Provinssissa seurataan tällä hetkellä sään kehittymistä kuin pikkulapsi Joulupukin Kuumaa linjaa jouluaattona – Festivaalin ajaksi ennustetut helteet kannattelisivat Provinssin todennäköisesti yleisöennätykseensä

Arkistokuva vuodelta 2015. Calvin Harrisin keikka Provinssin päälavalla näytti hetken ajan sytyttävän lavan tuleen. Calvin Harrisin show päättyi ilotulitukseen. Matias Helinko

toimitus

Juhannuksen sää on muodostunut jo lähes perinteeksi: harmaa ja sateinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannusta vietetään monin paikoin sateisessa ja osin tuulisessa säässä.

Säässä ennustetaan kuitenkin tapahtuvan käänne heti ensi viikon alussa. Ilmatieteen laitos ennustaa juhannuksen jälkeiselle viikolle torstaista alkaen jopa hellelukemia ja pilvistä tai puolipilvistä.

Foreca on arviossaan hieman varovaisempi: helleraja ei ylittyisi, vaan lämpötila jäisi alle 25 asteen. Sen sijaan sateen todennäköisyys laskee 1–8 prosenttiin.

Kansainväliset ennustukset ovat tätäkin varovaisempia. Accuweather ennustaa Keski-Suomen alueelle ja Seinäjoen festivaalikesän aloituspäiville puolipilvistä ja hieman yli 20 asteen lämpötilaa. Weatherforecast.com puolestaan ennustaa vielä torstaille kevyitä sadekuuroja, mutta tämän jälkeen selkenevää. Lämpötilat jäävät kuitenkin noin 20 asteeseen. Msn Sää taas arvioi festivaalisääksi 22–25 astetta ja puolipilvistä.

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen seuraa tällä hetkellä sään kehittymistä kuin pikkulapsi Joulupukin Kuumaa linjaa jouluaattona. Festivaalin on oltava täydessä valmiudessa: varautua kaikkiin mahdollisiin kuviteltavissa oleviin sääoloihin ja -ilmiöihin.

– Seuraamme ennusteita useita kertoja päivässä. Kun saadaan 10 päivän ennusteet ja vielä hiukan lähempänä ennusteiden vaihteluvälien edelleen tarkentuessa, pidämme itsemme joka tapauksessa tarkkaan kartalla. Varaudumme sekä parhaimpaan mahdolliseen että huonoimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon, Rumpunen kertoo lähestyvän festivaalin alla.

Parhaimman ja huonoimman mahdollisen ennusteen ero vaikuttaa jo ennakkoon radikaalisti festivaalin lipunmyyntiin. Päiväkohtainen kävijämäärävaihtelu voi olla laskettavissa jopa nelinumeroisena lukuna, kokonaissummana tietenkin tätäkin suurempana.

Provinssi siirsi järjestämisen ajankohtaansa heinäkuun vaihteeseen vuonna 2014. Tuolloin merkittävin syy oli juuri sää: paremman sään tilastollinen todennäköisyys kasvaa heinäkuulle mentäessä.

– Sää vaikuttaa suoraan sekä festivaalituotantoon että liiketoimintaan. Puhutaan euromääräisesti jopa useista sadoista tuhansista euroista, sillä sää korreloi suoraan myös ravintolamyyntiin, Rumpunen laskee.

Mikäli ennustettu hellerajan ylittyminen toteutuisi, Rumpunen uskoo festivaalin ylittävän yleisöennätyksensä, joka on vuodelta 2011.

– Ennakkolipunmyynnissä olemme huomattavasti edellä viime vuosia, ja ennätysvuoden 2011 jälkeen lipunmyynti on nyt ollut selkeästi vilkkainta.

– Pidän siis hyvin mahdollisena, että yltäisimme yleisöennätykseen. Tällä hetkellä ennätys on täysin haarukassa: se ei välttämättä edellytä edes täysin optimaalista säätä.

Festivaali ottaa sisään päivittäin 32 000 ihmistä, joten kapasiteettia alueella riittää. Festivaalivieraiden tiedetään seuraavan viimeiseen asti sääennusteita.

– Myytävää on edelleen suurimmassa osassa lipputyyppejä. Valikoimaa on ainakin vielä alkuviikon ajan, Rumpunen lupaa.

– Viimeisen viikon aikana tullaan joka tapauksessa myymään vielä useita tuhansia lippuja jokaiselle päivälle. Tänäkin vuonna viimeisistä myyntipäivistä tiedetään tulevan vuoden parhaita.

Aiheeseen liittyvää

  1. Mallaskosken ja Stallhagenin panimot suunnittelivat oluen 40-vuotiaalle Provinssille 19.6.2018 11:25
  2. Näyttelijä Irina Vartia pääsi töihin kotiseudulleen – näkee Provinssi-musikaalin hahmossaan hieman itseään 14.6.2018 19:00
  3. Provinssi odottaa yleisöryntäystä – vuoden 2011 ennätysyleisön odotetaan menevän rikki 1.6.2018 13:10

Kommentoi