Näyttelijä Irina Vartia pääsi töihin kotiseudulleen – näkee Provinssi-musikaalin hahmossaan hieman itseään

HENKILÖ Provinssi-musikaalia tähdittävä Irina Vartia muutti Tampereelle vuonna 2000, mutta pitää itseään aina eteläpohjalaisena.

Näyttelijä Irina Vartia sanoo, että tekisi mielellään enemmänkin töitä kotikonnuillaan Seinäjoella. Anna-Pia Ahola

anna-pia.ahola@media.fi

Kun näyttelijä Irina Vartia kuuli, että Seinäjoella tehdään Provinssi-musikaali, hän halusi ehdottomasti mukaan.

Hänet nähdään voimakastahtoisena rokkityttö Luluna, jolle musiikki ja Provinssi ovat intohimo. Vartia näkee hahmossaan ja itsessään yhtäläisyyksiä.

–Itse olen yrittänyt olla kiltimpi, Lulu on määrätietoinen ja ehkä vähän jyrääkin. Välillä hänellä on sellaista oman edun tavoittelua, Vartia kertoo.

Hahmoon ja musikaaliin on Vartian mukaan ollut helppo hypätä, vaikka välilevyn pullistuman vuoksi hän pääsi mukaan harjoituksiin myöhemmin kuin muut. Musikaalin maailma on tuttu.

–Itse olen lähtöisin Seinäjoelta, olin yläasteella vähän punkkari ja olen käynyt Provinssissa 14-vuotiaasta asti. On paljon sellaista, mihin on ollut helppo hypätä.

Vartia pohtii, että musikaalissa on koskettavia asioita ja sävyjä, joita on mielenkiintoista tutkiskella.

Kyseessä ei ole klassikkonäytelmä, vaan itseä lähelle tuleva uusi musikaali, mikä inspiroi uudella tavalla. Vartia kehuu Juulia Soidinahon käsikirjoitusta.

–Hyvän tekstin merkki on se, että se jää hyvin mieleen. Kohtauksissa on myös hyvä rytmi ja tarinat ovat mieleenpainuvia.

Kehuja saavat myös musikaalin avustajat. Vartia sanoo, että tekemisestä ei erota, ovatko avustajat ammattilaisia vai niin sanottuja iltanäyttelijöitä.

–Porukassa on kiva henki ja kaikilla on kova motivaatio tehdä tästä todella hyvä. Tämä on niin paikallinen juttu.

Vartialla on kokemusta sekä teatteri- että tv-työstä. Hänet on nähty muun muassa Seinäjoen kesäteatterin lavalla vuosina 2007–2008 ja nykyisin hänet tunnetaan etenkin Salatut elämät -sarjan Monicana.

–Ennen ajattelin, että se on vain teatteri, se on ollut minulle lähtökohta kaikkeen. Oman näyttelijyyden kannalta tv:n tekeminen intensiivisesti on ollut todella hyvä juttu. Omaa ilmaisua on pystynyt syventämään ja kaivamaan itsestä esiin syvempiä tuntoja kameralle, Vartia pohtii.

Rooli Salatuissa elämissä aiheutti parin vuoden tauon teatterityöhön.

–Kun menin takaisin teatteriin, olin siitä aivan liekeissä.

Tulevat viikot näyttelijä viettää kotikonnuillaan Seinäjoella. Hän asuu Tampereella, mutta työt vievät myös pitkiksi ajoiksi Etelä-Suomeen.

–Olen nyt tällainen kolmen kaupungin kansalainen, Vartia naurahtaa.

Etelä-Pohjanmaata hän kertoo pitävänsä aina kotiseutunaan, vaikka onkin jo asunut Tampereella kauemmin kuin Seinäjoella. Hän toteaa, että kaupunki on muuttunut vuosien varrella paljon.

–Viikot täällä menevät pitkälti musikaaliporukan kanssa, mutta aion nauttia Seinäjoen puistoista ja toivottavasti pääsen myös keikoille. Olisi kiva nähdä paikallisiakin bändejä.

Irina Vartia

Näyttelijä, joka tunnetaan muun muassa Salatut elämät -sarjasta.

Tähdittää Seinäjoella Rakkaudesta rokkiin Provinssi-musikaalia yhdessä Kimmo Blomin, Maria Lundin ja Ville Orttenvuoren kanssa.

Lähtöisin Seinäjoelta, asuu Tampereella.

Kommentoi