ihmissalakuljetukseen. Lähtölaukaus saadaan kuitenkin terrorismista, ja se luo elokuvalle vahvan poliittisen viestin.

Tarinassa amerikkalaiset agentit rakentavat sisällissotaa meksikolaisten huumekartelleiden keskelle ja pyrkivät näin antamaan viestin siitä, että ihan keitä tahansa ihmisiä ei kannata rajan yli rahdata. Alkusysäys luodaan kidnappaamalla yhden kartellipomon tytär, ja siitä saadaan soppa, jota kahden tunnin verran kauhotaan seuraavaa osaa pohjustaen.

Italialainen ohjaaja Stefano Sollina astuu Sicario 2 -jatko-osassa isoihin bootseihin. Ensimmäisen osan ohjannut kanadalainen virtuoosi Denis Villeneuve kun loihti Sicarosta yhden tyylikkäimmistä lajityyppinsä leffoista. Lopputuloksen perusteella Sollinan jalka on muutamaa numeroa liian pieni, ja siksi uusi Sicario jättää erityisesti loppunsa osalta laimean jälkimaun.

Elokuvassa ei ole mitään hauskaa, ei yhtään kevennystä, ei viitteitä äijähuumorista.

Sollina pitää kiinni alkuperäisestä tylyydestä. Elokuvassa ei ole mitään hauskaa, ei yhtään kevennystä, ei viitteitä äijähuumorista. Tappaminen on päämäärähakuista toimintaa, käskyjen täyttämistä ilman kysymyksiä. Toki tarinassa on taustalla myös kosto ja se, kuinka sen kanssa eletään.

Hienoa on se, että tapahtumia taustoitetaan ajan kanssa ja luodaan siten odotuksia ja jännitteitä. Ja kuten aiemminkin, elokuvan yksi suurin vaikuttavuus perustuu musiikkiin.

Hildur Guðnadóttir on yksi tämän ajan taidokkaimmista leffasäveltäjistä. Sicarion vaikuttavuus perustuu minimalistiseen sävelmaalailuun, joka syöksyy korvien välityksellä mielen sopukoihin. Et tiedä kuulevasi musiikkia, vaan ymmärrät tuntevasi sen.

Asemansa vakiinnuttanut Benicio Del Toro on omistautunut roolihahmolleen. Vihonviimeinen selviämiskohtaus tosin menee jo campin puolelle.

Kidnapatun teinitytön roolissa Isabela Moner osoittaa, että hänessä on näyttelijänaineista muuhunkin kuin teinikomedioihin. Laulajanakin meritoituneesta neidosta tullaan taatusti kuulemaan jatkossakin.

Kirjoittaja: Jussi Virratvuori

Arvio: Kolme tähteä